Τελευταίες αναρτήσεις

14 Μαρτίου 2017

Δύο άρθρα του Νίκου Λυγερού για τα βιβλία και τους βιβλιοκλάστες.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Ένας λαός του βιβλίου δεν ξεχνά

Όσοι προσπαθούν να βγάλουν τα βιβλία μας από τον πολιτισμό, γιατί θεωρούν ότι είναι το τέλος του βιβλιοκεντρισμού, να ξέρουν ότι πάνω σε αυτά τα βιβλία θα γράψουμε πώς τους βοηθήσαμε έμπρακτα να φύγουν, όπως έγινε με τους εικονοκλάστες ενώ οι εικόνες είναι ακόμα μαζί μας εδώ και αιώνες. 

Δεν πρόκειται να φοβηθούμε τους βιβλιοκλάστες όσο ισχυροί και να είναι και πιστεύουν ότι είναι λόγω τεχνητής εξουσίας. Τα βιβλία επέζησαν από τις γενοκτονίες και γενικότερα τις βαρβαρότητες. Αυτό έλειπε λοιπόν να μας τρομοκρατήσουν ανίκανοι. Αυτό που δεν μας σκοτώνει, μας δυναμώνει. Ακόμα και αν αποφασίσουν να κάψουν τα βιβλία επίσημα, εμείς θα αντισταθούμε και θα γράψουμε ακόμα περισσότερα μόνο και μόνο επειδή ξέρουμε ότι ανήκουν στην Ανθρωπότητα. 

Από τη στιγμή που η κοινωνία επέλεξε να βάλει στην εξουσία κομματόσκυλα που δεν έχουν καμία πολιτική εμβέλεια γιατί ξέρουν μόνο για κομματικές συνεδριάσεις όπου όλα είναι στημένα χωρίς να υπάρχει κανένα βάθος, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν τέτοιες παράλογες απαιτήσεις. Όμως βλέπουμε ότι πρόκειται για μια εξουσία που θέλει να αλλάξει καταστάσεις πριν φύγει γιατί βλέπει ότι δεν έχει μέλλον, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε βήμα. Διότι ξέρουμε ότι τα βιβλία θα είναι ακόμα και σε κρυστάλλους για να αντέξουν τις επιθέσεις της βαρβαρότητας. Και οι βιβλιοκλάστες είναι εχθροί της Ανθρωπότητας κι όχι μόνο της Ελλάδας. το τέλος. 

πηγή

Οι βιβλιοκλάστες δεν θα περάσουν

Οι βιβλιοκλάστες δεν θα περάσουν γιατί η κατάργηση των βιβλίων είναι βαρβαρότητα όχι μόνο ενάντια στους πολιτισμούς, αλλά και στην ίδια την Ανθρωπότητα. Τα βιβλία δεν είχαν πάντα το ίδιο υλικό υπόβαθρο: πάπυροι, ρολά, δέρματα, υφάσματα, βαμβάκια, ξύλα. Όμως ποτέ δεν άλλαξε η ουσία τους. Και πάντα αποτελούσαν γέφυρες του Χρόνου που ενώνουν διαφορετικές εποχές έτσι οι άνθρωποι να μην είναι εγκλωβισμένοι μέσα στις κοινωνίες της λήθης και της αδιαφορίας. 

Έτσι κι αν υπήρξαν πολλά συστήματα βαρβαρότητας που προσπάθησαν να αφανίσουν τα βιβλία, επειδή ήταν ριζοσπαστικά συστήματα που δεν ήθελαν καμιά σχέση με το παρελθόν, όπως έγινε με την λεγόμενη πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα που κατάστρεψε πρώτα τα βιβλία και μετά τους αναγνώστες τους λόγω της επικινδυνότητας.

Όσοι καταστρέφουν βιβλία, δεν σταματούν ποτέ εκεί. Διότι η καταστροφή τους είναι πάντα η αρχή. Γι’ αυτόν τον λόγο οι άνθρωποι μετά την αρχή της ιστορίας είναι και οι προστάτες των βιβλίων. Και αυτό το μαθαίνουν από μικρή ηλικία όταν καταλαβαίνουν ότι δεν είναι χαρτί κι ότι δεν πρέπει να τα σχίζουν. Διότι είναι πράξη βαρβαρότητας. Έτσι κάθε φορά που ένας λαός άφησε μια εξουσία να καταστρέψει τα βιβλία, στη συνέχεια ήταν ο ίδιος θύμα αυτής της βαρβαρότητας. Τα βιβλία έχουν μέσα τους κομμάτια Ανθρωπότητας και λειτουργούν ως πρόγονοι των υπερδομών.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.