9 Ιουνίου 2024

Το Αζερμπαϊτζάν εξαλείφει την αρμενική κληρονομιά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (όλοι ίδιοι οι τουρκομογγόλοι)

Το Μπακού καταστρέφει την αρμενική κληρονομιά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ! Στόχος οι αρμενικές εκκλησίες, τα νεκροταφεία και τα ορθόδοξα θρησκευτικά σύμβολα 
 
Το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών διέταξε το Αζερμπαϊτζάν να διατηρήσει το δικαίωμα επιστροφής των Αρμενίων προσφύγων που εγκατέλειψαν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την εκ νέου κατάληψη του εδάφους από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν. Αλλά αν τελικά επιστρέψουν Αρμένιοι, δεν θα αναγνωρίσουν τους τόπους από τους οποίους έφυγαν στο τέλος του 2023, γράφει η Eurasianet.
 
Από το περασμένο φθινόπωρο, το Αζερμπαϊτζάν έχει λάβει μέτρα για να εξαλείψει την αρμενική κληρονομιά. Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν εκτεταμένη καταστροφή των οικιών, των εκκλησιών και άλλων πολιτιστικά σημαντικών χώρων που σχετίζονται με τους πρώην Αρμένιους κατοίκους. 
 
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η προσωπική περιουσία μέσα σε ορισμένα ιδιωτικά σπίτια που προορίζονται για κατεδάφιση έχει πεταχτεί ως σκουπίδι. 
 
Τον Μάρτιο, η κρατική τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν έδειξε πλάνα από την κατεδάφιση του κτιρίου του κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (NKR) καθώς και του Κέντρου Βετεράνων του Αρμενικού Πολέμου, υποστηρίζοντας ότι οι κατασκευές αυτές δεν πληρούσαν τις «αρχιτεκτονικές απαιτήσεις». 
 
Οι αρμενικές εκκλησίες, τα νεκροταφεία και τα ορθόδοξα θρησκευτικά σύμβολα ήταν ένας άλλος στόχος της καταστροφικής δράσης της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις κατεδάφισης αρμενικών θρησκευτικών κτιρίων στη Σουσί και στο Λατσίν. 
 
Αγάλματα και μνημεία που σχετίζονται με τη σοβιετική και την αρμενική κληρονομιά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν επίσης κατεδαφιστεί. Για παράδειγμα, κατεδαφίστηκε το άγαλμα του Στεπάν Σαουμιάν, καθώς και άλλα μνημεία αρμενικών πολιτικών και στρατιωτικών προσωπικοτήτων. 
 
Οι κατεδαφίσεις του Αζερμπαϊτζάν έρχονται σε αντίθεση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του Νοεμβρίου. Αυτή απαιτούσε από το Αζερμπαϊτζάν να «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και την τιμωρία πράξεων βανδαλισμού και βεβήλωσης που πλήττουν την αρμενική πολιτιστική κληρονομιά». 
 
Οι Αρμένιοι πρόσφυγες λένε ότι χρειάζονται εγγυήσεις ασφαλείας προτού σκεφτούν να επιστρέψουν, καθώς και κάποια ειδικά προνόμια. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.