Τελευταίες αναρτήσεις

14 Ιουλίου 2017

Η εγκληματικότητα στη Δυτική Αττική με τα μάτια των αστυνομικών

Ναρκωτικά, όπλα, σωματεμπορία, «σκραπατζίδικα», λαθρεμπόριο καυσίμων, απειλές, εκβιασμοί, πυροβολισμοί για εκφοβισμό και πολίτες που κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους πριν καν να πέσει το σκοτάδι συνθέτουν το σκηνικό της εγκληματικότητας στη Δυτική Αττική.

Για τα μεγάλα προβλήματα στην αστυνόμευση μιλάει στο «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Γιώργος Σταματάκης.

Σε περιοχή δύσβατη και αχαρτογράφητη, οι αστυνομικοί ρίχνονται στη μάχη, έχοντας ως κύριο όπλο την αυταπάρνησή τους.

Δεκάδες συμμορίες Τσιγγάνων, Ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και Αλβανών έχουν μετατρέψει σε ένα ιδιότυπο «άβατο» τις περιοχές από τα Άνω Λιόσια και τη Φυλή έως τη Μαγούλα και τα Μέγαρα.

Γειτονιές-«φαβέλες» στον Ασπρόπυργο, το Μενίδι και το Ζεφύρι αποτελούν προπύργια αδίστακτων κακοποιών, με τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας να αδυνατούν τις περισσότερες ημέρες να βγάλουν έστω και ένα περιπολικό στον δρόμο, λόγω της υποστελέχωσης και των πάρεργων που «υποχρεούται» να εκτελεί η ΕΛ.ΑΣ. 

Μιλώντας στο «Π», ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Γιώργος Σταματάκης, διερωτάται «εάν όντως η πολιτική και φυσική ηγεσία έχει την πρόθεση να υπάρχει ασφάλεια στις γειτονιές αυτές.

Εάν όχι, να μας πουν ξεκάθαρα ότι οι πολίτες και οι αστυνομικοί που υπηρετούμε στη Δυτική Αττική είμαστε β’ κατηγορίας. Ο κόμπος δεν έχει απλά φτάσει στο χτένι, αλλά προ πολλού έχουν σπάσει όλα τα δόντια της τσατσάρας»! 

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι τα ΤΑ Ασπροπύργου στελεχώνεται από μόλις 11 αστυνομικούς έκαστο (ανάμεσά τους και ο διοικητής).

Ίδια ακριβώς εικόνα επικρατεί και στο ΤΑ Ζεφυρίου και στο ΤΑ Καματερού, όπου η δύναμη είναι περίπου 10 άτομα, ενώ ακόμα λιγότερα (περίπου 7-8) είναι τα άτομα στο ΤΑ Μάνδρας. Κάπως καλύτερη είναι η εικόνα στο ΤΑ Μενιδίου, με περίπου 25 αστυνομικούς! 

Τεράστια λειψανδρία σε κομβικά Τμήματα Ασφαλείας περιοχών όπως το Ζεφύρι, η Μάνδρα και ο Ασπρόπυργος, όπου ανθούν το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και σκραπ καθώς και η πορνεία.

Τα νούμερα αυτά καταδεικνύουν το πρόβλημα το οποίο υπάρχει στον σχεδιασμό των μέτρων αστυνόμευσης της Δυτικής Αττικής, που αποτελεί, ίσως, το μεγαλύτερο ορμητήριο εγκληματικότητας στη χώρα, καθώς το μεγάλο βάρος της συλλογής και της αξιοποίησης πληροφοριών για τη δράση των συμμοριών καλούνται να σηκώσουν Τμήματα Ασφαλείας τα οποία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λειψανδρίας.

Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής είναι επιφορτισμένες και με διάφορα πάρεργα, με αποτέλεσμα τη διάθεση καθημερινά δεκάδων μάχιμων αστυνομικών σε «αποστολές» που καμία σχέση δεν έχουν με την πάταξη της εγκληματικότητας. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ένα ακόμη παράδοξο: καθημερινά 3 «ασφαλίτες» εκτελούν υπηρεσίας μεταγωγής κρατουμένων, ένστολοι! 

Αποσπασμένοι «δεξιά κι αριστερά» 

Χαρακτηριστικό είναι το ότι 4 «ασφαλίτες» διατίθενται για τη φύλαξη πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, άλλοι 3 σε μέτρα ασφαλείας στην Πρεσβεία του Ισραήλ, 4 ακόμα στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών σε Αμυγδαλέζα και Πέτρου Ράλλη, 9 άτομα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ άλλοι 10 αστυνομικοί έχουν επιφορτιστεί με τη φύλαξη των 8 Τούρκων αξιωματικών που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Ολυμπιακού Χωριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, μηδενική ήταν η ενίσχυση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής από αλλαγές όπως η μείωση στη φρούρηση των VIPs, καθώς 8 αστυνομικοί επέστρεψαν και ισάριθμοι έφυγαν.

Το γεγονός, δε, ότι εδώ και αρκετό καιρό η Ασφάλεια Δυτικής Αττικής δεν έχει παρουσιάσει κάποια σημαντική –τουλάχιστον σε σχέση με το πρόσφατο ένδοξο παρελθόν– επιτυχία εκτός των άλλων ίσως να οφείλεται και στην υποστελέχωση των υπηρεσιών. 

«Μιλάμε για περιοχές-ορμητήρια εγκλήματος», εξηγεί στο «Π» ο Γιώργος Σταματάκης.  

Και προσθέτει: «Οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της Δυτικής Αττικής έχουν ευθύνες τόσο απέναντι στους πολίτες όσο και απέναντι στους αστυνομικούς, τις οποίες οι αρμόδιοι (πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.) οφείλουν να αναζητούν και να καταλογίζουν όπου υπάρχουν».

Αστυνομικοί της Ασφάλειας υποχρεούνται καθημερινά να εκτελούν μεταγωγές κρατουμένων φορώντας στολή, ενώ άλλοι διατίθενται σε μέτρα φύλαξης πρώην υπουργού και πρεσβείας.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των συμμοριών της περιοχής, με τους ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας να παίζουν κομβικό ρόλο.  

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες –με απόκτηση ημιθωρακισμένων τζιπ και ενίσχυση με προσωπικό από άλλες υπηρεσίες (13 άτομα από τη Δυτική Αττική)– ο αριθμός των ΟΠΚΕ που βρίσκονται στις επικίνδυνες γειτονιές της Δυτικής Αττικής είναι αρκετά μικρότερος από τον απαιτούμενο.

Έμπειροι αστυνομικοί ανέφεραν στο «Π» ότι, για να ελεγχθεί η περιοχή, απαιτούνται τουλάχιστον 4 ΟΠΚΕ στη βάρδια, ενώ ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αυτήν τη στιγμή προβλέπει 3 Ομάδες.

Παράλληλα, στην πράξη υπάρχουν μόνο δύο (μία σε Ζεφύρι - Άνω Λιόσια και άλλη μία σε Μενίδι - Καματερό - Αγ. Αναργύρους).

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα Αστυνομικά Τμήματα, όπου καθημερινά 8 ένστολοι αστυνομικοί διατίθεται στο επιχειρησιακό σχέδιο «Θησέας», άλλοι 24 στα hot spots σε Σκαραμαγκά και Ελευσίνα, άλλοι 12 στη φύλαξη των 8 Τούρκων αξιωματικών και τουλάχιστον 20 ακόμη (9 μόνιμοι και περισσότεροι από 10 εκτάκτως) σε μεταγωγές κρατουμένων.

Το αποτέλεσμα είναι ακόμη και διοικητές Τμημάτων Ασφαλείας να εκτελούν χρέη αξιωματικού υπηρεσίας ή να βγαίνουν περιπολία. 

Η μαφία ελέγχει τις «φαβέλες» 

Στρατόπεδο «Καποτά»: Αν και έχουν περάσει 17 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, περίπου 5.000 άνθρωποι συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να διαμένουν στα λυόμενα τα οποία είχαν στηθεί –προσωρινά!– δίπλα στο Στρατόπεδο «Καποτά».

Κάποιοι από αυτούς τους «φτωχοδιάβολους» είναι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας, πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα κ.ά.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, είναι μέλη συμμοριών που πήγαν εκεί γιατί τους βολεύει η κατάσταση της ανομίας και της σιωπής, κάτι σαν τις «φαβέλες» στη Βραζιλία!

Γι’ αυτό και δεν είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς αυτοκίνητα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ δίπλα στα παραπήγματα.

Ο νόμος της μαφίας κυριαρχεί και εκεί, με πυροβολισμούς νύχτα και μέρα και δοσοληψίες με ναρκωτικά μπροστά στα μάτια πολιτών, που δεν μιλούν για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους. 

Νεόκτιστα Ασπροπύργου: Οι συμμορίες των Ρομά έχουν τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής και χαρακτηρίζονται από τις πιο αδίστακτες, μη διστάζοντας να πυροβολήσουν εν ψυχρώ ακόμη και αστυνομικούς.

Πρόσφατο είναι το περιστατικό με την επίθεση 30 ατόμων εναντίον ανδρών της Ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά που συμμορίες σταματούσαν εν ψυχρώ αυτοκίνητα στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ και ληστεύανε τους οδηγούς.

Είναι τέτοια η απόγνωση των κατοίκων (γενικότερα στη Δυτική Αττική), ώστε πριν από περίπου έναν χρόνο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, με τους πολίτες να καταγγέλλουν ότι κακοποιοί εισέβαλλαν στα σπίτια τους με την απειλή όπλων και τους κλέβανε.

Μάλιστα, υπήρξε και παρέμβαση του δημάρχου Ασπροπύργου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την κατάσταση, πάντως, να παραμένει ίδια και ίσως χειρότερη! 

Ζεφύρι - Άνω Λιόσια: «Σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών είναι τα περισσότερα σπίτια (σ.σ.: οι μαχαλάδες των Ρομά) στις δύο αυτές περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου καθημερινά εκατοντάδες χρήστες από τις γύρω περιοχές ανηφορίζουν με λεωφορεία για να βρουν τη δόση τους.

«Το ουσιώδες είναι να καταφέρει η Αστυνομία να συλλάβει τους εμπόρους. Αυτό προϋποθέτει να αποκτήσει η Ασφάλεια πρόσβαση και πληροφορίες για τα πρόσωπα τα οποία δρουν στους καταυλισμούς.

Πώς να γίνει, όμως, αυτό όταν υπάρχουν ΤΑ που λειτουργούν υποτυπωδώς και χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό; Καθημερινά διατίθεται υπέρογκος αριθμός αστυνομικών για ενίσχυση άλλων υπηρεσιών, φύλαξη στόχων και... πάρεργων (έως και για τη φύλαξη της ΓΑΔΑ), θαρρείς και η Δυτική Αττική είναι μία ασφαλής περιοχή και περισσεύουν αστυνομικοί», σχολιάζει στο «Π» ο Γιώργος Σταματάκης.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣΥΔΑ μάς διηγείται και ένα περιστατικό: Ένας 21χρονος αστυνομικός έχασε το μάτι του ύστερα από συμπλοκή με Τσιγγάνους που άνοιξαν πυρ με κυνηγετική καραμπίνα.

Και δηλώνει: «Καθημερινά παίζουμε τη ζωή μας κορόνα - γράμματα». 

Μενίδι: Η περιοχή είναι ένα τεράστιο «παζάρι» ανταλλακτικών από κλεμμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, τα οποία μέσα σε λίγες ώρες διαλύονται στις δεκάδες παράνομες «μάντρες».

Ό,τι περισσεύει γίνεται σκραπ και πωλείται. Τίποτα δεν πάει χαμένο από συμμορίες Ελλήνων (κυρίως Τσιγγάνων) και Αλβανών, καθώς οι Ρωσοπόντιοι και οι Γεωργιανοί προτιμούν το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων.

Στην περιοχή της Αυλίζας εντοπίζεται, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., το μεγαλύτερο πρόβλημα εγκληματικότητας, με τους κατοίκους να είναι τρομοκρατημένοι και τους αστυνομικούς, όποτε κλήθηκαν να επιχειρήσουν στην περιοχή, να έρχονται αντιμέτωποι με πυρά ακόμη και από τις... ταράτσες των κτηρίων! 

Άγιοι Ανάργυροι: Εδώ και μήνες η κεντρική πλατεία έχει πλημμυρίσει από χρήστες ναρκωτικών και «βαποράκια», με τους καταστηματάρχες να διαπληκτίζονται πολλές φορές μαζί τους.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι τη... στήνουν έξω από τα μαγαζιά τους και προσεγγίζουν όποιον πελάτη πλησιάσει προς τα εκεί!

Η περιοχή μαστίζεται από τη λεγόμενη μικροεγκληματικότητα, με τις ληστείες –ακόμη και στη μέση του δρόμου– να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Οι συχνές περιπολίες της ΔΙΑΣ έχουν περιορίσει τη δράση των μικροκακοποιών, όχι, όμως, και το οργανωμένο έγκλημα, που ανθεί. 

Πηγή άρθρου: Ιστοσελίδα Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής 
Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα Παρασκήνιο 

http://e-fyli.blogspot.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.