6 Δεκεμβρίου 2022

Ο τελικός στόχος της Άγκυρας, πίσω από τις βαρύγδουπες διατυπώσεις της, ειναι η αμφισβήτηση της ελληνικότητας νησιών του Αιγαίου

Η Τουρκία ζήτησε για μια ακόμα φορά από την Ελλάδα, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, «να τερματίσει το συντομότερο δυνατόν τις δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και όλες τις παραβιάσεις διεθνών συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου».
 
Από την Κύρα Αδάμ
 
Ο τελικός στόχος της Αγκυρας, πίσω από τις περίπλοκες και βαρύγδουπες διατυπώσεις της, είναι ένας και μοναδικός: η αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ελληνικών νήσων της Συνθήκης της Λωζάννης. 
 
Η Τουρκία έχει σχεδιάσει τον στόχο της αυτόν από το 1995, όταν ο τότε εκπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, πρέσβης Οϊμέν, έθεσε επισήμως θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκοψε αμέσως τον βήχα στην Αγκυρα, αλλά, αντιθέτως, με τις δραματικά ήπιες και αναποτελεσματικές παρεμβάσεις της, το αίτημα της Τουρκίας όχι απλά συντηρήθηκε ενεργά στο πλαίσιο της συμμαχίας, αλλά παρανόμως το ΝΑΤΟ υιοθέτησε τις θέσεις της Τουρκίας και τις εφαρμόζει μέχρι σήμερα, απαρεγκλίτως. 
 
Οι απαράδεκτες και επιζήμιες δηλώσεις Δένδια στην Αγκυρα, τον Μάιο του 2021, περί εξοπλισμών των ελληνικών νησιών, διευκόλυνε την Αγκυρα να εμπλουτίσει τον ισχυρισμό της και να απαιτεί τώρα τον τερματισμό των εξοπλισμών ΣΤΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης. 
 
Στρατιωτικές ασκήσεις
 
Ωστόσο η Τουρκία δεν εμμένει στον ισχυρισμό της περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων διότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά με επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις, που πράγματι θα αποτελούσε παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης, κάτι το οποίο ουδέποτε έχει κάνει η Ελλάδα. Η Τουρκία έχει δηλώσει σταθερά 13.736 φορές διεθνώς μέχρι σήμερα ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης διότι… εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις, και μάλιστα αεροναυτικές, στα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης. 
 
Η διαφορά ανάμεσα στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών λόγω υπερβολικών εξοπλισμών (π.χ., άρματα και άλλα οπλικά συστήματα. κ.λπ.) και την αποστρατιωτικοποίηση λόγω εκτέλεσης ασκήσεων στα νησιά -στην οποία είναι κολλημένη η Τουρκία- είναι τεράστια και εξόχως επικίνδυνη επιχειρησιακά και διπλωματικά για την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης. Και τούτο διότι υπερβολικός εξοπλισμός των νήσων με οπλικά συστήματα πέραν των προβλεπόμενων από τη Συνθήκη της Λωζάννης μπορεί να αποτελεί παραβίαση της ίδιας της συνθήκης, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του ελληνικού ιδιοκτησιακού καθεστώτος των νήσων, που είναι ο τελικός στόχος της Τουρκίας. 
 
Αντιθέτως, η Τουρκία, ζητώντας την απαγόρευση εκτέλεσης ασκήσεων, και κυρίως αεροπορικών, στα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης, λόγω αποστρατιωτικοποίησής τους, αμφισβητεί ταυτόχρονα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων. Και τούτο διότι καμιά συνθήκη στον κόσμο και καμιά απόφαση δικαστηρίου δεν απαγορεύει στρατιωτικές ασκήσεις και πτήσεις πάνω από αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, παρά μόνο (στη συγκεκριμένη περίπτωση) όταν αυτά δεν είναι ελληνικά. 
 
Με τις «ευχές» του ΝΑΤΟ
 
Δυστυχώς, τη θέση αυτή της Τουρκίας παράνομα και απαράδεκτα έχει αποδεχθεί και εφαρμόζει το ΝΑΤΟ, το οποίο απαγορεύει ασκήσεις στις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης, λες και τα νησιά αυτά δεν είναι ελληνικά. 
 
Δυστυχέστερο ακόμα για τη χώρα και τους Ελληνες πολίτες είναι το γεγονός ότι καμιά απολύτως ελληνική κυβέρνηση δεν απαίτησε ποτέ και δεν πέτυχε την κατάργηση ισχύος και εφαρμογής των παράνομων φιλότουρκων διαταγών του ΝΑΤΟ, δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία να κατακερματίζει και να διασπά την ενότητα της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και να συντηρεί στο ακέραιο την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νήσων Συνθήκης της Λωζάννης.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.