26 Αυγούστου 2017

Η ισχυρή επάνοδος της al-Qa'ida

πηγή φωτογραφίας: BBC

Καθώς η ισλαμιστική ομάδα του DAESH δείχνει πώς παραπαίει και χάνει την επιρροή της στο Σουνιτικό τόξο, τα απόνερα που δημιουργούνται και κλιμακώνουν την ένταση στην Ε.Ε. από φίλιους και οπαδούς της ιδεολογίας της τζιχάντ είναι λογικό πώς θα ενταθούν και αυτά ως μέρος ενός συστήματος συγκοινωνούντων δοχείων.

Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό;

Αν σκεφτεί κάποιος πώς το DAESH ειδικά μετά τον μάλλον πιθανό θάνατο του Baghdadi, έχει χάσει το έρεισμα του σε μεγάλο ποσοστό των οπαδών του;

Πώς μπορεί να συνεχίζεται η μάχη των τρομοκρατών όταν τα "θησαυροφυλάκια" τους σε Συρία και Ιράκ ισοπεδώθηκαν από χτυπήματα της USAF και της Ρωσικής αεροπορίας αντίστοιχα;

Όταν έχουν χάσει τις προσβάσεις σε πετρέλαιο στο Βόρειο Ιράκ όπου πλέον έχει επικρατήσει η Peshmerga ενώ την ίδια στιγμή και στην Συρία η Hezbollah έχει κόψει την φόρα τους προς τις λίγες πηγές εκεί;

Η αλήθεια είναι πολύ πιο σοβαρή και την έχω αναφέρει από τα μέσα του 2016 όταν φάνηκε πώς στο πεδίο του Αφγανιστάν ερχόντουσαν μαζικές αναφορές από διάφορες περιοχές ότι μεταξύ των μαχητών της Al Qa'ida και του DAESH υπήρχε μεγάλη τριβή (σε βαθμό συμπλοκών) και φαινόταν πώς η οργάνωση της "Μεγάλης Βάσης" κέρδιζε έδαφος όλο και περισσότερο.

Σε εκείνο το σημείο είχε περάσει και αναφορά υπηρεσιών πώς η εμφάνιση του γιού του Bin Laden (Hamza) είχε συγκροτήσει εκ νέου τους οπαδούς των σουνιτών γύρω του , αλλά κυρίως την Ummah (πνευματική τάξη) που θεωρούσε πώς η θηριώδη βαρβαρότητα του Baghdadi προσέβαλε το Ισλάμ και απομακρυνόταν από τον στόχο που ήταν η ένωση του κάτω από αυτούς (προφανώς) και όχι η δική του επιδίωξη να δημιουργήσει το νέο Χαλιφάτο. Μάλιστα το 2013 όταν το είχε ανακοινώσει , είχε δεχτεί την άρνηση στήριξης από την τάξη αυτή με μήνυμα αρχικά από το Riyadh αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο (www.lettertobaghdadi.com)

Τι σημαίνει αυτό;
Η αλήθεια είναι πώς στο Κοράνι αναφέρεται πολύ καθαρά πώ

"(Surah 8:73) οι άπιστοι προστατεύουν ο ένας τον άλλο, -εκτός αν και εσείς δεν κάνετε το ίδιο (αλληπροστασία ως μουσουλμάνοι) - θα πλημμυρίσει η γη από ταραχές και και καταπίεση και μεγάλα δεινά." 

Πάνω σε αυτό η μεγάλη πλειοψηφία Σιιτών, Σουνιτών, Σαλαφιστών και άλλων ιερών νομικών τάξεων δημιουργούν κοινό μέτωπο όπως το αντιλαμβάνονται απέναντι σε αντιπάλους του Dal al-kufr (η γη των απίστων). Έτσι παρουσιάζεται το εξής... οι δομές και οι υλικοτεχνικές γνώσεις και εφόδια πυρήνων που ανήκουν στην al-Qa'ida δίνουν "βοήθεια" σε μέλη του DAESH για να εξαπολύσουν οργανωμένες επιθέσεις κατά των άπιστων.

Με απλά λόγια , η τρομοκρατική οργάνωση της "Μεγάλης Βάσης" ποτέ δεν έχασε ουσιαστικά το έρεισμα της στους περισσότερους τρομοκράτες καθώς ως μακροβιότερη οργάνωση (START GTD τα στοιχεία) έλεγχε και ελέγχει ακόμα , έμμεσα, κάθε είδους δίκτυο στρατολόγησης και ενεργειών (floating networks).

Η απώλεια τώρα ισχύος στο Λεβάντ από την οργάνωση του DAESH μπορεί να οδηγήσει σε μια απουσία κεντρικού μηχανισμού με εμφανή παρουσία, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα έχει τον αποσυντονισμό που υπήρξε μετά την εκτέλεση του Bin Laden καθώς πλέον η "Μεγάλη Βάση" και φυσικό ηγέτη έχει, απολαμβάνει και της στήριξης των φανατικών πνευματικών του Ισλάμ.

Έχει επίσης μεγάλη επιρροή σε όλο το τόξο του Maghreb ενώ παράλληλα διατηρεί επαφές και ιστό τόσο σε Ασία (Αφγανιστάν, Πακιστάν, χώρες Καυκάσου) όσο και στην Δύση που πολλές οργανώσεις έχουν δικτυωθεί αρκετά για να στέλνουν χρήματα εντός και εκτός περιοχής της Μ.Ανατολής.

Εφόσον τώρα οι επιθέσεις πλέον θυμίζουν αρκετά το modus operandi της al-Qa'ida με μεγάλης κλίμακας επιθέσεις ενώ την ίδια στιγμή η οργάνωση φαίνεται να ενισχύεται στην Υεμένη, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το σύνολο των αναφορών από RAND, MEMRI, IHS και άλλα παρατηρητήρια που όλα λένε το ίδιο. Η al-Qa'ida μόνο αποδυναμωμένη δεν είναι και σύντομα θα γίνει ο χώρος υποδοχής όλων αυτών των "μαχητών" στην περιοχή του Λεβάντ, αλλά κυρίως εκείνων που βρίσκονται στην Δύση. Με έμφαση σε Βαλκάνια (Βοσνία κυρίως) και σε ΒΔ Ευρώπη.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Για το Geopolitics & Daily NewsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.