Τελευταίες αναρτήσεις

4 Μαρτίου 2017

Πόλεμος και ο μονίμως απροετοίμαστος… ο Ελληνάρας

O Παντελίδης, ο υιός Βακάκης και οι χιλιάδες των μουτζαχεντίν των Ελληνικών δρόμων, μας θυμίζουν κάθε φορά, με τραγικό τρόπο, το κυρίαρχο προφίλ του νεο-Έλληνα ή Ελληνάρα. Είναι ο ίδιος τύπος που παρκάρει όπου γουστάρει, που πετάει το σκουπιδάκι από το παράθυρο, που δε φοράει ζώνη, που βγάζει το σκύλο βόλτα χωρίς να μαζεύει τα περιττώματα αυτού, που είναι αγενής, που δε γνωρίζει τη λέξη «παρακαλώ», που κατηγορεί τους ξένους για τα δεινά της πατρίδας του, που βλέπει συνωμοσίες παντού, που καπνίζει σε κλειστούς χώρους κ.λπ… Είναι με λίγα λόγια, ο αδελφός μας, ο φίλος μας, ο συγγενής μας, ο γείτονας μας και εν τέλει εμείς οι ίδιοι. Γιατί έκανα αυτή την εισαγωγή; 

Του Κώστα Πικραμένου* 

Γιατί θέλω να καταδείξω το αυτονόητο: Η διαπαιδαγώγηση και η ανατροφή είναι βασική υποχρέωση των γονέων. Και στην Ελλάδα οι γονείς σε μεγάλο βαθμό είναι απαίδευτοι καθώς το πρόβλημα μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Τι θα σου μάθει η Σχολή Οδηγών σε 20 ημέρες, όταν από 3 χρονών παρατηρείς την απαράδεκτη οδική συμπεριφορά του πατέρα σου και τη θεωρείς φυσιολογική. Αφού πάρεις το δίπλωμα οδήγησης θα ακολουθήσεις την ίδια φονική συμπεριφορά. Οι εξαιρέσεις υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Το πρόβλημα είναι πολιτισμικό και χρειάζεται ορίζοντα 30ετίας για να βελτιωθεί η κατάσταση. 

Η κότα κάνει το αυγό; Ή το αυγό την κότα; Οι κοινωνίες στελεχώνουν τη Δημόσια Διοίκηση; Ή τα Κράτη φτιάχνουν τις κοινωνίες; Φταίει ο “ανεύθυνος Βακάκης”; Ή η έλλειψη ραντάρ ελέγχου ταχύτητας και η υποστέλεχωση της Τροχαίας αυτοκινητοδρόμων; Μπορούμε να συζητούμε για ώρες στα τηλεοπτικά παράθυρα. Πριν όμως από την ανάλυση του δυστυχήματος, τίθεται το ζήτημα της διαπαιδαγώγησης εκ μέρους των γονέων του όποιου Βακάκη. Εν ολίγοις, η χώρα αιμορραγεί δεκαετίες τώρα στους δρόμους και ουδείς ιδρώνει. Αν συνεχίσουμε έτσι, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Αλλάζω θέμα και έρχομαι στα Ελληνο-Τουρκικά. Με βάση τη ροή πληροφοριών θα έχουμε κλιμάκωση τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Η ιστορία με τους 8 στρατιωτικούς και τους 2 Τούρκους ΟΥΚάδες θα μας οδηγήσει δυνητικά σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Όλοι το γνωρίζουν…

Με βάση τη ψυχρή λογική, μια αποικία χρέους με έντονες κοινωνικές παθογένειες (δημογραφικό κ.λπ.) δε κάνει πόλεμο. Τον αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Όμως, ένα Κράτος δεν είναι μόνο δημόσιο χρέος και κοινωνία, είναι και τετραγωνικά χιλιόμετρα επί εδάφους. Και αλίμονο σε αυτούς που θα συμβάλλουν στην απώλεια έστω και ενός τετραγωνικού χιλιοστού. Υπό αυτή τη λογική, ο πόλεμος είναι μονόδρομος. Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις. Και αυτές είναι η επιλογή του τόπου και του χρόνου.

Αν αιφνιδιαστείς, έχεις χάσει τη μισή μάχη. Το Αιγαίο είναι διάσπαρτο από βραχονησίδες και μια τουριστική θαλαμηγός μπορεί να κρύβει Τούρκους ΟΥΚάδες. Τα σενάρια είναι άπειρα. Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση πρέπει να είναι σφοδρή και να προκύψουν τετελεσμένα, το αργότερο, εντός 12 ωρών. Όσο πιο γρήγορα βρέξει «αίμα» για τους απέναντι, τόσο το σοκ στην Άγκυρα θα είναι πολλαπλό και η αντίδραση της Ευρώπης και της Ρωσίας άμεση. Τις ΗΠΑ του Τράμπ μην τις υπολογίζουμε ως διαμεσολαβητή. 

Αν περάσουν οι 12 ώρες και δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση (ανακατάληψη βραχονησίδας, βύθιση στόλου, κατάρριψη μαχητικών, βομβαρδισμοί υποδομών στη Μικρά Ασία) και αρχίσουν να δημοσιεύονται πληροφορίες για Έλληνες νεκρούς (μάχιμους – άμαχους) με συνεχή ροή σε έκτακτα δελτία ειδήσεων η κατάσταση δεν θα ελέγχεται.

Γιατί; Η Ελληνική κοινή γνώμη, σε αντίθεση με τη Τουρκική και την Ισραηλινή, δεν ξέρει από φέρετρα. Δε έχει ζήσει πόλεμο. Ο Ερντογάν και οι δικοί του κάνουν τα «κοράκια» στις κηδείες. Και θεωρείται φυσιολογικό. Νομίζετε ότι ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς θα σηκώσουν τα φέρετρα στους ώμους τους; Θα τους λιντσάρουν οι συγγενείς… 

Μετά τον πανικό σε σουπερμάρκετ, ΑΤΜ και βενζινάδικα, οι δημοσκοπήσεις που θα γίνονται και θα φτάνουν on line στο Μαξίμου θα δείχνουν τη κοινή γνώμη να ζητά κατάπαυση πυρός εδώ και τώρα. Ποιος πολιτικός θα έχει το σθένος -εκείνη τη στιγμή- να ακολουθήσει τις συμβουλές των επιτελών στο ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ και όχι τις δημοσκοπήσεις και τους βουλευτές του Κόμματος του; Εκείνη τη στιγμή θα γράφεται Ιστορία τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια.

Εδώ λοιπόν τίθεται το ζήτημα γιατί το Κράτος -δεκαετίες τώρα – δεν έχει προετοιμάσει τη κοινή γνώμη για αυτό το ενδεχόμενο ενώ βρισκόμαστε σε «ψυχρό πόλεμο» με τους Τούρκους από το 1974. Πρόκειται για μία παράμετρο που οι Ισραηλινοί την εξετάζουν κάθε φορά που υπάρχει κλιμάκωση με τη Χαμάς και τη Χεζμπολά… 

Ασφαλώς κανείς δε θέλει τον πόλεμο. Η οικονομία και η κοινωνία μας είναι ήδη κατεστραμμένες. Όμως η Ιστορία των Εθνών είναι βαμμένη με αίμα. Και η δυναμική των εξελίξεων πολλές φορές δεν ελέγχεται. Όπως επανέλαβε και ο καθηγητής Μάζης εχτές, πρέπει να είμαστε με το “δάχτυλο στη σκανδάλη”. 

*Ο Κώστας Πικραμένος είναι σύμβουλος εξαγωγικών επιχειρήσεων – ειδικός σε θέματα economic intelligence. Συγγραφέας Βιβλίων που διατίθενται στην πλατφόρμα της “amazon.com” (kostas pikramenos)

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.