19 Ιουνίου 2024

Εμπειρογνώμονας για το κλίμα καταρρίπτει τις σαχλαμάρες της Wall Street Journal.

Μετάφραση: Απολλόδωρος
24 Οκτωβρίου 2023 | Brian Sussman | Διαβάστε το εδώ 
 
Ο εκδότης μου επικοινώνησε μαζί μου αυτή την εβδομάδα, εφιστώντας την προσοχή σε ένα άρθρο της Wall Street Journal που ισχυρίζεται ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί ελλείψεις "στα καλύτερα πράγματα της ζωής", όπως το κρασί, ο καφές, το κακάο και το ελαιόλαδο.

Το υπονοούμενο ήταν σαφές: το αποτύπωμα άνθρακα σας προκαλεί την απότομη αύξηση της τιμής αυτών των προϊόντων.
"Απόλυτη μαλακία", απάντησα.
 
Συγκεκριμένα, η ιστορία μιλάει για την πρόσφατη ξηρασία στη Δυτική Αφρική, η οποία έχει οδηγήσει σε έλλειψη κακάο- για ξηρασίες στο Βιετνάμ, οι οποίες έχουν μειώσει τις σοδειές καφέ- και για αποξηραμένους ιταλικούς ελαιώνες και αμπελώνες με σταφύλια, οι οποίοι καταστράφηκαν πρόσφατα από πυρκαγιές.
 
Κανένα από αυτά τα μετεωρολογικά γεγονότα δεν έχει καμία σχέση με τη χρήση ορυκτών καυσίμων και την επακόλουθη απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
 
Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι περιοχές του κόσμου είναι ιστορικά γνωστές για τις άγριες διακυμάνσεις των κατά τα άλλα φυσικών καιρικών συνθηκών.
 
Όπως εξηγώ επανειλημμένα στο νέο μου βιβλίο: Climate Cult: Exposing and Defeating Their War on Life, Liberty, and Property, η παραπληροφόρηση αυτή τροφοδοτεί μια περίτεχνη εκστρατεία προπαγάνδας που έχει σχεδιαστεί για να τρομάξει τον ανεπτυγμένο κόσμο ώστε να απαιτήσει ένα ουδέτερο από άποψη άνθρακα ενεργειακό δίκτυο που θα είναι περίπου τόσο αξιόπιστο όσο αυτό της Βόρειας Κορέας.
 
Ας ξεκινήσουμε με τη Δυτική Αφρική, όπου το κλίμα παρουσιάζει περιοδικά μεγάλες χωρικές και χρονικές διακυμάνσεις που επιτρέπουν επαναλαμβανόμενες ξηρασίες, μερικές από τις οποίες διαρκούν εκατοντάδες χρόνια.
 
Στην πραγματικότητα, τα τελευταία δύο χρόνια ξηρασίας ωχριούν μπροστά στις ξηρασίες της Δυτικής Αφρικής κατά τις δεκαετίες του 1970 και του '80.
 
Όσον αφορά την παραγωγή κακάο, μια πραγματικότητα που απουσιάζει από τη συζήτηση είναι ότι οι παγκόσμιοι καταναλωτές απαιτούν περισσότερο κακάο από ποτέ, οπότε μια αστάθεια στην παραγωγή επηρεάζει τη λιανική τιμή και τη διαθεσιμότητα όσο ποτέ άλλοτε.
 
Η πρόσφατη ξηρασία στο Βιετνάμ είναι αρκετά σοβαρή, αλλά είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι δεν προκαλείται από το SUV σας.
 
Ενώ η έλλειψη βροχής σε μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι η χειρότερη από τη δεκαετία του 1930 (μια δεκαετία που παραμένει η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε μεγάλο μέρος του κόσμου), η ξηρασία σχετίζεται με ένα καιρικό πρότυπο του El Nino.
 
Το El Nino και η αδελφή του La Nina είναι αρχαία φαινόμενα που διαθέτουν τη δυναμική να ενισχύουν ή να μειώνουν τις βροχοπτώσεις, ανάλογα με μια σειρά από αρκετά συνηθισμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες.
 
Οι πυρκαγιές που τρέφονται από την εξαιρετικά ξηρή βλάστηση έχουν σίγουρα επιφέρει πρόσφατα το τίμημα στους ελαιώνες της Ιταλίας και η ξηρασία έχει επηρεάσει και την παραγωγή κρασιού εκεί.
 
Το περιοδικό Nature δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη που υποστηρίζει: "Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την απόδοση των σταφυλιών, τη σύνθεση και την ποιότητα του κρασιού. Ως αποτέλεσμα, η γεωγραφία της παραγωγής κρασιού αλλάζει". Ωστόσο, η εκδοτική προκατάληψη της δημοσίευσης φαίνεται ότι την έκανε να αγνοήσει το ιστορικό αρχείο.
 
Η χειρότερη ξηρασία στη σύγχρονη Ιταλία σημειώθηκε τη δεκαετία του 1920. Ωστόσο, πηγαίνοντας πιο πίσω, η πιο καταστροφική ανεπάρκεια βροχοπτώσεων στην περιοχή αυτή ξεκίνησε τη δεκαετία του 1530 και διήρκεσε το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας.
 
Ήταν τόσο ακραία που ο προτεστάντης μεταρρυθμιστής Martin Luther αναρωτήθηκε αν ήταν σημάδι των έσχατων καιρών. Οι κληρικοί στη Γερμανία, την Ιταλία και την Αγγλία προέτρεψαν τους ανθρώπους να παρακαλέσουν τον Θεό για συγχώρεση και να προσευχηθούν για την απελευθέρωση της βροχής.
 
Όπως εξηγώ στο βιβλίο μου, όσοι προωθούν την ατζέντα για το κλίμα χρησιμοποιούν ad hominem επιχειρήματα που απευθύνονται σε ωμά συναισθήματα και όχι στη διάνοια.
 
Και, όπως επίσης περιγράφω λεπτομερώς, οι αριστεροί δεν αρέσκονται στην εξέταση της ιστορίας. Γι' αυτούς, ο Καρλ Μαρξ το εξέφρασε καλύτερα στο βιβλίο του του 1844, Η Αγία Οικογένεια: "Η ιστορία δεν κάνει τίποτα, δεν διαθέτει τεράστιο πλούτο, δεν δίνει μάχες".
 
Δικτυογραφία:
Climate Expert Debunks The Climate BS In The Wall Street Journal - Climate Change DispatchShare

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥΦΑ ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ Κ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΩΣΗ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ Κ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΗΣ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.