1 Δεκεμβρίου 2022

Σύλλογος «μακεδονικής γλώσσας» με τη βούλα ελληνικού δικαστηρίου

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*
 
Τον περασμένο Ιούλιο είχε έρθει στη δημοσιότητα η ύπαρξη του λεγόμενου «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα»1, μιας τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης με πρωταρχικό σκοπό τη διατήρηση και την καλλιέργεια της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα.
 
Σχετικά με το συγκεκριμένο «Κέντρο» δημοσιεύθηκε η «περίληψη αναγνώρισης σωματείου» στις 21 Οκτωβρίου στην εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα της Φλώρινας και στις 7 Νοεμβρίου στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων και η οποία είναι η εξής: 
 
«ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 
 
Με την υπ’ αριθ.27/28-07-2022 Διάταξη Αναγνώρισης Σωματείου του Ειρηνοδικείου Φλώρινας, αναγνωρίστηκε σωματείο με την επωνυμία “ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”, που ιδρύθηκε και εδρεύει στο Δ.Δ. Φλώρινας του Δήμου Φλώρινας, με σκοπούς τους αναφερόμενους στο καταστατικό του. 
 
ΦΛΩΡΙΝΑ 17-10-2022 
 
Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος 
ΚΥΡΙΑΚΟΣ Φ. ΣΠΟΝΤΗΣ» 
 
Στις 29 Νοεμβρίου, στη σελίδα του Facebook του συγκεκριμένου «Κέντρου», έγινε η πιο κάτω ανάρτηση2: 
 
«ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ “ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ” ΕΓΓΡΑΦΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
 
Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι έχει εγγραφεί και έχει εγκριθεί επίσημα ως μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) από τις δικαστικές αρχές της Ελλάδας.  
 
Η αίτηση του συλλόγου εγκρίθηκε από το Δικαστήριο στις 28 Ιουλίου 2022 και η απόφαση ανακοινώθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Εκδόσεων στις 7 Νοεμβρίου 2022. Τα τελικά διοικητικά θέματα σχετικά με την εγγραφή ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και το καταστατικό του συλλόγου έχει πλέον επικυρωθεί επίσημα από το δικαστήριο. Το Κέντρο επιθυμεί, μεταξύ άλλων, δημόσια να ευχαριστήσει τον δικηγόρο Κύρο Σπόντη, για την επιτυχή περαίωση της διαδικασίας σχετικά με την εγγραφή της οργάνωσής μας στο δικαστικό μητρώο μη κυβερνητικών οργανώσεων. 
 
Λόγος γίνεται για την πρώτη ΜΚΟ που αναφέρεται ρητά στη μακεδονική γλώσσα και που εγκρίθηκε νόμιμα από τις ελληνικές κρατικές αρχές. Αυτή η πράξη αντιπροσωπεύει μια de facto αναγνώριση ενός μακεδονόφωνου πληθυσμού στην Ελλάδα.  
 
Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι τα δικαστικά έγγραφα αναφέρονται επίσημα στην οργάνωση με το όνομά της στη μακεδονική γλώσσα, χρησιμοποιώντας το μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο (“Центар за македонски јазик во Грција”). 
 
Η απόφαση είναι η πρώτη αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα από τις κρατικές αρχές μετά την απογραφή του 1920, όταν η μακεδονική γλώσσα καταχωρήθηκε ως γλώσσα που ομιλείται από τμήματα του πληθυσμού. 
 
Το σημερινό επίτευγμα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας εκστρατείας για την ολική εγκαθίδρυση της Μακεδόνικης γλώσσας στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Ελλάδας. Το Κέντρο θα εργαστεί τώρα ενεργά για την εκπλήρωση των στόχων του που περιλαμβάνουν:  
- τη διδασκαλία της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας σε πολίτες της Ελλάδας, μέσω διαδικτυακού ιστότοπου.  
 
- υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  
 
- Υποστήριξη της ίδρυσης παιδαγωγικών σχολών/τμημάτων εντός υφιστάμενων πανεπιστημίων στην Ελλάδα για την ανάπτυξη τοπικών καθηγητών της Μακεδονικής γλώσσας, καθώς και του προγράμματος σπουδών και του διδακτικού υλικού.  
 
Καλούμε όλους τους Μακεδονόφωνους στην Ελλάδα και όλους τους δημοκρατικά προσανατολισμένους πολίτες της Ελλάδας να ενωθούν μαζί μας για να επιτύχουμε την κατάλληλη αναγνώριση που μας αξίζει. 
 
Η μακεδονική γλώσσα είναι το παρελθόν μας… και το μέλλον μας!» 
 
Η πιο πάνω ανάρτηση μιλάει για «μια de facto αναγνώριση ενός μακεδονόφωνου πληθυσμού στην Ελλάδα». Πάει το μυαλό σας σε προετοιμασία αναγνώρισης υποτιθέμενης μακεδονικής μειονότητας στη χώρα μας; Που μας πάνε και κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε; 
 
Μετά από την επίσημη ίδρυση του συγκεκριμένου σωματείου φυσικό και επόμενο ήταν να ξεσαλώσουν οι Σκοπιανοί και τα φερέφωνά τους στην Ελλάδα με τις ευλογίες φυσικά των γραικύλων, οι οποίοι πρόδωσαν τη Μακεδονία μας παραδίδοντας τη μακεδονικότητα σε μη Έλληνες. Δεν άργησε ούτε ο Ζόραν Ζάεφ να αναφερθεί στην αναγνώριση του συγκεκριμένου συλλόγου. Έγραψε λοιπόν στο Twitter3: «Ιδού τα φρούτα από την Πρέσπα, δίνουν χαρά σε όλους όσοι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα, σε όλους τους Μακεδόνες. Ευχαριστώ τόσο τον πρώην όσο και τον νυν Πρωθυπουργό, Τσίπρα και Μητσοτάκη, για την πίστη και τη δέσμευσή τους στην οικοδόμηση ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας.» 
 
Εδώ ο Ζάεφ συνδέει την ίδρυση του πιο πάνω σωματείου με τη «μακεδονική γλώσσα» και τους «Μακεδόνες». Ξεκάθαρη προσπάθεια αναγνώρισης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Επίσης όμως ο Ζάεφ ευχαριστεί και τον Μητσοτάκη! Και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πάει σύντομα σε εκλογές και να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού για να ξανακυβερνήσει.
 
Ο κ. Μητσοτάκης σέβεται και τηρεί μέχρι κεραίας την ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ Συμφωνία των Πρεσπών ξεχνώντας ότι είναι μια συμφωνία για την οποία το 70% του ελληνικού λαού έχει πει ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στις δημοσκοπήσεις. Πάντως οι Σκοπιανοί πολιτικοί αποδεικνύονται ευφυέστεροι των Ελλήνων συναδέλφων τους. Ο κ. Ζάεφ ενώ στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών συνεχώς την παραβιάζει για να γίνει αρεστός και στους υπερεθνικιστές Σκοπιανούς που δεν τη δέχονται. Και αντί ο κ. Μητσοτάκης να αφουγκραστεί τις ανησυχίες όλων ημών που αντιτασσόμαστε σε αυτή την τεράστια προδοσία (είμαστε το 70% του ελληνικού λαού και έχουμε το ιστορικό και επιστημονικό δίκαιο με το μέρος μας) μας αγνοεί και συνεχίζει να παρέχει στήριξη σε ότι πιο ανιστόρητο και αντιεπιστημονικό έχει υπάρξει ποτέ! 
 
Είναι πραγματικά να αναρωτιέται κανείς. Τόσα πολλά αυτογκόλ ο κ. Μητσοτάκης τα βάζει μόνος του ή την ευθύνη έχει το στενό περιβάλλον των συμβούλων του; Σε κάθε περίπτωση την όποια πανωλεθρία στις επόμενες εκλογές θα την χρεωθεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Εκεί, η ιστορία θα αναφέρει μόνο το όνομά του και όχι αυτών που τον συμβούλευαν! 
 
Υ.Γ.: Στην πιο πάνω αρνητικότατη εξέλιξη για την πατρίδα μας, πέραν των πολιτικών που υποστηρίζουν ή σέβονται τη Συμφωνία των Πρεσπών, τεράστια ευθύνη έχουν και οι δικαστές που αναγνώρισαν το συγκεκριμένο σωματείο. Εάν υπάχει ακόμα ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα πρέπει να παρέμβει και να πράξει τα δέοντα σχετικά με τη λειτουργία αυτού του σωματείου-καρκινώματος ώστε να αντιμετωπιστεί πριν να είναι πολύ αργά. 
 
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.
abadzoglou@yahoo.gr 
 
Παραπομπές
 Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΕΥΔΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΠΟΥ ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΖΟΥΣΕ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ, ΑΥΤΟΙ ΣΕ ΣΠΗΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΑ ΖΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΑΡΘΡΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΣΑΝ ... ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ... ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΛΕΕΙ ... Ο ΑΔΕΙΟΣ ΤΕΝΕΚΚΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΟΡΥΒΟ ΚΑΝΕΙ ...
«Τούτων δε των βαρβάρων τινές μεν γυμνοί το παραπάν βιούντες, κοινάς έχουσι τας γυναίκας και τα τέκνα παραπλησίως ταις των θρεμμάτων αγέλαις, ηδονής δε και πόνου την φυσική μόνο αντίληψη ποιούμενοι των αισχρών και καλώς ουδεμίαν λαμβάνουσιν έννοιαν».

«Η DNA υπογραφή των ανάδελφων Ελλήνων αντικατοπτρίζει, ακόμη και σήμερα, την μοναδικότητα καταγωγής των Ελλήνων Μακεδόνων και αποδεικνύει τη συνέχεια των νεών Ελλήνων στο χώρο και στο χρόνο»

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ 4ος ΑΙΩΝΑΣ π.Χ.
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΟΥΣΑΝ ΤΟΤΕ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΣΑΣ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ;
M.Ρ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.