3 Ιουνίου 2023

NASA: Νέα τεχνολογία μετατρέπει την ανάσα των αστροναυτών σε… ρόφημα

Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «The Martian» του 2015, ο Ματ Ντέιμον πρωταγωνιστεί ως αστροναύτης που επιβιώνει με μια δίαιτα με πατάτες που καλλιεργούνται σε ανθρώπινα περιττώματα ενώ βρισκόταν στον Άρη.
 
Τώρα μια εταιρεία της Νέας Υόρκης που κατασκευάζει καύσιμα αεροσκαφών με αρνητικές εκπομπές άνθρακα οδηγεί το μενού για τη διαπλανητική κουζίνα σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση.
 
Όπως γράφει το Reuters, η καινοτομία αυτή την έφερε στον τελικό ενός διαγωνισμού που χρηματοδοτείται από τη NASA για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη τεχνολογιών επόμενης γενιάς για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των αστροναυτών.
 
Η Air Company of Brooklyn έχει πρωτοπορήσει σε έναν τρόπο ανακύκλωσης του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουν οι αστροναύτες κατά την πτήση για την ανάπτυξη θρεπτικών συστατικών με βάση τη μαγιά για πρωτεϊνικά ροφήματα που έχουν σχεδιαστεί για να τρέφουν τα πληρώματα σε μακροχρόνιες αποστολές στο μακρινό διάστημα.
 
«Είναι σίγουρα πιο θρεπτικό από το Tang», σχολίασε ο συνιδρυτής της εταιρείας και Chief Technology Officer Stafford Sheehan, αναφερόμενος στο ρόφημα σε σκόνη που διαδόθηκε το 1962 από τον John Glenn, όταν έγινε ο πρώτος Αμερικανός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.
 
Ο Sheehan, ο οποίος έχει διδακτορικό στη φυσική χημεία από το Πανεπιστήμιο Yale, είπε ότι αρχικά ανέπτυξε την τεχνολογία μετατροπής άνθρακα ως μέσο παραγωγής αλκοολών υψηλής καθαρότητας για καύσιμα αεριωθουμένων, αρώματα και βότκα.
 
Το προκύπτον ρόφημα πρωτεΐνης που συμμετείχε στον διαγωνισμό της NASA έχει τη σύσταση ενός ροφήματος πρωτεΐνης ορού γάλακτος, είπε ο Sheehan. Ο Sheehan συνέκρινε τη γεύση του με αυτή του σεϊτάν, ένα τρόφιμο που μοιάζει με τόφου από γλουτένη σιταριού που προέρχεται από την κουζίνα της Ανατολικής Ασίας και έχει υιοθετηθεί από τους χορτοφάγους ως υποκατάστατο κρέατος.
 
«Και έχετε αυτή τη γλυκιά γεύση, σχεδόν βυνοποιημένη γεύση», είπε ο Sheehan σε μια συνέντευξή του.
 
Εκτός από τα ροφήματα πρωτεΐνης, η ίδια διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία περισσότερων υποκατάστατων υδατανθράκων για ψωμιά, ζυμαρικά και τορτίγιες. Για χάρη της γαστρονομικής ποικιλίας, ο Sheehan είπε ότι βλέπει το smoothie του να συμπληρώνεται σε αποστολές από άλλα βρώσιμα προϊόντα που παράγονται βιώσιμα.
 
Η πατενταρισμένη τεχνολογία AIRMADE της εταιρείας ήταν ένας από τους οκτώ νικητές που ανακοίνωσε η NASA αυτόν τον μήνα στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροφίμων της, μαζί με χρηματικό έπαθλο 750.000 δολαρίων.
 
Άλλοι νικητές περιελάμβαναν: ένα βιοαναγεννητικό σύστημα από ένα εργαστήριο της Φλόριντα για την εκτροφή φρέσκων λαχανικών, μανιταριών και ακόμη και προνυμφών εντόμων που θα χρησιμοποιηθούν ως μικροθρεπτικά συστατικά, μια τεχνητή διαδικασία φωτοσύνθεσης που αναπτύχθηκε στην Καλιφόρνια για τη δημιουργία συστατικών με βάση φυτά και μύκητες, και μια τεχνολογία ζύμωσης αερίων από τη Φινλανδία για την παραγωγή μονοκύτταρων πρωτεϊνών.
 
Έως και 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικό έπαθλο θα μοιραστούν στους τελικούς νικητές του διαγωνισμού.
 
Αν και λίγοι είναι πιθανό να κερδίσουν μια θέση στον Οδηγό Michelin για εκλεκτό φαγητό, αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός από το Tang και τα παγωμένα σνακ που καταναλώνουν οι αστροναύτες τις πρώτες μέρες του διαστημικού ταξιδιού.
 
Τα νέα προγράμματα καλλιέργειας τροφίμων είναι επίσης πιο ορεκτικά και υπόσχονται να είναι πολύ πιο θρεπτικά από τις φανταστικές πατάτες του Ματ Ντέιμον στο «The Martian».
 
Η διατήρηση των αστροναυτών σε καλή διατροφή για παρατεταμένες περιόδους εντός των περιορισμένων ορίων μηδενικής βαρύτητας των διαστημικών οχημάτων σε χαμηλή τροχιά στη Γη για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελεί πρόκληση για τη NASA. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα πληρώματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ζούσαν με μια δίαιτα που αποτελείται κυρίως από συσκευασμένα γεύματα με μερικά φρέσκα προϊόντα που παραδίδονται σε τακτικές αποστολές επανατροφοδότησης.
 
Οι ομάδες του ISS έχουν επίσης πειραματιστεί με την καλλιέργεια πολλών λαχανικών σε τροχιά, όπως μαρούλι, λάχανο, λάχανο και πιπεριές τσίλι, σύμφωνα με τη NASA.
 
Αλλά η επιτακτική ανάγκη για αυτοτελή παραγωγή τροφίμων με χαμηλά απόβλητα που απαιτεί ελάχιστους πόρους έχει γίνει πιο έντονη καθώς η NASA στρέφει το βλέμμα της στην επιστροφή αστροναυτών στο φεγγάρι και στην τελική ανθρώπινη εξερεύνηση του Άρη.
 
Οι πρόοδοι στην παραγωγή τροφίμων στο διάστημα έχουν επίσης άμεσες εφαρμογές για τη διατροφή του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της Γης σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα πιο σπάνια και δυσκολότερη στην παραγωγή, είπε ο Fritsche.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.