24 Αυγούστου 2017

Η 23 Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η επιλογή της 23 Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του ναζισμού και του κομμουνισμού δεν επιλέχτηκε τυχαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού συμπίπτει με την ημερομηνία του Γερμανοσοβιετικού Συμφώνου μη Επίθεσης που υπέγραψαν στις 23 Αυγούστου 1939 στην Μόσχα οι Υπουργοί Εξωτερικών της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Έτσι όσοι ξεχνούν αυτό το Σύμφωνο για ιδεολογικούς λόγους, απλώς προσπαθούν μάταια να το σβήσουν από τη μνήμη μας και δεν μπορούν να διαγράψουν την ιστορία όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και όλης της Ανθρωπότητας, αφού ήταν ένας από τους λόγους ύπαρξης του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. 

Το Ευρωκοινοβούλιο την καθιέρωσε από το 2009. Κατά παράδοξο τρόπο, επειδή δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ο Καναδάς που πρωτοστάτησε για την καθιέρωση αυτής της μνήμης και μάλιστα ήδη από τη δεκαετία του ’80. Αλλά η μεγάλη αλλαγή φάσης έγινε με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου (553 υπέρ, 44 κατά, 33 απών) το 2009 με την επέτειο των 70 ετών της υπογραφής αλλά και τα 20 έτη της κατάρρευσης του τείχους στο Βερολίνο. 

Έτσι η Ευρώπη έβαλε τα θεμέλια της ιστορικής αυτής ημερομηνίας στις ίδιες τις αξίες της. Η 23 Αυγούστου δεν είναι μόνο μία επέτειος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε κράτη με επίσημο τρόπο. Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε τον Καναδά και τη Γεωργία, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε Σουηδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η μη αποδοχή της ύπαρξης αυτής της επετείου είναι καθαρά ιδεολογική και όχι βέβαια ιστορική. Θέτει όμως και ένα θέμα αξιακό και νομικό. 

Η ημερομηνία είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη-μέλη πρέπει να τη σεβαστούν, δίχως αυτό να σημαίνει ότι είναι ανάγκη να τη μετατρέψουν σε εθνική επέτειο. Άρα δεν υπάρχει πλαίσιο απόρριψης σε θεσμικό επίπεδο. Το πιο σοβαρό θέμα όμως αφορά στην αξιολογία. Πώς μπορεί ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος να μην μπορεί να αποδεχτεί ότι έγιναν εγκλήματα από τον κομμουνισμό ενάντια στην Ανθρωπότητα και να θεωρεί επίσης ότι έχει δικαίωμα να εκφραστεί εκ μέρους του ελληνικού λαού που έχει μέσα και το ποντιακό στοιχείο, το οποίο έζησε πάνω του τη βαρβαρότητα του κομμουνισμού. Πώς μπορεί η κυβέρνηση να μη βάζει στο περιθώριο έναν υπουργό που μας εκθέτει όχι μόνο με τη θέση του αλλά και με την καθυστερημένη ιδεολογία του. Η Ελλάδα είναι της ελευθερίας, λαός του Χρόνου που σέβεται τη μνήμη. Και αυτές οι θέσεις είναι απλώς απαράδεκτες για τον Ελληνισμό.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.