4 Νοεμβρίου 2020

Επιστήμη και αλάθητο

Από τα πιο σημαντικά γεγονότα που απαθα-νατίστηκαν στην ιστορία της επιστήμης ήταν η επίσκεψη του Αλβέρτου Αϊνστάιν στο αστεροσκοπείο του αστρονόμου Εντγουιν Χαμπλ.
 
Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*   
 
Εκεί, ο Αϊνστάιν, ο μεγαλύτερος ίσως επιστήμονας που είχε ποτέ η ανθρωπότητα, παρατήρησε μέσα από το τηλεσκόπιο του Χαμπλ τους γαλαξίες στα πέρατα του Σύμπαντος να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον, είδε με τα μάτια του ότι το Σύμπαν διαστέλλεται. Το οποίο, ως γεγονός, ερχόταν σε πλήρη αντιδιαστολή με τη θεωρία που είχε διατυπώσει ο Γερμανοεβραίος φυσικός ότι το Σύμπαν είναι σταθερό.  
 
Εκείνη λοιπόν τη χρονική στιγμή, ο Αϊνστάιν παραδέχτηκε δημόσια πως έκανε λάθος ο ίδιος. Για ποιον λόγο, όμως, έγραψα αυτή την υπέροχη ιστορία από το διάβα της επιστήμης; Αιτία είναι ο πρωθυπουργός μας.  
 
Στο τελευταίο διάγγελμά του για την πανδημία, ουσιαστικά μετέφερε στους πολίτες της Ελλάδος (κάποιους από τους οποίους χαρακτήρισε «ψεκασμένους», με ακριβώς αυτή τη λέξη που έγραψα – αδιανόητα ελιτιστική και απρεπής κίνηση για έναν ηγέτη, με σαφή προσπάθεια περιθωριοποίησης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού) ότι οφείλουν να βασίζονται τυφλά στις οδηγίες των «αλάθητων» επιστημόνων για την πανδημία και πως δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλλει για την αυθεντία τους ούτε να πολιτικοποιούμε την άποψη των γιατρών, «φωτογραφίζοντας» την καχυποψία που έχει εκφραστεί κατά του κ. Τσιόδρα. 
 
Ως επιστήμονας εγώ ο ίδιος και πρώην ερευνητής σε ελληνικό πανεπιστήμιο, όπου έλαβα και το διδακτορικό μου, έμαθα για την επιστήμη ότι έχει αυτοπεποίθηση. Δεν φοβάται τις επικρίσεις. Δεν δυσανασχετεί απέναντι σε οποιονδήποτε είναι σκεπτικιστής. Δεν επιθυμεί να φιμώσει τις φωνές άρνησης. Δεν τρομάζει απέναντι στην καχυποψία. Τουναντίον, αναζητεί διακαώς την αντίθετη άποψη, γιατί μέσω της σύγκρουσης ιδεών προβάλλει η αλήθεια. Η επιστήμη τρέφεται και μεγαλουργεί μέσω της κριτικής.  
 
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή που διανύουμε, όπου ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας έχει υποπέσει σε αντιφάσεις (άλλες οδηγίες έδινε για τις μάσκες τον Απρίλιο και άλλες σήμερα), όπου υπάρχουν χώρες στον πλανήτη με εντελώς ιδιαίτερες πολιτικές διαχείρισης της κρίσης βάσει των δικών τους επιστημονικών οδηγιών (Σουηδία, Νότια Κορέα κ.ά.), και ενώ χιλιάδες γιατροί σε όλο τον κόσμο διατυπώνουν από ελαφρώς διαφορετικές απόψεις έως πλήρως ανατρεπτικές προσεγγίσεις για τον χειρισμό της πανδημίας, μόνο ζημιά κάνει τέτοια παραίνεση από το κράτος, που μας υπαγορεύει να θέτουμε στο απυρόβλητο την ελληνική επιστημονική επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μόνο κακό προκαλείται όταν πολιτικοί παίζουν τους πάτρονες της επιστήμης. 
 
*Διδάκτωρ Πληροφορικής 
 Share

2 σχόλια:

δον κιx ο τις είπε...

Πάντως η διατύπωση "είδε τους γαλαξίες στα
άκρα του σύμπαντος να απομακρύνονται"
κλπ

δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις για το τι μπορεί να δεί
κανείς μέσα από ένα τηλεσκόπιο...

και ίσως εξηγεί
εν μέρει γιατί
οι πολιτικοί
χρησιμοποιούν τους σύγχρονους
...σαμάνους που
μόνο ειλικρινείς
κι'αντικειμενικοί
παρατηρητές του
κόσμου δεν είναι
πλέον...

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Ας υποθεσουμε ότι απλα ο Χαμπλ του εξηγησε ότι συμβαίνει αυτό μεσα από τις δικές του παρατηρήσεις... κι ετσι μάλλον το λάθος παει στο ρήμα ¨είδε¨....
Κατα λοιπα συμφωνω οτι οι πολιτικοι χρησιμοποιουν τους "επιστημονες" που πολυ ορθα αποκάλεσες σύγχρονους σαμάνους...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.