9 Ιουνίου 2024

Είναι καρδιά και χτυπά!!! Είτε αρέσει είτε όχι…

Τα τελευταία χρόνια, οι υποστηρικτές των αμβλώσεων αποφάσισαν ότι δεν είναι πολιτικά εξυπηρετικό να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον όρο «χτύπος καρδιάς» όταν αναφέρονται στα αγέννητα παιδιά σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, και για το λόγο αυτό προσπαθούν να προωθήσουν μια αλλαγή στην έκφραση και να επηρεάσουν και όλους εμάς. Δημοσιογράφος των New York Times, η Elizabeth Dias, μιλώντας για τους νόμους που απαγορεύουν στις ΗΠΑ την άμβλωση μετά τις έξι εβδομάδες κύησης, (από τη Τελευταία Έμμηνο Ρύση, ΤΕΡ), οπότε ανιχνεύεται ο καρδιακός παλμός του εμβρύου, δηλώνει: (1,2) 
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι … τα έμβρυα δεν έχουν πλήρως αναπτυγμένες καρδιές τόσο νωρίς στην εγκυμοσύνη. Οι περισσότεροι ειδικοί στην πραγματικότητα περιγράφουν αυτό που ανιχνεύεται σε αυτό το σημείο ως ηλεκτρικό παλμό από έναν πρωτόγονο σωλήνα καρδιακών κυττάρων»
 
 
Το επιχείρημα της δημοσιογράφου και όσων εναντιώνονται στον ηθικό ή κρατικό «νόμο του καρδιακού παλμού», είναι ακατανόητο για όσους διαθέτουν κοινή αντίληψη της ανθρώπινης ανάπτυξης. Οι λέξεις που δηλώνουν τα όργανα και τις λειτουργίες του ανθρωπίνου οργανισμού, έχουν προφανώς διαφορετικό περιεχόμενο ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά κανένας δεν αμφισβητεί την ανθρώπινη φύση των διεργασιών και των οργάνων αυτών. Για παράδειγμα οι έννοιες της ομιλίας, της βάδισης, της εγκεφαλικής ή πεπτικής λειτουργίας, αλλά και οργάνων όπως των οδόντων, των αδένων, του αναπαραγωγικού ή ερειστικού συστήματος, όλες γενικά οι λειτουργίες και τα όργανα που αναφέρονται στον άνθρωπο, έχουν σε κάθε ηλικία διαφορετικό περιεχόμενο, ωστόσο αυτό, διαχρονικά, είναι εξίσου ανθρώπινο και άξιο σεβασμού.
 
Γράφει ο καρδιο-εμβρυολόγος Jörg Männer, το 2022 στο Journal of Cardiovascular Development and Disease (3): 
«Ο όρος ‘χτύπος καρδιάς’ χρησιμοποιείται για να περιγράψει ‘την τακτική κίνηση που κάνει η καρδιά καθώς προωθεί αίμα στο σώμα σας’. . . . Όσον αφορά την εμβρυϊκή καρδιά, δεν πρέπει να μιλάμε για καρδιά που χτυπά πριν οι συντονισμένες τακτικές κινήσεις των τοιχωμάτων της, δημιουργήσουν μια μονοκατευθυντήρια ροή υγρού μέσα στο αγγειακό δίκτυο του εμβρυϊκού καρδιαγγειακού συστήματος. Στα ανθρώπινα έμβρυα αυτή η λειτουργική κατάσταση φαίνεται να επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια του CS-10- Στάδιο Carnegie 10 (4)» 
 
Ο συγγραφέας συνεχίζει την ανασκόπησή του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το στάδιο ανάπτυξης CS-10 μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την 5η και μέχρι την 7η εβδομάδα κύησης (ΤΕΡ), στη πράξη 3-5 εβδομάδες από τη γονιμοποίηση. Ο όρος «χτύπος της καρδιάς» έχει επομένως λογική βάση στην επιστήμη. 
 
Σύμφωνα με μελέτες(3) που έγιναν σε ανθρώπινα έμβρυα απολύτως γνωστών ηλικιών, (διότι συνελήφθησαν με εξωσωματική) και τα οποία εξετάστηκαν με τα πιο ευαίσθητα μηχανήματα υπερήχων που ήταν διαθέσιμα, η ανθρώπινη καρδιά είχε ανιχνεύσιμο χτύπο 25 ημέρες από τη σύλληψη, ενώ το έμβρυο ήταν 2 χιλ. και ο ρυθμός της ήταν 65 χτύποι το λεπτό!!! Ενδεχομένως η καρδιά χτυπούσε και νωρίτερα αλλά η τεχνολογία δεν είναι ακόμη σε θέση να το ανιχνεύσει. 
 
Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται (3) οι ηλικίες του ανθρώπινου εμβρύου σε ημέρες, το μήκος του και η εκάστοτε καρδιακή λειτουργία.
 
 
Η συναισθηματική, ηθική και λειτουργική αξία των καρδιακών χτύπων από τα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης είναι απεριόριστη και όλοι οι υπέρμαχοι της άμβλωσης οφείλουν να προβληματιστούν για τις θέσεις τους. Αλλά και εμείς, ας μη διστάζουμε να χρησιμοποιούμε την λέξη «κτύπος καρδιάς», γιατί είναι αληθινή, ανθρώπινη, όμορφη και απόλυτα επιστημονική! Το ανθρώπινο έμβρυο, το αγέννητο παιδί των 25 ημερών έχει μια καρδιά που χτυπά και όσοι προχωρούν στην έκτρωσή του, σκοτώνουν αυτή την καρδιά, που οι χτύποι της θα το συντρόφευαν κάθε στιγμή του εδώ στη γη! 
__________________________ 
 
Παραπομπές  
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.