8 Σεπτεμβρίου 2014

Χριστιανικές εκκλησίες και ελληνικά μνημεία βεβηλώνονται από Τούρκους.

Χριστιανικές εκκλησίες, ελληνικά αρχοντικά και έργα τέχνης μεγάλης αξίας έχουν βεβηλωθεί ή καταστραφεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Καππαδοκίας, που συχνά επιλέγεται ως ιδανικό σκηνικό για τα γυρίσματα τουρκικών τηλεοπτικών σειρών ή κινηματογραφικών ταινιών.

Και δεν πρόκειται για ατυχήματα αλλά για τραγική αδιαφορία των τηλεοπτικών συνεργείων που για να γυρίσουν εντυπωσιακές σκηνές, δεν διστάζουν να βεβηλώσουν τόπους ιστορικής σημασίας. Τουλάχιστον αυτό συνάγεται από το ότι Τούρκοι αξιωματούχοι πολιτιστικών οργανισμών της περιοχής είναι οι πρώτοι που έχουν ξεσηκωθεί και ζητούν την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών. 


Το εσωτερικό της Κοιμήσεως της Παναγίας στη Νεάπολη 

Τελευταίο «θύμα» τουρκικής τηλεοπτικής παραγωγής είναι η εκκλησία της Κοιμήσεως της Παναγίας στο Νεβσεχίρ (Νεάπολη) της Καππαδοκίας. Όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδαYeni Safak, οι δημιουργοί της σειράς Emanet (Παρακαταθήκη), με πρωταγωνιστές τους γνωστούς και στην Ελλάδα Μεχμέτ Ακίφ Αλακούρτ (Σιλά) και την Οζλέμ Γιλμάζ (Μοιραίος Έρωτας), διάλεξαν το εσωτερικό της ιστορικής εκκλησίας για να γυρίσουν σκηνές βίας, ενώ έκαναν ζημιές και στο εξωτερικό της. 


Η αφίσα απο την τουρκική σειρά Emanet 

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση τοπικών αξιωματούχων. Μάλιστα ο διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Προστασίας Πολιτιστικών Κτισμάτων της Καππαδοκίας, Μιουκρεμίν Τοκμάκ προχώρησε σε καταγγελία στην εισαγγελία. «Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη» σημειώνει ο Τοκμάκ στην καταγγελία του, επειδή οι ιθύνοντες της σειράς που γυρίζεται για το FOX TV και ήδη έχει ελληνική σελίδα στο Facebook, κατέστρεψαν τις σιδερένιες μπάρες που είχαν τοποθετηθεί για την προστασία του περίβολου της εκκλησίας και αφού παραβίασαν τις πόρτες, εισέβαλλαν στο εσωτερικό.

Η Κοίμηση της Παναγίας λειτουργούσε κανονικά από το 1849 μέχρι το 1924. Την περίοδο 1950-1983 είχε μετατραπεί σε φυλακή και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε στην τύχη της. Από το 1986 και μετά, λόγω της ιστορικής και τουριστικής αξίας της, άρχισαν έργα αναστύλωσης που ωστόσο δεν συνεχίστηκαν.

Και να ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τόσο αποτροπιαστικό. Δυστυχώς έχει ξανασυμβεί. 

Καταστροφές στη Σινασό και τη Τζαλέλα 


Το ελληνικό αρχοντικό στη Σινασό 

Πριν από τρία χρόνια, το τουρκικό Ίδρυμα για την Προώθηση και Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομίας (CEKUL) είχε καταγγείλει ότι τηλεοπτικά συνεργεία που πήγαν στην περιοχή της Καππαδοκίας για γυρίσουν σειρές για τη μικρή οθόνη έκαναν σοβαρές ζημιές σε χριστιανικές εκκλησίες, ελληνικές κατοικίες ιστορικής σημασίας και άλλες πολιτιστικές δομές.



Από τα γυρίσματα της τουρκικής σειράς Hayat Devam Ediyor

«Έβαλαν φωτιά σε ένα παλιό ελληνικό αρχοντικό σε γειτονιά του Μουσταφά-πασά, για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς Hayat Devam Ediyor (Η ζωή συνεχίζεται), που γυρίστηκε από τον Τούρκο τραγουδιστή και σκηνοθέτη Μαχσούν Κιρμιζιγκιούλ» είχε πει στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ο εκπρόσωπος του ιδρύματος, Μουσταφά Καγιά αναφερόμενος στην καταστροφή του ιστορικού κτιρίου που βρισκόταν στο ελληνόφωνο χωριό Σινασός, όπου πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών είχε περίπου 3.000 Έλληνες κατοίκους. Στο ελληνόφωνο χωριό οι κάτοικοι είχαν υψηλό θρησκευτικό συναίσθημα και ισχυρό εθνικό φρόνημα λόγω της ελληνικής καταγωγής τους.

Ο Μουσταφά Καγιά είχε αποκαλύψει τότε ότι με ανάλογη ασέβεια είχαν φερθεί και μέλη της ομάδας παραγωγής της τηλεοπτικής σειρας Yer Gok Ask (Η αγάπη είναι παντού) στο Ουργκούπ, δηλαδή το Προκόπι, τον τόπο όπου έζησε, εργάστηκε και αγίασε ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος. 


Η αποτροπιαστική εικόνα του εσωτερικού της χριστιανικής εκκλησίας 

Για τις ανάγκες του σήριαλ είχαν βάλει φωτιά σε λάστιχα και ξύλα στο εσωτερικό χριστιανικού ναού, στην περιοχή Τζεμίλ ή Τζαλέλα όπως ονομαζόταν όταν ζούσαν εκεί Έλληνες, πριν από το ΄24.  Επιπλέον έκαψαν τέσσερα πολύτιμα έργα τέχνης που είχε παραχωρήσει στο χωριό το ιδιωτικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας της Καππαδοκίας.

Οι κάτοικοι της Τζαλέλα, μετά την φυγή τους από την περιοχή, εγκαταστάθηκαν έξω από την Λάρισα και ονόμασαν το χωριό τους Ομορφοχώρι. Ο Γεώργιος Σεφέρης ήταν ο πρώτος Έλληνας που επισκέφθηκε το χωριό μετά το ξερίζωμα των κατοίκων. Είχε μάλιστα γράψει «τα σπίτια τους ήταν χτισμένα με άσπρα ορθογώνια αγκωνάρια και με ευχάριστες γραμμές με μικρές κολόνες στην πρόσοψη, με λαξευτά πλουμίδια. Πολλές φορές σκέφτηκα ότι το υλικό κάνει κατά μέγα μέρος την τέχνη» αναφερόμενος στα όμορφα σπίτια που αντίκρισε.

Μετά από όλα αυτά είναι να αναρωτιέται κανείς, ποια είναι η θέση του επίσημου τουρκικού κράτους, για την καταστροφή πολιτιστικών θησαυρών που βρίσκονται στα εδάφη του. Υπάρχει;

Κείμενο: Πόπη Παπαγεωργίου με πληροφορίες από τις τουρκικές εφημερίδες Yeni Safak καιHurriyet 

πηγή 

ΣΧΟΛΙΟ
Ωραία η απορία της αρθρογράφου για την θέση του επίσημου τουρκικού κράτους αλλά το ίδιο θα έπρεπε να αναρωτηθεί και για το ελληνικό κράτος...
Αυτό το ρημαδιασμένο Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να κάνει έστω μια διαμαρτυρία σε διεθνές επίπεδο για τους έχει φάει η μ..........α;

Οι Τούρκοι φίλοι μου πάντα ήταν και είναι βάρβαροι κι απολίτιστοι....
Είναι το φυσικό τους....
Εμείς εδώ στην νεοελληνική κλίνη μας τι είμαστε επιτέλους;
Πόσο έχουμε μεταλλαχθεί σε κάτι εντελώς άσχετο από αυτό που μας κληρονόμησαν οι πρόγονοί μας;

Οταν συμβαίνουν τέτοια αίσχη οι χειραψίες και οι χαριεντισμοί πάνε περίπατο...
Στέλνεις ένα μήνυμα στο τουρκικό υπουργείο πολιτισμού (αν υπάρχει κάτι τέτοιο-χα, χα εδώ γελάμε) και τους λες μέχρι να αποκαταστήσετε τις ζημιές στους Ορθόδοξους αυτούς ναούς που καταστρέψατε.... βάζω λουκέτο σε 2-3 μουσουλμανικά τζαμιά που λειτουργούν στην Ελλάδα και μάλιστα σε νευραλγικές περιοχές για τον ελληνισμό και ταυτόχρονα κάνεις και διεθνώς ρεζίλι τους Τούρκους με καταγγελίες....

Να δεις μετά πως τρέχει ο Τούρκος και πως τους στέλνει το τουρκικό προξενείο φιρμάνια να μην πειράζουν τις εκκλησιές μας....



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.