3 Ιουλίου 2017

Από το δόρυ στο e-Power

Γράφει ο Ιωάννης Παρίσης

Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από δύο κύρια στοιχεία που συναρτώνται άμεσα με τον τομέα της άμυνας και, κατά συνέπεια, υπεισέρχονται ως παράμετροι στη διαδικασία προετοιμασίας των νέων αξιωματικών: Πρώτον, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και δεύτερον την υψηλή τεχνολογία. Η τελευταία χρησιμοποιείται πλέον ευρύτατα από τις ένοπλες δυνάμεις τόσο ως μέσο λειτουργίας και χειρισμού οπλικών συστημάτων, όσο και ως μέσο διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών. Η παρουσία της, σε κάθε τομέα της άμυνας, αναμένεται να είναι καταλυτική στη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε. 

Η τεχνολογία αποτελεί μία από τις κύριες και καθοριστικές συνιστώσες της ισχύος των κρατών. Υπό την έννοια αυτή οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν τη διαμόρφωση της στρατηγικής, αφού η τελευταία συνιστά την τέχνη διαχείρισης της ισχύος. Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και οι στρατηγικές καινοτομίες που αυτές δημιούργησαν, έπαιξαν ρόλο στην μετεξέλιξη της μορφής του πολέμου αλλά και στην ανάπτυξη της υψηλής στρατηγικής των κρατών, κατά κύριο λόγο των τεχνολογικά προοδευμένων. 

Το νέο επιχειρησιακό περιβάλλον 

Η σύγχρονη μορφή του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και η εκτιμώμενη διαμόρφωσή του στο μέλλον, προσδιορίζουν και τα μέσα που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Το περιβάλλον αυτό χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών στα οπλικά συστήματα, στις υποδομές και στο σύστημα διοίκησης και ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων καθώς και την ψηφιοποίηση του πεδίου της μάχης.

Επίσης, απαιτεί την ύπαρξη δυνατότητας σχεδίασης και διεξαγωγής διακλαδικών επιχειρήσεων, τις οποίες έχει ανάγκη πλέον ο διακλαδικός χαρακτήρας του σύγχρονου θεάτρου επιχειρήσεων και η ανάγκη περιορισμού των ενδιάμεσων κλιμακίων της οργανωτικής δομής.

Οι τάσεις, σε ότι αφορά στη φύση των μελλοντικών πολεμικών συγκρούσεων, μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

  • Αυξημένη χρήση οπλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας και συναφής ικανότητα καταστροφής στόχων από μεγάλη απόσταση.
  • Ολοένα επεκτεινόμενη δυνατότητα εξομοίωσης ενός ολόκληρου πεδίου μάχης, κάτω από όλες τις συνθήκες.
  • «Έντονη μάχη» για συλλογή πληροφοριών και υπεροχή διοίκησης και ελέγχου.
  • Διεύρυνση του θεάτρου των επιχειρήσεων,
  • Αύξηση της ευκινησίας και του ρυθμού μάχης.
  • Αύξηση των διακλαδικών επιχειρήσεων (χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων).
  • Αυξημένη σημασία των ηλεκτρονικών πολεμικών μέσων.
  • Αυξημένη χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων.
  • Εισαγωγή και χρήση δορυφορικών συστημάτων (επιτήρησης, αναγνώρισης, εντοπισμού θέσης και τηλεπικοινωνιών).
Πληροφοριακή υπεροχή 
 
Η εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας στις ένοπλες δυνάμεις και η χρησιμοποίησή της στη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, δίνει τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και εκμετάλλευσης πληροφοριών με ταχύτητα και ακρίβεια και απόκτησης πληροφοριακής υπεροχής (information superiority) έναντι του αντιπάλου.
 
Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα πλήρους γνώσης και αντίληψης του χώρου διεξαγωγής των επιχειρήσεων, τόσο στους εκτελεστές όσο και στην ανωτάτη ηγεσία. Σήμερα, οι προσπάθειες για την ενσωμάτωση των τομέων που αναφέρονται στις πληροφορίες (Information Technology, Communications, Intelligence) σε ένα συνδυασμένο στοιχείο, με τη χρήση τεχνολογίας web, έχουν καταστεί το κλειδί της εξέλιξης.
 
Τρεις κυρίως στρατηγικές καινοτομίες έχουν επηρεάσει κατά τις τελευταίες δεκαετίες τη διαμόρφωση του σύγχρονου στρατηγικού περιβάλλοντος: τα πυρηνικά όπλα, οι διεθνείς επικοινωνίες και η τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Καθεμία έχει επιφέρει δραματική αλλαγή στις στρατιωτικές, πολιτιστικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη. 
 
Οι αναδυόμενες τεχνολογίες 
 
Σήμερα, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι πλέον γεγονός. Οι νέες τεχνολογίες έχουν εξαντλήσει πλέον τις συμβατικές δυνατότητες της πληροφορικής και του Διαδικτύου (κύρια συστατικά της προηγούμενης εποχής) και ήδη πραγματοποιείται μετάβαση προς νέα συστήματα. Θα μπορούσαμε εδώ να αναφέρουμε επιγραμματικά τις διάφορες τεχνολογίες που αναδύονται, όπως:
  • το υπολογιστικό νέφος (cloudcomputing)
  • την αρχιτεκτονική ΙoT (Internet of Things)
  • την αρχιτεκτονική του δικτυο-κεντρικού πολέμου (Νetwork-Centric Warfare – NCW)
  • τις τεχνολογίες και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μη επανδρωμένων οχημάτων (Unmannedvehicles) σε ξηρά αέρα και θάλασσα,
  • τα συστήματα ρομποτικής
  • τα όπλα μεγάλης ακρίβειας (precisionweapons)
  • τις τεχνολογίες χαμηλής υπογραφής (stealth) και
  • την ανάπτυξη εφαρμογών διαστήματος.
Επόμενο είναι, όλες αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις να επηρεάζουν σημαντικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να δημιουργούν νέα εποχή για την στρατηγική και τα βασικά χαρακτηριστικά της. Βεβαίως, και η φύση των επιχειρήσεων έχει αλλάξει από τις κλασικές μάχες σε ασύμμετρες απειλές, ανορθόδοξο πόλεμο και τέλος στην έννοια του υβριδικού πολέμου. Σε όλα αυτά προστίθενται και μια σειρά προβλημάτων που εμφανίζονται για πρώτη φορά, όπως ο κυβερνοπόλεμος, η χρήση των κοινωνικών δικτύων και άλλα.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.