8 Μαρτίου 2017

Ο χριστιανισμός υπό διωγμό; Νέες σταυροφορίες κατά των Χριστιανών; (μέρος 2ο)

συνέχεια από το 1ο μέρος

«Mε βάση τις σημερινές εξελίξεις, η εξάλειψη των Χριστιανών από τον βιβλικό χώρο είναι πλέον θέμα χρόνου…» επισημαίνει σε έκθεσή της η οργάνωση Civitas, με δεκάδες παραδείγματα για το μέγεθος των διώξεων. Συντάκτης της έκθεσης με τίτλο «Χριστιανοφοβία» είναι ο δημοσιογράφος Ρούπερτ Σορτ, ο οποίος είναι και υπότροφος του Blackfriars Hall στην Οξφόρδη. Όπως αναφέρει, η κρατική εχθρότητα εναντίον των χριστιανών παρατηρείται πιο πολύ στην Κίνα, όπου φυλακίζονται περισσότεροι χριστιανοί συγκριτικά με κάθε άλλη χώρα του πλανήτη. Η έκθεση, όμως, τονίζει ότι η «μερίδα του λέοντος» από τις διώξεις εναντίον χριστιανών παρατηρείται σε χώρες όπου η θρησκεία με τους περισσότερους πιστούς είναι το Ισλάμ. Επίσης, η έκθεση καταγράφει εκατοντάδες επιθέσεις κατά χριστιανών από φανατικούς θρησκόληπτους, δίνοντας έμφαση σε επτά χώρες: την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Πακιστάν, την Νιγηρία, την Ινδία, την Βιρμανία και την Κίνα. Ενώ τονίζει ιδιαίτερα πως στην Ινδία οι χριστιανοί υποφέρουν επί πολλά χρόνια από τις επιθέσεις ακραίων ινδουιστών. 

Το 2010 πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες επιθέσεις κατά χριστιανών και εκκλησιαστικών περιουσιών στην Καρνατάκα, ένα κρατίδιο της νοτιοδυτικής Ινδίας. Συγχρόνως φαίνεται ότι αποδίδει κάποιες ευθύνες και στη ρητορική του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, καθώς η λέξη «σταυροφορία», την οποία χρησιμοποίησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, μάλλον έδωσε στους μουσουλμάνους της Μέσης Ανατολής την εντύπωση μιας «χριστιανικής επίθεσης στο μουσουλμανικό κόσμο», δηλαδή μια λανθασμένη εντύπωση. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, όμως, είναι το γεγονός πως η έκθεση επισημαίνει ότι 200.000.000 χριστιανοί, δηλαδή περίπου το 10% των χριστιανών παγκοσμίως, «αντιμετωπίζονται μειονεκτικά στην κοινωνία, παρενοχλούνται ή καταπιέζονται ενεργώς για τα πιστεύω τους». «Είναι γενικά αποδεκτό ότι πολλές ομάδες αντιμετωπίζουν σε κάποιο βαθμό διακρίσεις ή διώξεις. Αυτό όμως που είναι πολύ λιγότερο γνωστό είναι ότι οι χριστιανοί στοχοποιούνται περισσότερο από κάθε άλλο σώμα πιστών», τονίζει χαρακτηριστικά.

Είναι πλέον κραυγαλέο γεγονός ο διωγμός εναντίον 100 εκατ. χριστιανών σε όλον τον κόσμο, στις μέρες μας. Οι περισσότεροι διώκονται από μουσουλμάνους, ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, γλώσσας ή κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής και συγγραφέας Raymond Ibrahim. Ο Ιbrahim, μάλιστα, στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Crucified Again: Exposing Islam's New War on Christians (2013) αποκαλύπτει τη συγκλονιστική αλήθεια για όσα βιώνουν οι Χριστιανοί στο Μουσουλμανικό κόσμο και γεγονότα που τα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης του Δυτικού κόσμου επιλέγουν να αποσιωπήσουν αδιαφορώντας.

Η «ανησυχητική αδιαφορία» των επικεφαλής των χωρών της Δύσης ενώπιον των διωγμών των Χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο καταγγέλθηκε με έντονο τρόπο στην ακολουθία των Παθών κατά τη διάρκεια του Καθολικού Πάσχα από τον Πάπα Φραγκίσκο. Είχε προηγηθεί ο θάνατος 147 χριστιανών μαθητών του πανεπιστημίου της Γκαρίσα στη βορειοανατολική Κένυα, όταν Σομαλοί ισλαμιστές Σεμπάμπ εισέβαλαν στο χώρο επιλέγοντας να σφάξουν μόνο τους Χριστιανούς. «Αδέρφια μας που σας κυνηγούν βλέπουμε σε εσάς το Χριστό.Αποκεφαλιστήκατε και σταυρωθήκατε για την πίστη σας, μπροστά στα μάτια μας, πολλές φορές και με την συνένοχη σιωπή μας», ανέφερε ο Πάπας.

Η σιωπή του Δυτικού πολιτισμού απέναντι στις βαρβαρότητες του Ισλάμ καταδικάστηκε και από τον ιεροκήρυκα Ρανιέρο Κανταλαμέσα, ο οποίος προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης: «όλοι μας κινδυνεύουμε – οι θεσμοί και οι πολίτες του δυτικού κόσμου – να μετατραπούμε σε Πόντιο Πιλάτο που θα νίπτει τα χείρας του» για την τύχη των χριστιανών.

Εξάλλου, όπως είχε σημειώσει ο Γάλλος συγγραφέας Αλεξάντρ Ντελ Βαλ σε κείμενο του , η «μετά-χριστιανική» Δύση, ουδέποτε προσπάθησε να υπερασπιστεί τους χριστιανούς της Αιγύπτου, του Πακιστάν, της Συρίας και άλλων χωρών αλλά αντίθετα συμμετέχει σε πολέμους που κινούνται γύρω από συμφέροντα ισλαμικών χωρών. Η παράμετρος αυτή, σε συνδυασμό με τους εκατοντάδες μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, μισθοφόρους που μάχονται στη Συρία αλλά έχουν ευρωπαϊκή υπηκοότητα, συνθέτουν ένα σκηνικό με επικίνδυνες προεκτάσεις για την ασφάλεια της Δύσης. Η συνολική αυτή παρακμή της δυτικής εξωτερικής πολιτικής μάλιστα, περιγράφεται ανάγλυφα έναν αιώνα πριν στο ιστορικό βιβλίο του Όσβαλντ Σπένγκλερ με τίτλο «Der Untergang Abendiangdes».

Στις περισσότερες χώρες βασική αιτία των διωγμών των χριστιανών είναι ο ισλαμικός θρησκευτικός φανατισμός. Αυτό αποκαλύπτει η οργάνωση Open Doors, ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που επικεντρώνεται στη βοήθεια των διωκόμενων χριστιανών σε περισσότερες από 60 χώρες. Η οργάνωση, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, σημειώνει την αύξηση των περιστατικών βίας εναντίον των χριστιανών στην Αφρική και υπογραμμίζει ότι οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι είναι υπεύθυνοι για τους περισσότερους διωγμούς.

«Ο ισλαμικός εξτρεμισμός είναι ο πιο δεινός διώκτης της χριστιανικής εκκλησίας παγκοσμίως», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε πρόσφατη έκθεση της για το 2015 καταγράφει τα 50 έθνη που αποτελούν τους χειρότερους διώκτες των χριστιανών, παγκοσμίως. Οι 10 πρώτες χώρες του καταλόγου κατοικούνται, σε ποσοστό 90% και άνω, από μουσουλμάνους. Η Βόρεια Κορέα, αν και μη μουσουλμανική, αλλά κομμουνιστική, βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου (μια θέση που διατηρεί εδώ και 12 χρόνια, αφότου δηλαδή άρχισε η εκπόνηση αυτής της ετήσιας έρευνας.) Σίγουρα η τυχόν ανατροπή του εκεί καθεστώτος θα σταματούσε τους διωγμούς, όπως συνέβη και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Αντιθέτως, στον ισλαμικό κόσμο η αλλαγή καθεστώτος δεν βελτίωσε τη θέση των χριστιανών. Όπου οι δικτάτορες έπεσαν οι διώξεις κατά των χριστιανών αυξήθηκαν κατακόρυφα. 

Σήμερα το Ιράκ (μετά την πτώση του Σαντάμ) βρίσκεται τρίτο στον κατάλογο των χειρότερων διωκτών του χριστιανισμού, η Συρία (όπου μαίνεται ο εμφύλιος και όπως προαναφέραμε προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ) στη τέταρτη θέση, με τη Σομαλία (2η θέση) και το Αφγανιστάν (5η) να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα ενώ η Λιβύη (πτώση Καντάφι) βρίσκεται στη 13η και η Αίγυπτος στην 23η. Το μίσος κατά των χριστιανών αποτελεί μέρος της ιστορίας, του δόγματος, του κοινωνικοπολιτικού ιδεώδους του Ισλάμ. 

Σε Αίγυπτο και Συρία υπολογίζεται πως περί τις 30.000 εκκλησίες καταστράφηκαν τον 15ο αιώνα, ενώ οι χριστιανοί υποχρεώθηκαν, με το σπαθί, να εξισλαμισθούν. Κάτι ανάλογο φαίνεται πως συμβαίνει και σήμερα καθώς αναδύεται και ενδυναμώνει το Ισλαμικό Κράτος. Διώξεις κατά των χριστιανών λαμβάνουν χώρα σε 40 μουσουλμανικά κράτη στις μέρες μας, στα οποία διατηρείται η παράδοση των παλαιών διωγμών όπως γεννήθηκε πριν από 14 αιώνες και θέλει απλώς την εξόντωση των «απίστων». Ο Μισέλ Βαρτόν, ο διευθυντής του παραρτήματος της οργάνωσης στη Γαλλία (Portes Ouvertes), είχε δηλώσει σε συνέντευξη στο Στρασβούργο για την παρουσίαση σχετικής έρευνας του έτους 2013 ότι οι χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους ή συνεχείς εσωτερικές εντάσεις είναι συχνά οι πλέον επικίνδυνες για τους χριστιανούς στις μέρες μας εξηγώντας πως στη σκιά του εμφύλιου πολέμου στη Συρία λαμβάνει ένας ακόμη πόλεμος ενάντια στην Εκκλησία. 

Η οργάνωση είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από το 2011 αμέσως μετά την εκδήλωση των Αραβικών Ανοίξεων όταν εξέφρασε την απογοήτευση της για την «’Ανοιξη» που είναι σε εξέλιξη στα ισλαμικά καθεστώτα της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Όπως τόνισαν σε κανένα κράτος από αυτά δεν υπήρξε βελτίωση στις συνθήκες ζωής των Χριστιανών. Ανάφεραν, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αίγυπτο όπου οι καταπιεσμένοι επί καθεστώτος Μουμπάρακ Χριστιανοί αγκάλιασαν τους εξεγερμένους της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου, με την ελπίδα ότι η πτώση του Μουμπάρακ θα τους φέρει καλύτερες ημέρες. Όμως ακολούθησε η απογοήτευση καθώς ο στρατός που είχε αντικαταστήσει εκείνη την περίοδο στην εξουσία τον Μουμπάρακ, προχώρησε στη σύλληψη γυναικών Χριστιανών, που διαμαρτύρονταν μαζί με Μουσουλμάνες στην πλατεία Ταχρίρ και τις οδήγησε στα κρατητήρια της Αστυνομίας, όπου υποβλήθηκαν σε εξευτελιστικό έλεγχο της παρθενίας τους. 

Με βάση στοιχεία που αποκάλυψε η οργάνωση, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων είχε προβεί σε μια συγκλονιστική δήλωση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Θρησκευτικών Ηγετών, μιλώντας για τις θρησκευτικές διώξεις τον Ιούνιο του 2011. 100 εκατομμύρια χριστιανοί διώκονται, ένα εκατομμύριο από αυτούς είναι παιδιά και η Ευρώπη αδιαφορεί είπε ο Μητροπολίτης αναφέροντας πως κάθε πέντε λεπτά ένας Χριστιανός θανατώνεται στον πλανήτη για την πίστη του.

Στο συμπέρασμα ότι οι «οι Χριστιανοί παραμένουν ο θρησκευτικός πληθυσμός που διώκεται στο μέγιστο βαθμό» κατέληξε και η διεθνής καθολική οργάνωση Βοήθεια στην Εκκλησία που βρίσκεται σε κίνδυνο. Στη διετή έκθεση της, που αναφέρεται σε όλες τις θρησκείες παρά το γεγονός ότι η οργάνωση παρέχει στήριξη σε Χριστιανούς, καταγράφεται η κατάσταση κατά τη διάρκεια μιας περιόδου από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014. Η οργάνωση, που είναι αναγνωρισμένη από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, υπογραμμίζει ότι στις 81 από τις 196 χώρες που εξετάσθηκαν, δηλαδή σε ποσοστό 41% μεταξύ αυτών, η θρησκευτική ελευθερία «παρεμποδίζεται» και «βρίσκεται σε υποχώρηση».

Η καταδίωξη των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή, όμως, δεν είναι το μόνο θέμα για το οποίο η Δυτική κοινωνία και η παγκόσμια ειδησεογραφία αδιαφορεί. Στην Ευρώπη της ανεκτικότητας και της πολιτικής ορθότητας το ένστικτο της επιβίωσης των Χριστιανικών πληθυσμών ενάντια στο Ισλάμ το ονόμασαν «ισλαμοφοβία» όπως γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του «Μιναρέδες - Οι λόγχες του Ισλάμ στην Ευρώπη» ο δικαστικός λειτουργός του Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων, Χρήστος Τσιαχρής. Ενώ στις ΗΠΑ, ο Μπάρακ Ομπάμα μετά το βίντεο όπου το Ισλαμικό Κράτος καίει ζωντανό τον Ιορδανό πιλότο που κρατούσε αιχμάλωτο, έκρινε σκόπιμο να θυμίσει «τις σφαγές κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών και της Ιεράς Εξέτασης, όπου οι άνθρωποι διέπραξαν φοβερά δεινά στο όνομα του Χριστού» προκειμένου να δικαιολογήσει τους φανατικούς μουσουλμάνους και να εξισώσει τις αγριότητες του Ισλάμ στη συνείδηση των πολιτών.

Τα παραδείγματα, όμως, της μη ανεκτικότητας προς το Χριστιανικό στοιχείο παγκοσμίως δεν σταματούν εδώ. Η γνωστή Ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα Ρεάλ Μαδρίτης έβγαλε το σταυρό από το σήμα της για να μην δυσαρεστηθούν οι Άραβες επενδυτές. Ο σύλλογος αφαίρεσε το μικρό σταυρό από το στέμμα στην κορυφή του λογότυπου «για να αποφευχθεί τυχόν σύγχυση ή παρερμηνεία» σε σχέση με ένα έργο που κατασκευάζεται σε ένα μεγάλο βαθμό σε μουσουλμανική περιοχή όπως δήλωσε ο πρόεδρος της. (Αναφέρεται στο “Real Madrid Resort Island”, ένα αθλητικό-τουριστικό κέντρο στο νησί Ras Al Khaimah, ένα από τα επτά νησιά που σχηματίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.) Η θυσία δεν υπήρξε ασήμαντη για τον ποδοσφαιρικό σύλλογο, αφού ο σταυρός πάνω στο στέμμα υπάρχει από το 1920 όταν το επέτρεψε ο βασιλιάς Αλφόνσος ο ΧΙΙΙ.

Στη Βρετανία το πολυκατάστημα Marks and Spencer πυροδότησε διαμάχη όταν αποφάσισε να απαγορεύσει τις λέξεις «Ιησούς» και «Χριστός» στο τμήμα της υπηρεσίας λουλουδιών. Σύμφωνα με το Christian Today, το κατάστημα αρχικά μπλόκαρε τις χριστιανικές λέξεις για να αποφευχθεί η «κακή χρήση» τους, με την ελπίδα να αποφευχθεί οποιαδήποτε προσβλητικότητα. Πελάτες που επιθυμούσαν να προσθέσουν ένα δωρεάν μήνυμα όταν αγόρασαν λουλούδια δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή τους, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν μία από τις απαγορευμένες λέξεις. Το μπλοκάρισμα αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Sunday Times, αφότου η Geraldine Stockford είχε αποκλειστεί από την αγορά ανθοδέσμης για μια κηδεία επειδή στην κάρτα ήθελε να γράψει πως τα λουλούδια ήταν από μια οικογένεια που ανήκει στην "Εκκλησία του Χριστού στο Teddington." 

Στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας και της ανεκτικότητας προς τους μουσουλμάνους, χριστιανικό σχολείο της χώρας ενημερώθηκε ότι θα υποβαθμιστεί από «καλό» σε «επαρκές», εξαιτίας της αποτυχίας του να προωθήσει ενεργά την αρμονία μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών ομάδων. Αυτό συνέβη επειδή το σχολείο δεν προσκάλεσε εκπροσώπους άλλων θρησκειών να οδηγήσουν την κοινή λατρεία. Επίσης, το Ινστιτούτο για την Έρευνα Δημόσιας Πολιτικής (Institute for Public Policy Research ή IPPR) στην προσπάθεια του να μην νιώθουν μειονεκτικά οι μετανάστες που κατακλύζουν τη Μ.Βρετανία, έχει προτείνει πολλές φορές να διαφοροποιηθεί ο τρόπος που γιορτάζονται τα Χριστούγεννα. Έχει παρατηρηθεί, εξάλλου, πως τα τελευταία χρόνια στις ευχετήριες κάρτες και στις βιτρίνες των καταστημάτων αντί για «Καλά Χριστούγεννα» (Merry Christmas) χρησιμοποιείται η ευχή «Καλές γιορτές» (Season’s Greetings), σε μια προσπάθεια αποδόμησης του θρησκευτικού στοιχείου. Η εταιρεία British Airways προχώρησε στην απόλυση δυο γυναικών γιατί φορούσαν σταυρό. Ο σταυρός παραβιάζει τον κώδικα ένδυσης της εταιρείας ανέφεραν χαρακτηριστικά, κάτι που επικρότησε και ο πολιτικός κόσμος της χώρας όπως αναφέρθηκε σε σχετικό ρεπορτάζ του βρετανικού Telegraph που αρνήθηκε να πάρει ανοιχτά θέση.

Στη Γαλλία της πολυπολυτισμικότητας όπου ο χωρισμός εκκλησίας και κράτους (Laïcité) ήρθε με σκοπό τον περαιτέρω θρησκευτικό αποχρωματισμό της χώρας, αλλά δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στα τρομοκρατικά χτυπήματα (Charlie Hebdo, Bataclan) ούτε φαίνεται ικανός να σταματήσει το ριζοσπαστικό Ισλάμ που γιγαντώνεται στα προάστια των γαλλικών πόλεων, από το 2004 απαγορεύεται στους μαθητές να φορούν σε εμφανή σημεία σταυρούς. (Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις μαντήλες στις μουσουλμάνες μαθήτριες).

συνεχίζεται στο 3ο μέρος 

Geopolitics 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.