11 Ιουνίου 2024

Η κυβέρνηση καλύπτει την φοροδιαφυγή, αρκεί να αγοράσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο!

Του Βασίλη Βιλιάρδου
 
Φορολογική παράνοια
 
Η πρόταση του προέδρου της Ελλν. Λύσης, σύμφωνα με την οποία αντί να δίνονται 2.000 € για τη γέννηση ενός παιδιού και 8.000 € για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου να συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή να δίνονται 8.000 € για τη γέννηση παιδιού και 2.000 € για το αυτοκίνητο, είναι προφανώς σωστή – όπως επίσης το να ενισχύεται η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου από τους ταξιτζήδες για περιβαλλοντικούς λόγους και όχι από τους πλουσίους που δεν έχουν ανάγκη την επιδότηση για να το αγοράσουν.
 
Το κατωτέρω όμως κείμενο της Ν έχει ένα άλλο νόημα – το οποίο αξίζει να σκεφθεί κανείς:
 
«Η εφαρμογή των (σ.σ. απαράδεκτων) τεκμηρίων διαβίωσης αποσκοπεί στην πληρωμή ενός ελάχιστου φόρου εισοδήματος για την ενδεχόμενη φοροδιαφυγή που διαπράττει ο φορολογούμενος – ο οποίος δηλώνει χαμηλότερα πραγματικά εισοδήματα.
 
Δηλαδή, ο Χ φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα 15.000 €, αλλά η εφορία του αθροίζει την προσωπική τεκμαρτή δαπάνη 3.000 ή 5.000 € για το ζευγάρι – συν το τεκμαρτό βάρος των κατοικιών, των αυτοκινήτων, των σκαφών κλπ. Εάν λοιπόν το άθροισμα είναι για παράδειγμα 20.000 €, θα φορολογηθεί για 20.000 € – όχι για 15.000 € που είναι το δηλωθέν εισόδημα (σσ. κάτι σχετικά ανάλογο ισχύει για τα νέα τεκμήρια κερδοφορίας των ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θεωρούνται de facto φοροφυγάδες και απατεώνες – ενώ έτσι στραγγαλίζονται από την κυβέρνηση).
 
Εάν τώρα ο εν λόγω φορολογούμενος είχε αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, δεν θα ίσχυαν οι κατηγορίες ή οι υποψίες περί φοροδιαφυγής – αφού, σύμφωνα με τη νομοθεσία, από το τεκμήριο διαβίωσης εξαιρούνται ηλεκτρικά οχήματα αξίας έως 50.000 € λιανικής τιμής προ φόρων. Για τα ηλεκτρικά οχήματα δε αξίας άνω των 50.000 €, ορίζεται τεκμήριο διαβίωσης 4.000 € – δηλαδή με το ποσόν που επιβαρύνεται ένα ΙΧ 1.200 κ.ε. που είναι πολύ φθηνότερο από ένα ηλεκτρικό!
 
Η απορία εδώ είναι η εξής: Εφόσον η επιβολή των τεκμηρίων αποσκοπεί πράγματι στην τιμωρία όσων φοροδιαφεύγουν αποκρύπτοντας τα πραγματικά τους εισοδήματα, γιατί το κράτος επιτρέπει τη φοροδιαφυγή όσων αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και φορολογεί όσους αγοράζουν φθηνότερα συμβατικά; Προφανώς δεν έχει καμία λογική – σημειώνοντας ότι, πρόσφατα αυξήθηκαν οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων».
 
Εν προκειμένω, θεωρείται πως η λογική είναι η προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων – στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Ποιος όμως επωφελείται από αυτές τις πωλήσεις;
 
Προφανώς χώρες όπως η Γερμανία που παράγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θέλουν να τα πουλήσουν με ακριβές τιμές – ενώ η επιδότηση αναλαμβάνεται από τα συνήθη φορολογικά υποζύγια και από τις οικονομικά εξαρτώμενες χώρες, όπως η Ελλάδα, εις βάρος του προϋπολογισμού τους, του εμπορικού τους ελλείμματος κλπ.
 
Στην ουσία λοιπόν πρόκειται για φόρους, όσον αφορά τους Πολίτες – με τους οποίους στηρίζουν τις εξαγωγές και τις θέσεις εργασίας χωρών όπως η Γερμανία. Εάν πάντως η κυβέρνηση θέλει και μπορεί να επιδοτήσει κάτι, τότε θα έπρεπε την κατασκευή αυτοκινήτων στην Ελλάδα – αφού είμαστε σχεδόν η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δεν έχει μία τέτοια βιομηχανία. Άλλωστε, όσο η οικονομία μας στηρίζεται όλο και περισσότερο στην κατανάλωση, καθώς επίσης στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, δεν υπάρχει μέλλον.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.