18 Ιουνίου 2024

Μήπως είμαστε υπεύθυνοι;

Η συμπλήρωση μισού αιώνα από την εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή σηματοδοτούν έναν σταθμό.
 
Αυτή η προσέγγιση, δικαιολογεί κατά κάποιον τρόπο τον «πυρετό» για πολλές και μαζικές εκδηλώσεις. Με αυτές θα γίνει ένα μπαμ, πολλοί θα καμαρώσουν για τις εντυπωσιακές ιδέες και επιδόσεις τους και μετά, επιστροφή στην παραδοχή των τετελεσμένων, την αποχαύνωση και την …επαναπροσέγγιση.
 
Υπάρχει και μία άλλη, πραγματιστική και ωφέλιμη, της διαρκούς μνήμης και υπόμνησης. Αυτήν οφείλουμε να καλλιεργούμε και να υπηρετούμε προκειμένου να διατρανώσουμε την αμετακίνητη θέση για Απελευθέρωση της Πατρίδος μας. 
 
Επί τούτου αναφύεται η ευθύνη όσων ζήσαμε τα γεγονότα και διατηρούμε αυθεντικές μνήμες. 
 
Υπερηφάνεια, για τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. (1955-1959) 
Ματαίωση με τις Συμφωνίες της Ζυρίχης, Λονδίνου. 
Οδύνη για την εισβολή, τις σφαγές, τους βιασμούς, την κατοχή. 
Ευθύνη για αποκατάσταση του δικαίου. 
 
Ανεξάρτητα από αυτά επρόκειτο να οργανωθεί από ιδιώτες στο Λονδίνο «Ελληνικό Φεστιβάλ» την 20η Ιουλίου, ανήμερα της εισβολής. Το πρόγραμμα είχε φαγοπότι, τραγούδια, χορούς και μετάκληση καλλιτεχνών. 
 
Το αναφέρω για να εκφράσω την εκτίμησή μου στους διοργανωτές διότι, μόλις πληροφορήθηκαν την άστοχη έως και προκλητική χρονική συγκυρία, την ακύρωσαν και μετέφεραν την ημερομηνία τον Σεπτέμβριο. 
 
Αξίζει να αναλογιστούμε πρώτα τις δικές μας ευθύνες γι’ αυτή την παρ’ ολίγον εκτροπή. 
Μάθαμε στα παιδιά και τους νέους μας τις διαφορές και τη σημασία του Πανηγυρισμού, του Εορτασμού, της Ανάμνησης, της Δοξολογίας, του Μνημοσύνου και του Τρισαγίου; 
 
Η ευαίσθητη αντίδραση των νέων του Λονδίνου δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αλλά και μία εντολή αναλήψεως συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. 
 
Υπάρχει συναφής, πρόσφατη τραυματική εμπειρία από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Ανήμερα της ένδοξης επετείου της 1ης Απριλίου 1955, ημέρας έναρξης του Αγώνος της ΕΟΚΑ εψάλη ένα σύντομο τρισάγιο αντί Δοξολογίας και η υπουργός πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέλυσε την Δ.Δ.Ο. (Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία) αντί του νενομισμένου και οφειλόμενου Πανηγυρικού εις ανάμνησιν των πρωτεργατών, των πεσόντων Ηρώων, των απαγχονισθέντων και του μαχόμενου για την Ένωση Κυπριακού Λαού. 
 
Εάν με αφορμή τα 50 χρόνια της εισβολής κυριαρχήσουν τα πανηγύρια, τα γλέντια κι οι χοροί αντί πανδήμου Μνημοσύνου και σιωπηρής ενδοσκοπήσεως, τότε θα έχουμε άλλο ένα δείγμα ανήκεστης βλάβης της ιστορικής μας μνήμης και ακάθεκτης πορείας προς την αυτοκαταστροφή. 
 
Και ας μη λησμονούμε πως οι ανερμάτιστοι υπέρμαχοι της επαναπροσέγγισης και των ΜΟΕ (Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) καιροφυλαχτούν και δεν αποκλείεται υπερακοντίζοντας και τους πιο προωθημένους Τούρκους να σχεδιάζουν κοινές δράσεις με τους σφετεριστές της Γης μας με τη σκέψη, αφού αυτοί έκαναν τα σπίτια μας δικά τους να κάνουμε κι εμείς τη χαρά τους δική μας!! 
 
Νίκος Ερρ. Ιωάννου 
Καρδιολόγος 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.