19 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεκάθαρο «όχι» (55,3%) της Σκωτίας στην απόσχιση.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την παραχώρηση νέων εξουσιών και στα τέσσερα έθνη που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο - Αίσθημα ανακούφισης και στις χρηματαγορές - Η λίρα ανατιμήθηκε.  

Μία μεγάλη ανάσα πήρε το Λονδίνο όπως και όλη η Ευρώπη μετά το ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη την Πέμπτη στη Σκωτία κι έδειξε ότι ο σκωτσέζικος λαός δεν θέλει να πάρει "διαζύγιο" από τους Βρετανούς.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι Σκωτσέζοι θα λάβουν περισσότερες εξουσίες από το Λονδίνο, όπως εξάλλου τους υποσχέθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, "άνοιξε την όρεξη" και σε άλλα οκτώ αποσχιστικά κινήματα της Γηραιάς Ηπείρου, γράφει η "Washington Post".

Tο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο αφού το 55,3% των Σκωτσέζων είπαν "όχι" στην ανεξαρτητοποίηση και το 44,7% τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα αφού η διαφορά μεταξύ "όχι" και του "ναι", ήταν στα όρια του στατιστικού λάθους (επικρατούσε το "όχι " με τέσσερις μονάδες διαφορά).

Η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα σημείωσε ρεκόρ αγγίζοντας το 84,6%. Οι μεγάλες πόλεις της Σκωτίας, όπως η Γλασκόβη, που τάχθηκαν υπέρ της απόσχισης, δεν κατάφεραν να υπερισχύσουν των υποβαθμισμένων περιοχών, όπως επισημαίνει ο ξένος Τύπος. Αλλά και οι αναποφάσιστοι την ώρα της κάλπης αποφάσισαν να μην ρισκάρουν.

Η έκβαση του δημοψηφίσματος αναμενόταν με τεράστια αγωνία όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στο σύνολο της Ευρώπης καθώς, όπως όπως εκτιμούσαν αναλυτές, ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε ευρείες επιπτώσεις για την ΕΕ και θα ενίσχυε τις αποσχιστικές τάσεις άλλων περιοχών της Γηραιάς Ηπείρου.

Ανακουφισμένος εμφανίστηκε μετά την οριστικοποίηση της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ο βρετανός πρωθυπουργός. Ο Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη για το αποτέλεσμα τον επικεφαλής της κίνησης κατά της ανεξαρτησίας Άλιστερ Ντάρλινγκ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την παραχώρηση νέων εξουσιών και στα τέσσερα έθνη που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο: Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Αγγλία.

"Την ώρα που οι Σκωτσέζοι ζητούν περισσότερες εξουσίες στη διαχείριση των υποθέσεών τους, αυτό θα επεκταθεί επίσης τους κατοίκους την Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που πρέπει επίσης να έχουν λόγο στη διαχείριση των δικών τους υποθέσεων", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός μπροστά στον νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Αίσθημα ανακούφισης επικράτησε όμως και στις χρηματαγορές, οι οποίες αντέδρασαν θετικά στην έκβαση του δημοψηφίσματος.

Η βρετανική λίρα ανατιμήθηκε μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η οποία θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν σημαντική άνοδο με τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Eurofirst 300 να σημειώνει άνοδο 0,93%.

Η λίρα καταγράφει κέρδη 0,4% με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στα 1,6460 δολάρια, έχοντας φθάσει προηγουμένως έως τα 1,6525 δολάρια και σημειώνοντας μία σημαντική αναστροφή από το χαμηλό επίπεδο 10 μηνών των 1,6051 δολαρίων που είχε υποχωρήσει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα παραδέχτηκε η αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον. Μιλώντας στο BBC, η Στέρτζον υπογράμμισε ότι «όλα τα μέλη της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας είναι βαθύτατα απογοητευμένα, ωστόσο, η Σκωτία έχει αλλάξει για πάντα».

Την ήττα παραδέχθηκε αργότερα, σε μία πρώτη τοποθέτηση, και ο πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας Άλεξ Σάλμοντ. «Σκωτία, σε ευχαριστώ για τις 1,6 εκατομμύρια ψήφους υπέρ της ανεξαρτησίας», δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών του, προσθέτοντας ότι αποδέχεται τη λαϊκή ετυμηγορία υπέρ της παραμονής της χώρας στη Μεγάλη Βρετανία.

Πολλές χώρες της Ευρώπης παρακολουθούσαν χτες την εκλογική διαδικασία στη Σκωτία καθώς στο εσωτερικό τους υπάρχουν είτε ενεργά είτε εν υπνώσει αποσχιστικά κινήματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Washington Post", το "όχι" των Σκωτσέζων στην αυτονομία δεν πρόκειται να εφησυχάσει τα αποσχιστικά κινήματα που θέλουν κι αυτά με την σειρά τους να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους. Κι ό,τι κερδίσουν....

Από την Ισπανία, η οποία θα πρέπει να διαχειριστεί τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας, την Ιταλία με το νότιο Τιρόλο, μέχρι τη Γερμανία και τους «μεγαλοϊδεάτες» Βαυαρούς, τα αποσχιστικά κινήματα αγγίζουν ακόμη και την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Βέλγιο με τους κατοίκους της Φλάνδρας. Ο πρώτος κρίκος στην ευρωπαϊκή αλυσίδα που υπάρχει ο φόβος ότι θα σπάσει είναι η Καταλονία. Αλλά και στην Γαλλία, με τους Κορσικανούς και στη Δανία με τα νησιά Faroe, τα αίματα έχουν ανάψει...

Τα μηνύματα που στέλνουν και οι υπόλοιπες εθνικιστικές ομάδες ανά τη Γηραιά Ηπειρο δείχνουν ότι δεν πρόκειται να καθίσουν με "σταυρωμένα τα χέρια" μετά το "όχι" των Σκωτσέζων. Μπορεί τελικά να μην υπάρχει "δεδικασμένο", όμως, οι Σκωτσέζοι κατάφεραν να αφυπνίσουν τα αποσχιστικά κινήματα στην Ευρώπη αφού επικράτησαν σε ψήφους σε ορισμένα από τα «προπύργιά» τους, όπως στο Νταντί αλλά και τη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, τη Γλασκόβη. Το γεγονός ότι οι οι μεγάλες πόλεις ψήφισαν "ναι" στην ανεξαρτητοποίηση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό,όπως επισημαίνει ο βρετανικός Τύπος, στο γεγονός ότι, τα ποσοστά συμμετοχής σε αυτές τις περιοχές δεν ήταν αρκετά υψηλά ώστε να αντισταθμίσουν τη συνολική υπεροχή του «όχι».

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.