29 Αυγούστου 2017

Η δικτατορία του θορύβου

Γράφει ο  

Ο σύγχρονος πολιτισμός με την τεχνολογία και τον τρόπο ζωής που επιβάλλει, έτσι κι αλλιώς, παράγει θόρυβο.

Εργοστάσια, αυτοκίνητα, φορτηγά, τραίνα και αεροπλάνα λειτουργούν συνεχώς και παράγουν θόρυβο. Έτσι στις πόλεις αργά το βράδυ δεν υπάρχει ησυχία αλλά ακούγεται ένα εκνευριστικό υπόκωφο βουητό. Φυσικά όλα συνηθίζονται και έτσι οι άνθρωποι έμαθαν να ζουν μέσα σε συνεχή θόρυβο. Αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό όσο είναι οι θόρυβοι που προέρχονται από τους ανεγκέφαλους ανθρώπους:

1) Από τους φοβιτσιάρηδες που ζουν μέσα σε σπίτια-φυλακές. Έχουν σκυλιά-δήθεν φύλακες, κλεισμένα σε μπαλκόνια και αυλές. Όλη νύχτα ακούγονται οι σκύλοι να γαβγίζουν αυξάνοντας τον θόρυβο.

2) Από τους κάφρους που γυρνάνε με τα καψουρο-σκυλάδικα ή τα ραπ στην διαπασών αργά μετά τα μεσάνυχτα.

3) Από τους «σβούρους» (όπως τους λέγανε παλιά). Οι φτιαγμένες εξατμίσεις των μηχανών τους ακούγονται από χιλιόμετρα μακριά.

4) Από τους αγενείς που επειδή γιορτάζουν ή έχουν κάποια επέτειο φροντίζουν να κρατάνε όλη την γειτονιά ξύπνια μέχρι τις τρεις και τέσσερις το πρωί.

5) Από τους αγενείς που κάθονται στο μπαλκόνι για να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο ή μιλάνε φωνάζοντας και αδιαφορώντας αν είναι δώδεκα ή μία το βράδυ,

6) Από τις ΒΛΑΚΩΔΕΙΣ «πολιτιστικές» εκδηλώσεις των δήμων, οι οποίες παράγουν νοσηρά επίπεδα θορύβου με τα τεράστια μεγάφωνά τους.

7) Από τις καφετέριες που θεωρούν καθήκον τους να έχουν τόση ένταση στην μουσική που να μην μπορείς να μιλήσεις.

8) Από τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ «κέντρα διασκέδασης» στα οποία διασκέδαση σημαίνει (εκτός από τις μπόμπες και) εκκωφαντική φασαρία. Θα σας δώσω εδώ ένα παράδειγμα. Δείτε στον χάρτη τις εξωφρενικές αποστάσεις ηχορύπανσης.

Είναι ο φετινός δεκαπενταύγουστος και στην παραλία του Ωρωπού έχει ανοίξει κάποιο «beach-bar». Το παραλιακό μπαρ (άγνωστο αν έχει άδεια για κάτι τέτοιο ή αν έχει καν άδεια) έχει εγκαταστήσει καρέκλες και ομπρέλες στην παραλία. Ταυτόχρονα «σημαδεύει» το μέρος με αρκετά θηριώδη μεγάφωνα που παίζουν τα γνωστά γυφτο-καψουρο-ροκ τραγούδια που επικρατούν στην σύγχρονη κουλτούρα του ελλαδιστάν. Ο δρόμος, μπροστά στο μπαρ έχει μείνει ο μισός, αφού αρκετά αυτοκίνητα καταλαμβάνουν διπλο-τριπλο-παρκαρισμένα το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Στο σημείο 1 του χάρτη βρίσκεται το μπαρ.

Στο σημείο 2 (περίπου στα 600 μέτρα σε ευθεία γραμμή από το μπαρ) βρίσκεται ο μόλος του λιμανιού. Από εκεί ακούγονται πολύ δυνατά και ΚΑΘΑΡΑ τα λόγια των τραγουδιών.

Στο σημείο 3 (περίπου στα 1200 μέτρα σε ευθεία γραμμή από το μπαρ) βρίσκεται ο παλιός μόλος. Από εκεί ακούγεται καθαρά η μουσική και πότε τραγουδάει ο τραγουδιστής.

Στο σημείο 4 (περίπου στα 1400 μέτρα σε ευθεία γραμμή από το μπαρ) βρίσκονται οι παλιές φυλακές του Ωρωπού. Από εκεί ακούγεται αρκετά δυνατά το ντουπ-ντουπ της μουσικής και μπορείς να καταλάβεις το είδος του τραγουδιού που ακούγεται.

Με λίγα λόγια η ένταση της μουσικής στον χώρο του μπαρ είναι σε απίστευτα επίπεδα. Η ηχορύπανση μέχρι τις τρεις και τέσσερις το πρωί (αλήθεια οι ώρες «κοινής ησυχίας» τι έγιναν;) δεν ενοχλεί κανέναν ούτε και την αστυνομία, η οποία κανονικά θα έπρεπε να πάει από μόνη της και να κλείσει το καφρομάγαζο.

Τελικά το χειρότερο από όλα είναι ότι το να κάνεις θόρυβο το βράδυ έχει αρχίσει να γίνεται κοινωνικά αποδεκτή συνήθεια και οι περισσότεροι τον υφίστανται πλέον παθητικά. Και μεγαλώνουν τα μικρά παιδιά μαθαίνοντάς τα ότι ο θόρυβος είναι διασκέδαση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πόλεις έχουν γεμίσει με άγχος, νεύρα, αϋπνία, κούραση και φυσικά πολλές και ωραίες ψυχοσωματικές ασθένειες.

Και εγώ εδώ και χρόνια νοσταλγώ την εποχή των σπηλαίων.

αιέν αριστεύεινShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.