17 Ιουνίου 2024

Ο μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ ως ταχυδακτυλουργός

Γράφει ο Αναστάσιος Ομ. Πολυχρονιάδης, δρ pd Θεολογίας ΑΠΘ 
 
Γράφει ο μακαριστός καθηγητής του Κανονικού Δικαίου του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, Πρόδρομος Ακανθόπουλος περί του έργου των διακονισσών: «Οι διακόνισσες βοηθούσαν τους πρεσβυτέρους στο βάπτισμα των κατηχούμενων γυναικών και στην τήρηση της τάξης μεταξύ των γυναικών, όταν γίνονταν λατρευτικές συνάξεις, καθώς και στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας το σχετικό με τις γυναίκες» (1). Αυτό σημαίνει ότι οι διακόνισσες ουδεμία σχέση είχαν με τα προσφάτως τελεσθέντα (Μεγάλη Πέμπτη 2024) από τον μητροπολίτη Ζιμπάμπουε του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όταν «χειροτόνησε» -με ταχυδακτυλουργικό τρόπο- γυναίκα διακόνισσα.
 
Σύμφωνα με το φωτογραφικό υλικό, εκείνη κοινωνούσε τους πιστούς σα να έλάβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης, ανοίγοντας δρόμο και για το επόμενο της βήμα, δηλαδή εκείνο της ιέρειας καθώς και για το μεθεπόμενο, δηλαδή εκείνο της επισκοποίησής της! Πιθανόν σε λίγο να λάβει και το οφφίκιο της αρχιδιακόνισσας, κυκλοφορώντας με επανωκαλύμμαυχο! Ή εκτός αν -αύριο-μεθαύριο- ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας την αναβαθμίσει ως αρχιδιακόνισσά του, καθιστώντας τη μέλος της συνοδείας του.
 
Επειδή, όλα αυτά είναι όχι απλώς τραγικά ως προς την Παράδοση της Εκκλησίας, αλλά σημεία των καιρών, που κάποτε φάνταζαν μόνο ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας, γι’ αυτό παραθέτουμε και τα σχετικά με τις διακόνισσες που σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Γεώργιος Μαντζαρίδης: «Σημαντική» γράφει «ήταν και η συμβολή των διακονισσών στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Ο θεσμός των διακονισσών, που παρουσίασε ιδιαίτερη ακμή από τον τέταρτο ως τον έκτο αιώνα, δεν απέβλεπε μόνο στην εξυπηρέτηση του αγιαστικού έργου της Εκκλησίας, όπως ήταν η βοήθεια κατά τη βάπτιση των γυναικών, αλλά και στην εξυπηρέτηση του φιλανθρωπικού έργου. Όταν μάλιστα με την καθιέρωση του νηπιοβαπτισμού δεν υπήρχε η ανάγκη για βοήθεια των διακονισσών κατά τις βαπτίσεις, το βάρος έπεσε στο φιλανθρωπικό τους έργο». 
 
Συνεπώς, τα προσφάτως τελεσθέντα από τον μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με τη «χειροτονία» γυναίκας διακόνισσας αποτελούν μαγικές πράξεις, δηλαδή ταχυδακτυλουργίες –γεγονός που επιφέρει τόσο τη δική του καθαίρεση όσο και εκείνων που κοινωνούν της αυτής αποφάσεως- οδηγώντας με μαθηματική ακριβεία τους πιστούς της Αφρικής στην εγκατάλειψη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και στη ένταξή τους στη νεοϊδρυθείσα Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής, που ανήκει στο Πατριαρχείο της Μόσχας (3). 
 
Παραπομπές
 
(1) Πρόδρομος Ακανθόπουλος, Κώδικας Ιερών Κανόνων και Εκκλησιαστικών Νόμων, εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 1995 (2η έκδοση), σ. 567. 
(2) Γεώργιος Μαντζαρίδης, Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού, εκδόσεις Παναγιώτη Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 1999 (5η έκδοση), σ. 346. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.