4 Απριλίου 2021

Το μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα 45 χλμ από την Αθήνα

Γράφει η Ιωάννα Καραδήμα
 
Το μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα λαμβάνει χώρα στην ήδη επιβαρυμένη Αττική, 45 χιλιόμετρα από την Αθήνα στο Μαύρο βουνό του Γραμματικού.
 
Δίπλα στους νεκρούς της αεροπορικής τραγωδίας του Ήλιος, στην λίμνη του Μαραθώνα που υδροδοτεί την Αθήνα και στον κάμπο του, όπου χιλιάδες προϊόντα καθημερινά φτάνουν στα πιάτα μας. Μια ανάσα από τις παρθένες παραλίες της περιοχής, οι Σωτήρες του πλανήτη υποβαθμίζουν έναν από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής, μετατρέποντάς τον σε σκουπιδότοπο με την δημιουργία του ΧΥΤΑ. 
 
Η όλη ιστορία, είχε ξεκινήσει σε ανύποπτο χρόνο, το 2003. Από τότε και για πολλά χρόνια, το σχέδιο είχε μπλοκάρει εξαιτίας των αντιθέτων περιβαλλοντολογικών μελετών, των αντιδράσεων της κοινωνίας αλλά και κυρίως από την άρνηση της ΕΕ για χρηματοδότησή του. 
 
Ξαφνικά όμως, στην περιοχή άρχισαν να ξεσπούν καταστροφικές πυρκαγιές. Μετά το τελευταίο από αυτά τα "τυχαία" φαινόμενα, τον Ιούλιο του 2018, το ζήτημα ξεμπλόκαρε και ξεκίνησε την πειραματική λειτουργία της, η πρώτη πειραματική μονάδα. 
 
Τον Ιανουάριο αυτής της χρονιάς, εν μέσω της πανδημίας, ανακοινώθηκε η δημιουργία δύο νέων εργοστασίων καύσης , χωρητικότητας 80.000 τόνων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Και αυτό συνέβη παρόλες τις ενδιάμεσες χρονικά, μελέτες, που παρουσίαζαν την μη λειτουργικότητα του σχεδίου. 
 
Οι λόγοι αυτής της ακαταλληλότητας είναι πολλοί. Η ύπαρξη ρεύματος δίπλα από τον χώρο του ΧΥΤΑ η οποία οδηγεί κατευθείαν στον Ευβοϊκό κόλπο και σε περιοχή Natura. Οι μελέτες που εξηγούν την πορότητα του εδάφους με αποτέλεσμα τον κίνδυνο μόλυνσης της Λίμνης του Μαραθώνα, του ομώνυμου κάμπου αλλά και την συνολική διάβρωση του εδάφους. Ένα έδαφος που οδηγεί στον Τύμβο του Μαραθώνα, τον ιστορικό χώρο της μάχης αλλά και την αφετηρία της Μαραθωνίου διαδρομής. 
 
Φυσικά, η γνώμη των κατοίκων, η υγεία του συνόλου του Αττικού πληθυσμού, ο οικολογικός κίνδυνος και η καταστροφή της Ιστορίας μας, είναι ψιλά γράμματα για τους εξουσιάζοντες. 
 
Γιατί; Μα φυσικά γιατί τα κονδύλια των εργολάβων που έχουν αναλάβει το έργο είναι ανειλημμένα, το ίδιο και τα αργύρια που έχουν λάβει τοπικοί δημόσιοι (ο Θεός να τους κάνει) άρχοντες. 
 
Λύσεις υπάρχουν. 
 
Γιατί φυσικά και τα απόβλητα της Αττικής οφείλουν να αποκομίζονται. Μόνο που οι άλλες αυτές λύσεις είναι πιο ακριβές και μειώνουν το περιθώριο κέρδους των ημετέρων οικονομικών εταίρων της εξουσίας. Υπάρχει η πρόληψη στην παραγωγή των απορριμμάτων, η ανακύκλωση τους, ακόμα και η κομποστοποίηση στην πηγή. 
 
Για να μην μιλήσουμε για την μεταφορά σε έρημες και γειτονικές ακατοίκητες νησίδες, τύπου Ψυττάλειας, στην Αττική των αποβλήτων. Όπως η Μακρόνησος για παράδειγμα. Αλλά ξεχάσαμε, η λύση αυτή θα κόστιζε στους καπιταλιστές και θα εξόργιζε τους αριστερούς, δήθεν οικολόγους. Η υγεία των κατοίκων της Αττικής, η γνώμη των ανθρώπων της περιοχής και η Ιστορία της Ελλάδος, μετρούν φυσικά λιγότερο από την τσέπη και την διάθεση των ανωτέρω. 
 
Οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, σύσσωμοι, θα βρεθούν απέναντι τους. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αδιαφορία η ουδέτεροτητα, ή με τη ζωή ή με το κέρδος. 
 
*Η Ιωάννα Καραδήμα είναι επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.