Τελευταίες αναρτήσεις

23 Μαρτίου 2017

Της μετανοίας ο καρπός…

Θεσσαλονίκη 2004 μ.Χ. Ένα παντρεμένο ανδρόγυνο: ο Κώστας και η Μαρία, ευκατάστατοι, μορφωμένοι, σαραντάρηδες. Ο Κώστας άθεος και βλάσφημος. Η Μαρία της Εκκλησίας. Έχουνε και ένα γιό δωδεκάχρονο, παράλυτο το παιδάκι, ανάπηρο στο καροτσάκι από πέντε χρονών νήπιο. Καημός μεγάλος, καρφί στην καρδιά του ανδρογύνου!

Είναι καλοκαίρι Ιούλιος του 2004 μ.Χ. Η Μαρία πληροφορείται από μια φίλη της, στην Εκκλησία, ό,τι κάποιος μοναχός, Αγιορείτης, ηλικιωμένος, άγιος άνθρωπος με πολλά αγιοπνευματικά χαρίσματα φιλοξενείται από ευλαβή γειτονική οικογένεια, κοινή γνωστή οικογένεια στην ενορία της Μαρίας. Η Μαρία συνεννοείται με τον σύζυγό της τον Κώστα να φέρουν τον μοναχό στο σπίτι να σταυρώσει τον ανάπηρο τον γιόκα τους, τον Γιαννάκη. Ο πατέρας, αν και άθεος, για χάρη της γυναίκας του ενδίδει.

Ο μοναχός ο Αγιορείτης ειδοποιείται κι έρχεται σπίτι του Κώστα και της Μαρίας. Το ανδρόγυνο πληροφορεί τον Αγιορείτη μοναχό, π. Αναστάσιο, ό,τι το ανάπηρο αγοράκι βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρά του καθισμένο στο ανάπηρο καροτσάκι του και να μπει ο Γέροντας π. Αναστάσιος να το σταυρώσει.

Τότε με έκπληξη οι δυο γονείς βλέπουν τον π. Αναστάσιο να μπαίνει και να κάθεται σε μια πολυθρόνα του σαλονιού του σπιτιού.

Λέει ο Κώστας, ο άθεος, ειρωνικά στη σύζυγό του: ‘’Ρε Μαρία τι ραμολιμέντο, γερό-ξεκούτη, έφερες σπίτι μας, αυτός δεν μπορεί να ξεχωρίσει σαλόνι από κρεβατοκάμαρα’’. Ντράπηκε η Μαρία, κοκκίνησε, αλλά δεν έβγαλε μιλιά. Άκουσε τα λεγόμενα του Κώστα –από την σάλα ο Αγιορείτης και φωνάζει και στους δυο: ‘’Για ελάτε στη σάλα που θέλω να σας μιλήσω’’.

Αμέσως το ανδρόγυνο, με έκδηλη αμηχανία και περιέργεια, μπαίνουν στη σάλα του σπιτιού τους και συν-κάθονται στον καναπέ του σαλονιού τους απέναντι από τον π. Αναστάσιο. Τότε ο μοναχός αρχινάει και λέει: ‘’Δεν μου λες εσύ Κώστα πόσα χρόνια έχεις να πας στην Εκκλησία, πόσες φορές βλαστημάς την ημέρα;’’. Κόκκαλο ο Κώστας και άσπρος σαν πανί. Μετά ο π. Αναστάσιος πιάνει στο στόμα του και την σύζυγό του Κώστα, την Μαρία κάνοντας ένα μικρό διάλογο μαζί της.

-π. Αναστάσιος: Μαρία, πόσα χρόνια έχεις να κοινωνήσεις σώμα και αίμα Χριστού;
-Μαρία: Πολλά χρόνια, ούτε θυμούμαι.
-π. Αναστάσιος: Μαρία πόσα παιδάκια έχεις πετάξει στο νεροχύτη; (δηλαδή πόσες εκτρώσεις έχεις κάνει;)
-Μαρία: Τέσσερα (κατάχλομη από ντροπή).
-π. Αναστάσιος: Γιατί Μαρία μου χώρισες τον πρώτο σου άνδρα; Κοκκίνησε τώρα σαν παπαρούνα από ενοχή η Μαρία.

Τότε ο π. Αναστάσιος απευθύνεται και στους δυο εμβρόντητους γονείς τον Κώστα και την Μαρία και τους λέει με αυστηρή αγάπη: ‘’Να γιατί μπήκα από την αρχή στην σάλα. Οι μεγάλοι άρρωστοι του σπιτιού σας είσαστε εσείς οι δυο. Το αγοράκι σας ο Γιαννάκης είναι αθώος στην ψυχή. Υποφέρει από σωματική αναπηρία για να παιδαγωγηθείτε και να μετανοήσετε’’.

Βάζουν τα κλάματα, συγκλονίζονται, συνθλίβονται οι δυο γονείς.
‘’Και τώρα, παππούλη, τι κάνουμε;’’
-π. Αναστάσιος: Τώρα θέλετε εξομολόγηση σε κανονικό ιερέα. Εγώ είμαι σκέτος μοναχός. Θα πάτε στον πνευματικό της ενορίας σας, τον π. Χαρίτωνα. Είναι άγιος άνθρωπος και παντρεμένος. Ξέρει από οικογενειακά βάσανα. Θα του τα πείτε όλα με το νι και με το σίγμα.

Πράγματι 5 Αυγούστου εξομολογηθήκανε με κλάματα και ταπεινότατη συντριβή και ειλικρινά στον εν λόγω παππούλη. Ο εξομολόγος, πολύ καλός πνευματικός και άνθρωπος, τους διάβασε συγχωρητική ευχή και κατασυγκινημένος και κλαίγοντας τους είπε: ‘’Βρε καλά μου παιδιά με κατασυγκινήσατε με την συντριβή σας, με την ειλικρινή σας ταπεινότατη μετάνοια και εξομολόγηση. Μεθαύριο, που ξημερώνει Κυριακή και είναι εορτή της Μεταμορφώσεως του Χριστού μας (6 Αυγούστου) να πάτε να κοινωνήσετε σε όποιο ναό θέλετε. Δεν σας βάζω ούτε κανόνες, ούτε επιτίμια, ούτε τίποτε. Είμαι σίγουρος ότι ο Χριστός μας σας συγχώρησε απόλυτα’’.

Έτσι κι έγινε. Κοινωνημένοι, χαρούμενοι γύρισαν σπίτι τους να περιποιηθούν το ανάπηρο παιδάκι τους.

Και να το μεγάλο θαύμα!
Το παιδάκι τους, τούς άνοιξε καταχαρούμενο την πόρτα πλήρως θεραπευμένο!
Τέλος και τω Θεώ Δόξα.

(απόσπασμα από το βιβλίο "Η Ζωή διδάσκει τον Χριστό" Αθήναι 2017 Μοναχοί Ι.) Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.