21 Νοεμβρίου 2020

Τα... πικραγγούρια της ΕΥΠ.

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου 
egerssi@otenet.gr 
 
Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μία έκπληξη ανέμενε τους υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες μας, καθώς ξεκίνησε μία καταιγίδα μηνυμάτων με την οποία ο ένας υπάλληλος ενημέρωνε τον άλλο για τη συμμετοχή μιας συναδέλφου τους σε γνωστό τηλεπαιχνίδι, θέτοντας το λογικό ερώτημα περί παραβίασης του απορρήτου και όσων ένας υπάλληλος της υπηρεσίας υπογράφει και οφείλει να τηρεί, για την προστασία των προσωπικών του και όχι μόνο δεδομένων και του απορρήτου της υπηρεσίας. 
 
Και μπορεί αρχικά η υπόθεση να απασχόλησε μόνον το προσωπικό της ΕΥΠ, ωστόσο η υπόθεση σύντομα έλαβε πανελλαδικές διαστάσεις αφού την επόμενη ημέρα, η εφημερίδα “ΜΑΚΕΛΕΙΟ” αφιέρωνε το πρωτοσέλιδο του Σαββατοκύριακου φύλλου της στην Ι. Α. Ακολούθησε σωρεία σχετικών δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο δημιουργώντας για μια ακόμη φορά αλγεινή εντύπωση στους πολίτες περί της εθνικής υπηρεσίας. 
 
Η εν λόγω εφημερίδα είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν με την συγκεκριμένη υπάλληλο, αποκαλύπτοντας γυμνό φωτογραφικό υλικό, αλλά και λεπτομέρειες του… υπηρεσιακού της βίου που, κατά τα γραφόμενα της εφημερίδας “ΜΑΚΕΛΕΙΟ”, μάλλον θύμιζαν σαπουνόπερα. 
 
Ακολούθως το νέο στοιχείο που ήρθε να προστεθεί στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, είναι οι ισχυρισμοί της Ι. Α., ότι “ουδείς δύναται να την αγγίξει” αφού γνωρίζει προσωπικά τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιό του Πρωθυπουργού και πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την υπαγωγή αυτής στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, γεγονός που εμείς από αυτό εδώ το βήμα πρώτοι επικροτήσαμε ως μια θετική εξέλιξη.  
 
Αλλά, είτε ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι αληθής, ή όχι, το μόνο σίγουρο είναι πως – προφανώς - η Ι. Α. απολαμβάνει μιας διαχρονικής ασυλίας, τόσο ώστε, αφενός ν' απασχολεί εσωτερικά με την προκλητική εμφάνιση και συμπεριφορά της (οι κακές γλώσσες λένε πως αρέσκεται να κερδίζει ανδρικά έπαθλα έγγαμων και μάλιστα – λένε – ήταν ο λόγος μετακόμισής της από την συμπρωτεύουσα στην Αθήνα) και από την άλλη, να δίνει τροφή για σκανδαλοθηρικού τύπου συζητήσεις και δημοσιεύματα, επιζητώντας δημοσιότητα και προβολή. 
 
Πάντως η απόφαση της συγκεκριμένης υπαλλήλου, να εμφανισθεί δηλαδή, σε τηλεοπτικό παιχνίδι έχει προκαλέσει την οργή των συναδέλφων της, που είδαν μία ολόκληρη Υπηρεσία να εκτίθεται στα μανταλάκια για δεύτερη φορά, η δε διαχείρισή της από πλευράς διοικήσεως της ΕΥΠ, μάλλον επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι όλα κρίνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. 
 
Και αυτό διότι, η Ι. Α. ουδεμία συνέπεια φαίνεται να έχει από την πρωτοβουλία της να εκτεθεί στο πανελλήνιο, τη στιγμή που όπως σχολιάζουν απόστρατοι που έχουν υπηρετήσει στην υπηρεσία, κάποιοι άλλοι έχουν κατηγορηθεί και παραπεμφθεί σε πειθαρχικές διαδικασίες για πιο ελαφριά παραπτώματα. Το ίδιο συνέβη όταν και πριν περίπου δύο χρόνια επί διοικήσεως Γιάννη Ρουμπάτη, η ίδια υπάλληλος εκτέθηκε πάλι δημόσια, αλλά και τότε ουδεμία επίπτωση είχε στην υπηρεσιακή της εξέλιξη. 
 
Προφανώς, η πολιτική κάλυψη υπήρχε και υπάρχει, ωστόσο το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, αλλά ηθικό και αγγίζει το σύνολο των υπαλλήλων που απογοητευμένοι και κατάπληκτοι παρακολουθούν την καταστρατήγηση κάθε έννοιας απορρήτου άνευ τιμωρίας. 
 
Είναι έτσι, τουλάχιστον ειρωνικό, τη στιγμή που η ΕΥΠ υποδέχεται νέο αίμα, ανθρώπους στους οποίους θα πρέπει να εμφυσήσει το εθνικό φρόνημα, τα λόγια να είναι μεγάλα και στις πράξεις, όλα αυτά να περιφρονούνται. Έχουν αναρωτηθεί οι διοικούντες, τί θα γίνει αν με αφορμή την πρωτοβουλία της Ι. Α. και χρησιμοποιώντας την ως δικαιολογία και προηγούμενο, υπάρξουν και άλλοι συνάδελφοί της οι οποίοι είτε θα πράξουν ανάλογα ή τέλος πάντων, προχωρήσουν σε ανάλογη έκθεση προσωπικών τους στοιχείων, μέσω κοινωνικών δικτύων ή και καναλιών; 
 
Ή μήπως τελικά, η σήψη και η παρακμή στην ΕΥΠ έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε όλα να έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και η παρούσα διοίκηση περί άλλων να τυρβάζει; 
 
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ εδώ και πολλούς μήνες καταγγέλλουν μία άνευ προηγουμένου στάση και απραξία, την οποία θεωρούν απαράδεκτη δεδομένων των κρίσιμων εθνικών συγκυριών. 
 
Η διοίκηση του κ. Παναγιώτη Κοντολέοντα παρέλαβε μία υπηρεσία πληγωμένη από τον προηγούμενο ανεκδιήγητο διοικητή, Ιωάννη Ρουμπάτη και τους πρώτους μήνες, ιδίως μετά την υπαγωγή της ΕΥΠ στον Πρωθυπουργό - και την τύποις, όπως τελικά φαίνεται - αναβάθμισή της, οι ελπίδες του προσωπικού ήταν αναπτερωμένες. Σύντομα όμως φάνηκε ότι η νέα διοίκηση, μάλλον συνέχιζε το έργο της προηγούμενης. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι εδώ και 15 ολόκληρους μήνες, συντηρούν μία κατάσταση πάγου και αναμονής, κινώντας μηδενικές διαδικασίες και κυρίως, διατηρώντας στις ίδιες θέσεις άτομα που κρύβουν την ανεπάρκειά τους πίσω από τον COVID-19; 
 
Μέχρι και σήμερα, το προσωπικό αναμένει το πολυπόθητο Προεδρικό Διάταγμα με τον οποίο είχαν εξαγγελθεί εντυπωσιακές δομικές αλλαγές στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας.  
 
Πλέον, το Π.Δ. έχει καταντήσει ανέκδοτο στα πηγαδάκια των υπαλλήλων που εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι τελικώς, οι αλλαγές θα είναι ευθύγραμμες και η καθυστέρηση αποτελεί μία ιδανική δικαιολογία για τη νέα διοίκηση, ώστε να μη σπάσει αυγά με το προηγούμενο καθεστώς και τον κ. Γιάννη Ρουμπάτη.  
 
Απ΄ ότι μάλιστα ακούγεται στην πιάτσα, όπως μας μεταφέρουν, έφθασε στο σημείο να ολοκληρώσει την ατζέντα Ρουμπάτη περί μεταφοράς της ΔΗΠ/ΕΥΠ στο ΓΕΕΘΑ και επιπλέον συνεχίζει την επαναστρατικοποίηση της ΕΥΠ, που ξεκίνησε επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ/Ρουμπάτη σε καίρια πόστα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό…  
 
Άλλωστε, τα αποτελέσματα τα είδαμε πριν λίγο καιρό, με την επίθεση ξένων χάκερς σε κρίσιμα εθνικά δίκτυα της κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης.Υπάρχουν πολλά ακόμα που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ουρανοξύστη της Κατεχάκη και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως για το ότι την Υπηρεσία πάρα-διοικούν τέσσερις γυναίκες, αλλά πιστεύουμε να επανέλθουμε σύντομα επί τούτου, όταν ελέγξουμε την ακρίβεια των φημών αυτών για το περίεργο αυτό καρέ…



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.