5 Ιουνίου 2023

Ποιοι στην Ελλάδα συζητούν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Γράφει ο Γρίβας Κώστας, Καθηγητής στη ΣΣΕ  
 
Είναι κοινό μυστικό ότι εδώ και χρόνια ασκούνται έντονες αμερικανικές πιέσεις στην Ελλάδα για “μερική αποστρατιωτικοποίηση” των ελληνικών νησιών. Το ζήτημα έχει επανέλθει στην επικαιρότητα και από σχετικό ρεπορτάζ της “Εστίας”, αλλά και επειδή είναι γνωστό ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις αρχές Ιουλίου, θα δρομολογηθούν ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, στην ατζέντα των οποίων υπάρχει και η αποστρατιωτικοποίηση.
 
Έχω υποστηρίξει πως η αποδοχή από πλευράς της Ελλάδας παρόμοιας πρότασης θα ήταν καταστρεπτική και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους σαφώς προδοτική ενέργεια. Τί άλλο άραγε μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική προδοσία, εάν όχι ο αφοπλισμός των νησιών; Και όσοι θεωρούν πως αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, εύχομαι να έχουν δίκιο. Τους υπενθυμίζω, όμως, ότι έχουν γίνει στο παρελθόν. Η δικτατορία απέσυρε την ελληνική μεραρχία στο τέλος του 1967 και το 1974 εισέβαλαν χωρίς ουσιαστική αντίσταση οι Τούρκοι. 
 
Ο αφοπλισμός των ελληνικών νησιών είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος και όχι κάποιο μακρινό υποθετικό σενάριο. Ας ξεκινήσουμε από το ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία ασκούν εδώ και καιρό εντεινόμενες πιέσεις για “μερική αποστρατιωτικοποίηση” των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό είναι γεγονός, όχι υπόθεση. Επίσης, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών είναι κομβικό κομμάτι του πακέτου των “διαφορών” που οι Τούρκοι θέλουν να θέσουν προς διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Δεν πρόκειται για μυστικό. Το δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία. Οι δε ΗΠΑ και Γερμανία, στο πλαίσιο μιας λογικής (υποτιθέμενων) “ίσων αποστάσεων” μεταξύ των δύο μερών, πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση. 
 
Η μερική αποστρατιωτικοποίηση 
 
Το κρίσιμο όμως ερώτημα είναι αν αυτές οι απόψεις βρίσκουν ευήκοα ώτα και εν Ελλάδι. Δυστυχώς, βρίσκουν. Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να χαρτογραφήσουμε σε γενικές γραμμές την ανθρωπογεωγραφία αυτών που βλέπουν με καλό μάτι την αποστρατιωτικοποίηση, ιδιαίτερα δε αν αυτή είναι “μερική”, εάν δηλαδή περιλαμβάνει μόνο την απομάκρυνση των “επιθετικών” όπλων. 
 
Αφήνοντας κατά μέρος όσους συνειδητά προωθούν ξένα συμφέροντα για διάφορους λόγους, στην κορυφή της λίστας έχουμε αυτούς που σπεύδουν κάθε φορά να υπερασπίσουν τις “αλήθειες της Τουρκίας”, να οικτίρουν όσους δεν καταλαβαίνουν ότι «η Τουρκία αισθάνεται ανασφάλεια», αφού «είναι περικυκλωμένη» από τα ελληνικά νησιά, ότι «ασφυκτιά» και όλα τα συναφή. Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν πολλοί και έχουν προνομιακές θέσεις στον πανεπιστημιακό χώρο και τα ΜΜΕ, με διαχρονικές προσβάσεις στο σύστημα εξουσίας, ενώ ευάριθμοι εκπρόσωποί τους είναι διεσπαρμένοι σε όλα σχεδόν τα κόμματα. 
 
Δεύτεροι στη λίστα είναι όσοι έχουν υποκύψει στη φαταλιστική μοιρολατρία. Δηλαδή, στη μηδενιστική αντίληψη ότι «η Ελλάδα είναι μια κατακτημένη χώρα» και συνακόλουθα δεν μπορεί παρά να υπακούει στις απαιτήσεις των ισχυρών, γιατί αν δεν το κάνει «θα πάθει χειρότερα». Η άποψη αυτή ενίοτε συνδυάζεται και με μια εξίσου δουλοπρεπή και μεταφυσική άποψη περί “ανταμοιβής” που θα πάρουμε από τους ξένους επικυρίαρχους αν κάνουμε αυτά που μας λένε. 
 
Στο πλαίσιο αυτής της λογικής είναι πρόθυμοι να συζητήσουν και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αν πάρουμε “εγγυήσεις” από το εξωτερικό. Αυτές οι απόψεις έχουν μεγάλη διείσδυση και σε σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης και ενίοτε ενδύονται με έναν μανδύα “καταγγελτικού εθνικισμού”, όπου όμως στο δια ταύτα καταλήγουν στο ότι η υποταγή στα κελεύσματα του διεθνούς παράγοντα είναι αναπόφευκτη γιατί «η Ελλάδα έχει τελειώσει».  
 
“Επιθετικά” και “αμυντικά” όπλα
 
Οι δύο αυτές αντιλήψεις θα παρέμεναν περιθωριακές αν δεν υπήρχε στη χώρα μας μια εξαιρετικά διαδεδομένη και λανθασμένη αντίληψη για το τι σημαίνει αποστρατιωτικοποίηση. Να ξεκινήσουμε από το ότι εδώ και χρόνια έχει επιβληθεί η αντίληψη πως η Ελλάδα έχει “αμυντικό δόγμα” και συνακόλουθα κάθε “επιθετική” στρατιωτική ικανότητα κρίνεται ως απαράδεκτη. Έτσι, δημιουργείται μια αντιληπτική βάση, πάνω στην οποία στηρίζονται απόψεις περί “μερικής αποστρατιωτικοποίησης”, όπου αυτή νοείται ως απομάκρυνση των “επιθετικών” όπλων από τα νησιά. 
 
Όμως, όπως έχω επανειλημμένως αναφέρει, αυτός ο διαχωρισμός είναι αυθαίρετος και παράλογος. Δεν υπάρχουν “αμυντικές” και “επιθετικές”, παρά μόνον μαχητικές ικανότητες. Ακόμη περισσότερο, για να μπορούμε να υπερασπίσουμε τα νησιά του Αιγαίου χρειαζόμαστε ικανότητες κρούσης σε μεγάλα βεληνεκή, έτσι ώστε αυτά να λειτουργούν ως ολότητα και όχι ως ξεκομμένοι θύλακες, τους οποίους ο εχθρός θα μπορεί να απομονώσει και να εξοντώσει. Δηλαδή, χρειαζόμαστε “επιθετικές” ικανότητες, οι οποίες και λειτουργούν αποτρεπτικά. 
 
Ούτε φυσικά έχει νόημα η πρόταση αφοπλισμού των νησιών εν παραλλήλω με την απομάκρυνση της τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου από τις ακτές. Και αυτό γιατί είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η μετακίνηση μιας στρατιωτικής δύναμης μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες χλμ. από τις ακτές, όπου μπορεί να επιστρέψει σε μερικές ώρες, από την εκκένωση νησιών, όπου η επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων είναι πολύ πιο δύσκολη και χρονοβόρα. Επιπροσθέτως από συμβολική, σημειολογική αλλά και νομική άποψη, η απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από ένα νησί συνεπάγεται μια έμμεση παραδοχή ότι το νησί αυτό “γκριζάρεται” ως προς του ποιος έχει την εθνική κυριαρχία, κάτι που ουδόλως συμβαίνει με μια μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στην ηπειρωτική χώρα. 
 
Άρα, οι σκέψεις για “αποστρατιωτικοποίηση”, δηλαδή για αφοπλισμό, των ελληνικών νησιών είναι μια συζητήσιμη και όχι μια αδιανόητη κατάσταση για ένα κομμάτι του ελληνικού συστήματος εξουσίας. Στην πραγματικότητα δεν είναι καν κάτι καινούργιο. Είναι μια αυτοκαταστροφική επιλογή που εμφανίζεται κατά καιρούς σαν “εξομαλυντικός παράγοντας” των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 
 
Λανθασμένη ανάγνωση 
 
Η κατάσταση καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη από τη διαχρονικά λανθασμένη ανάγνωση της τουρκικής απειλής που κάνει το ελληνικό σύστημα εξουσίας. Έτσι, διαρκώς αναζητούμε μια “τελική λύση” για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επενδύοντας σε πρόσωπα (ο Ερντογάν αποτέλεσε μεγάλη ελπίδα του ελληνικού κατεστημένου), στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στην αποφασιστική παρέμβαση κάποιου ξένου παράγοντα και σε παρόμοιες νεφέλες. 
 
Ακόμη και σήμερα, που η Τουρκία έχει ξεδιπλώσει πλήρως τις επεκτατικές της βλέψεις, στο ελληνικό σύστημα εξουσίας συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά δημοφιλείς απόψεις του τύπου «θα πρέπει να ζήσουμε με τους Τούρκους», άρα οφείλουμε να βρούμε τρόπους να τους κατευνάσουμε. Και ένας εξ αυτών είναι η “μερική αποστρατιωτικοποίηση” των νησιών. 
 
Εν κατακλείδι, λοιπόν, ο αφοπλισμός των νησιών είναι κάτι, για το οποίο και μας πιέζουν οι δυτικοί σύμμαχοι και οι Τούρκοι το έχουν βάλει σε κεντρική θέση στο πακέτο του “διαλόγου” που θέλουν μαζί μας. Αλλά και ένα σεβαστό κομμάτι του μηχανισμού εξουσίας στην Ελλάδα είναι έτοιμο να το συζητήσει, αγνοώντας (αδιαφορώντας;) για τους κίνδυνους που αυτή η επιλογή συνεπάγεται. 
 
Συνακόλουθα, η αναφορά στο ενδεχόμενο αποστρατιωτικοποίησης δεν έχει σχέση με υποθετικές καταστάσεις αλλά με ένα ενδεχόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Άρα, έχει σχέση με έναν άμεσο και ξεκάθαρο εθνικό κίνδυνο. Όσοι λοιπόν επιμένουν να έχουν το κεφάλι τους στην άμμο, αν μην τι άλλο, καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι το έχουν εκεί. Οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις που αναμένεται να δρομολογηθούν στο Βίλνιους αμέσως μετά τις εκλογές εκ των πραγμάτων θα επαναφέρουν στο τραπέζι κι αυτό το ζήτημα. 
 



Share

8 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Αξιότιμε κ. Γρίβα ορθά τα λέτε. Όμως με σεβασμό σας λέω πως παραλείπετε, πιστεύω όχι εσκεμμένα, ότι και πάλι το εξιλαστήριο θύμα θα είναι η Ελληνική Κύπρος, για την οποία ουδεμία μνεία κάνετε, παρ΄ όλον ότι στο παρελθόν την υπερασπισθήκατε με σθένος... Όσον αφορά Ελληνικό Αιγαίο μας και εδώ άρχισε η σαλαμοποίηση του, αλλά με ομφάλιο λώρο το Κυπριακό πρόβλημα της κατοχής συνδέεται με αυτό. Ας προσφέρουμε λοιπόν "αντίδωρο" προς τους βαρβάρους, για τις δήθεν υποχωρήσεις τους, λόγω επαναπροσέγγισης, (που "προσεγγίζει¨ σύντομα), για να επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά ότι πρώτα το πολύπαθο νησί θα ξεπουληθεί, όπως ξεπουλήθηκε το 1974 ...
Προσθέτω αυτούσιο σημερινό απόσπασμα με πρόσθετα σχόλια μου, από Κυπριακά ΜΜΕ, που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την νέα επερχόμενη Άλωση όλης της Κύπρου .... https://www.sigmalive.com/news/politics/1110416/formoula-diplis-lysis-ksekleidonoun-tis-pyles-tou-aigaiou-stin-tourkia
Φόρμουλα διπλής «λύσης»: Ξεκλειδώνουν τις πύλες του Αιγαίου στην Τουρκία. Μικρό απόσπασμα.
Οι Πρέσπες του Αιγαίου και το "κεφαλοκλείδωμα" από το οποίο απειλείται η Κύπρος δεν συνιστούν θεωρητικό, αλλά πρακτικό μοντέλο δράσης. Υπάρχουν, ήδη, επί τούτου στοιχεία, κάποια εκ των οποίων έχει αποκαλύψει η εφημερίδα "Εστία" την περασμένη Κυριακή και αφορούν: Στη δημιουργία διαύλων για την Τουρκία στο Αιγαίο, που σημαίνει ότι η Ελλάδα παραιτείται σε διάφορους χώρους και στον αέρα και στη θάλασσα των δικαιωμάτων της στα 12 ναυτικά μίλια και αναλόγως μπορεί να φτάσει ώς τα 7 ή ώς στα 8 ή 9 ή να μείνει στα 6. 2. Στο "Σύμφωνο Μη Επιθέσεως" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών με τη μετακίνηση τμημάτων της Τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου περί τα 250 χιλιόμετρα προς την ενδοχώρα. Αποκαλυπτικός χάρτης παρουσιάζει την κατάσταση, που επικρατεί στο Αιγαίο και πώς θα ανοίξουν οι πύλες του στην Τουρκία μέσω της αποστρατιωτικοποίησης νησιών αλλά και την αποκοπή και απομόνωση της Κύπρου. Η ενοποίηση Κυπριακής και Ελληνικής ΑΟΖ στις καλένδες
Το συμπέρασμα κ. Γρίβα ... Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που καταργήθηκε και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, από την μητέρα πατρίδα δηλ. από τους Έλληνες ηγέτες μας, που άλλα έχουν κατά νουν ... και θα εφαρμόσουν δόγματα όπως .. Οι Τούρκοι την Κύπρο κτυπούν, εμείς είμαστε Ελλάς (από προδότη Μονάνο) και η Κύπρος κείται μακράν από τον τότε Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.
Α.Α.
Συνέχεια ...

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Επίκαιρες και σήμερα είναι παλαιότερες δηλώσεις "ελλήνων" ηγετών μας προς μίμηση από τους σύγχρονούς κυβερνήτες ... Ας μην αναφέρω ονόματα ... Κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο και είναι καταγραμμένα ....
Παρένθεση... Θα αρχίσουν και πάλι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, παρ όλον ότι οι βάρβαροι συνεχίζουν να αλωνίζουν στην Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ, να εισβάλλουν για δεύτερη φορά στην σκλαβωμένη ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ και να διεκδικούν πάτρια ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΑΝ ΠΟΤΕ……Αναμενόμενη και αυτονόητη για ακόμη μια φορά η εγκατάλειψη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ και από τους Έλληνες ταγούς μας, αλλά και από τους άσπονδους δόλιους συμμάχους μας……!
Συνεχίστε λοιπόν και σήμερα τυχόν επίδοξοι ολετήρες της Ελλάδας και της Ελληνικής Κύπρου και περπατήστε στην πεπατημένη οδό, που ακολούθησαν και ορισμένοι προκάτοχοι σας….

«Η Ελλάς αναπνέει σήμερον με δύο πνεύμονας, τον μεν αγγλικόν, τον δε αμερικανικόν. Δεν ημπορεί, λόγω του Κυπριακού, να διακινδυνεύσει από ασφυξίαν».
«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή όπως η Ελληνική Κυβέρνηση αναλάβει πρωτοβουλία λύσεως του Κυπριακού!»
«Το Κυπριακό έχει μεταβληθεί σε εθνική γάγγραινα και αποτελεί εθνική περιπέτεια στην οποία σύρεται η Ελλάς και η μόνη λύση που σπομένει είναι μια απ ευθείας συνεννόηση με τους Τούρκους.» (Πρωθυπουργός σε Κοινοβουλευτική του ομάδα 14-12-1958.) κλπ κλπ
Όπως λοιπόν σε συνεννόηση με τους Τούρκους το 1974 "μισοκατακτήθηκε" η Κύπρος, σήμερα και πάλι σε συνεννόηση με τους βαρβάρους κατακτητές θα ολοκληρωθεί η άλωση και με κεφαλοκλείδωμα θα στραγγαλισθεί όλο το έρημο νησί ... και στήστε κάπου εν Αθήναις μια απλή τιμητική στήλη με κενοτάφιο, που θα αναγράφει ... Ω ΞΕΙΝ ΑΓΓΕΛΛΕΙΝ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙ(Ν) ΟΤΙ ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ, ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ (ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΙ) ΥΠΕΡ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ ...
Για την ιστορία ... Το 1974 Ο Καραμανλής αντιμετώπισε το Κυπριακό με ψυχρή λογική, προσπαθώντας να τηρήσει αποστάσεις από τον Μαύρο, ο οποίος στην Γενεύη προ δεύτερης εισβολής, δήλωσε την συμπαράσταση της μητέρας πατρίδας προς την Κύπρο και είπε «Μεταξύ ντροπής και πολέμου, θα επέλεγα το δεύτερο.» Ο Καραμανλής επέλεξε το πρώτο...!!!!
Αυτά τα ολίγα και άλλα μύρια ... και σημειώνω ότι μόνο ο απλός αδελφός Ελληνικός λαός συμπαραστέκεται με αγάπη στο Κυπριακό λαό. Κανείς άλλος....
Με εκτίμηση,
Α.Α. Βετεράνος από κατεχόμενη Αγία Μεσαορία, που θρήνησε στενούς φίλους και συγγενείς, μεταξύ αυτών και τον ήρωα αδελφό του, που προτού πέσει μαχόμενος αγκαλιά με την Ελληνική σημαία βροντοφώναξε ΕΓΩ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΜΑΙ.

Η Τουρκιά και η ουχιά δεν έχουνε μπιστιά!

Ανώνυμος είπε...

Καταπελτης ο Α.Α. οχι βεβαια για τον κ. Γριβα αλλα για τα μελλουμενα απο ριψασπιδες.
Ι.Ν.
Απο κατεχομενη Ελληνικη Κερυνεια

Χρήστος είπε...

Μας λέει ο αρθρογράφος στο τέλος:
Οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις που αναμένεται να δρομολογηθούν..

Αν έχεις Τούρκο φίλο,
Έχε μαζί σου και ένα ξύλο.

Ποδοπάτησαν μεγάλο κομμάτι της μαρτυρικής Κύπρου, προσπαθούν να σβήσουν ότι Ελληνικό υπάρχει τα λυσσαλέα σκυλιά.

Οι Αδερφοί μας Κύπριοι πάντα αντιστάθηκαν στους κατακτητές και ο Εθνικός τους Υμνος λέει:

Από τα κόκκαλα βγαλμένη
των Ελλήνων τα ιερά.

Γιατί από το 1453 που έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Τούρκων, μέχρι το 1821, που υψώθηκε στην Αγία Λαύρα το Λάβαρο της Επαναστάσεως, η Ελλάδα είχε γεμίσει από τα κόκκαλα όλων εκείνων, οι οποίοι, κατά καιρούς, αγωνίστηκαν «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

Και ένα υπέροχο τραγούδι από τους Αδελφούς μας Κύπριους.

https://youtu.be/BA_1qO5Hayo

Ανώνυμος είπε...

Η γλωσσα της αληθειας πολλες φορες λειτουργει ως δικοπο μαχαιρι.
Χ.Λ.

Ανώνυμος είπε...

VERBA VOLANT,SCRIPTA MANENT....
Η ωμή και αληθινή επιστολή-σχόλιο του κ. Αντωνά ας ταρακουνήσει κάποιους ...
Όμως και ο πατριώτης Χρήστος πολύ εύστοχο (όπως και οι υπόλοιποι) σχόλιο κατέθεσε και μας δίνει την ευκαιρία να αναφερθούμε στις διερευνητικές επαφές της Τουρκίας - Ελλάδας.
Αρχές του 22 αν δεν κάνω λάθος Ολοκληρώθηκε ο 64ος *γύρος των συνομιλιών.
*Ορθά αναφέρεται ως γύρος αντί ... συζήτηση ή αναζήτηση. Στον γύρο-κύκλο δεν υπάρχει ούτε αρχή, ούτε τέλος όπως και σε αυτές τις άκαρπες συναντήσεις με τους βαρβάρους, που προσπαθεί η Ελληνική αποστολή να τους ... φιλέψει αν μπορεί κανείς να κάνει φίλο τον Τούρκο. Μια λαογραφική παροιμία λέει ... ΤΟΥΡΚΟ ΦΙΛΕΥΕ ΚΑΙ Κ@ΛΟ ΦΥΛΑΓΕ...
64 λοιπόν άκαρπες συναντήσεις και σε καμία δεν αναφέρθηκε η τουρκική εισβολή. Σε καμία όπως το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον. Εκτός συζητήσεων, ο κ. Αποστολίδης που ηγείται της Ελληνικής αποστολής περιέγραψε ως εξής την εισβολή ....(*( Παύλος Αποστολίδης: Ο διπλωμάτης για “ειδικές αποστολές” που θα κάνει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία ...)
O κ. Αποστολίδης έγραψε σε μελέτη του στο ΕΛΙΑΜΕΠ ότι οι τούρκοι “αποβιβάστηκαν” στην Κύπρο το 1974 !! Με το «αποβιβάστηκαν» (landed), είναι σαν να εννοεί ότι οι τούρκοι εδικαιούντο να αποβιβαστούν ελεύθερα. ( Το ορθό …THEY INVATED – OCCUPATION GENOCIDE IN CYPRUS και όλα τα συνώνυμα ….) Στην εισαγωγή της εν λόγω μελέτης, αναφέρετε στο Κυπριακό και ως *διακοινοτικές συνομιλίες…. Για τις δηλώσεις του αυτές προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους Κυπριακών οργανώσεων και φορέων αλλά δεν είναι αναγκαίο επί του παρόντος να τις επαναλάβω…
Αυτονόητο λοιπόν είναι ότι κάποιοι θέλουν να απαλλαγούν από αυτό τον μπελά της Κύπρου, που όπως δήλωσε και άλλος πολιτικός είναι γάγγραινα ... Η ελληνική Κύπρος που επί 33 αιώνες αγωνίζεται να μείνει ΕΛΛΗΝΙΚΗ είναι γάγγραινα. ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ.
*Διακοινοτικές συνομιλίες, ως εκ τούτου δεν αφορούν την μητέρα πατρίδα Ελλάδα, αλλά την Τουρκία!!!!!
Στο δια ταύτα, ορθώς αναφέρετε σε σχόλιο ότι η Κύπρος και πάλι θα καταστεί εξιλαστήριο θύμα και ως Ιφιγένεια θα θυσιαστεί ..., όμως λάβετε υπ όψιν ότι οι Κυπραίοι σαν Έλληνες και τρελοί είναι και πεισματάρηδες ..Η Ρωμιοσύνη ( της Κύπρου) εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ι-ξηλείψη,
κανένας, γιατί σιέπει την που τα ‘ψη ο Θεός μου.
Η Κύπρος εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψει!
Και ο Σεφέρης έγραψε και λάλησε συμβολικά...
«Η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν μήτε μπορούν, όσο κι αν είναι διψασμένοι να γλυκάνουν το πέλαγο με νερό μισό δράμι. Και τούτα τα κορμιά πλασμένα από ένα χώμα που δεν ξέρουν, έχουν ψυχές. Μαζεύουν σύνεργα για να τις αλλάξουν, δε θα μπορέσουν να τις ξεκάμουν αν ξεγίνουνται οι ψυχές. Δεν αργεί να καρπίσει τ' αστάχυ δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να φουσκώσει της πίκρας το προζύμι, δε χρειάζεται μακρύ καιρό το κακό για να σηκώσει το κεφάλι, κι ο άρρωστος νους που αδειάζει δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να γεμίσει με την ΤΡΕΛΑ, νῆσός τις ἔστι ...ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ».

Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση των τυχόν επίδοξων ολετήρων "ελλήνων", που για ακόμη μια φορά θα ξεπουλήσουν την Κύπρο. Ιδού λοιπόν η Κύπρος, ιδού και το ... πήδημα που θα υποστείτε...
Στην Κύπρο το 1974 δεν ηττηθήκαμε... ΠΡΟΔΟΘΗΚΑΜΕ. (Ηρωικός δτής ΕΛΔΥΚ)
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ....
Π.Β.. Συγγραφέας - Μικρασιάτισσα και πρόσφυγας από Αμμόχωστο.
Μ.Ρ. Νομικός από κατεχόμενη Κερύνεια.
Μέλη της Ομάδας Εργασίας και Ερευνας του Α. Αντωνά

Καρτερούμεν μέραν νύχταν
να φυσήσει ένας αέρας
στουν τον τόπον πο `ν καμένος
τζι’ εν θωρεί ποτέ δροσιάν
Για να φέξει καρτερούμεν
το φως τζιήνης της μέρας
πο `ν να φέρει στον καθ’ έναν
τζιαι ΕΝΩΣΗ τζαι ΛΕΥΤΕΡΙΑ. Δ. Λιμπέρτη.


Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Χρήστο ευχαριστούμε θερμά για το πρόσθετο σχόλιο σου και ειδικά για το εξαιρετικό αφιέρωμα τραγουδιών για την μαρτυρική Κύπρο.
Κάποτε σε μακροσκελές σχόλιο σου για την Ελληνική Κύπρο, σου πρότεινα τα σχόλια σου να τα διαμορφώνεις σε άρθρα. Είναι εύστοχα και πατριωτικά.
Νάσαι πάντα καλά.
Α.Α.

Ανώνυμος είπε...

Η νίκη θα είναι δική μας, αν βασιλεύση εις την ακαρδίαν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό. Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης.
Καποδίστριας

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.