8 Δεκεμβρίου 2022

Νόσος Αλτσχάιμερ: «Έρχεται» τεστ αίματος που θα την ανιχνεύει πολύ πριν τα πρώτα συμπτώματα

Ερευνητές επινοούν με μια νέα μέθοδο, με την οποία η νόσος Αλτσχάιμερ, θα μπορεί να διαγιγνώσκεται με μια απλή εξέταση αίματος χρόνια πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
 
Το τελευταίο τεστ επικεντρώνεται στην πρωτεΐνη β-αμυλοειδές που συγκεντρώνεται λανθασμένα στον εγκέφαλο, χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ.
 
Κάποτε, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορούσε να εντοπιστεί μόνο κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, δηλαδή όταν ο ασθενής είχε φύγει από τη ζωή.  
 
Τώρα, όμως, μπορεί να αποκαλυφθεί και με με προηγμένες απεικονιστικές εξετάσεις. 
 
Η διάγνωση των ασθενών νωρίτερα στην εξέλιξη της νόσου θα τους δώσει χρόνο να προετοιμαστούν και να κάνουν αλλαγές που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν αργότερα, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Βαλερί Νταγκέτ, καθηγήτρια βιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. 
 
Μια σειρά θετικών ειδήσεων από εταιρείες όπως η Eisai Co. και η ανταγωνιστική Eli Lilly & Co. ανανέωσαν τις ελπίδες ότι μπορεί να βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείες που θα επιβραδύνουν την γνωστική εξασθένηση που προκαλείται από τη νόσο Αλτσχάιμερ. 
 
«Για την έγκαιρη θεραπεία, χρειαζόμαστε πρώτα έγκαιρη διάγνωση. Επίσης, όταν γίνεται έγκαιρη διάγνωση, υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες και να κερδίσουν χρόνο για να βγουν στην αγορά άλλα θεραπευτικά φάρμακα», είπε η ειδικός. 
 
Το νέο τεστ εντοπίζει την πρωτεΐνη στον εγκέφαλο που σχετίζεται με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ
 
Η νέα προσέγγιση περιλαμβάνει τη μέτρηση των επιπέδων αυτών των τοξικών πρωτεϊνών που με την πάροδο του χρόνου πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. 
 
Η μελέτη εξέταση αίμα που δωρίστηκε χρόνια νωρίτερα από 310 άτομα. Από τα 53 άτομα που επαληθεύτηκε μετά θάνατον ότι έπασχαν από νόσο Αλτσχάιμερ, τα 52 είχαν σημάδια των τοξικών πρωτεϊνών κατά μέσο όρο έξι χρόνια νωρίτερα. 
 
Το πιο σημαντικό εύρημα, όμως, ήταν ότι υπήρχαν και σε 11 άτομα που φαινομενικά δεν είχαν προβλήματα μνήμης ή σημάδια άνοιας όταν έδωσαν το αίμα. 
 
Αρχεία των επόμενων ιατρικών παρακολουθήσεων ήταν διαθέσιμα για 10 από αυτούς τους εθελοντές και όλοι στη συνέχεια διαγνώστηκαν με συμπτώματα που συνάδουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences. Σχεδόν κανένας που βρέθηκε αρνητικός στην πρωτεΐνη δεν διαγνώστηκε στη συνέχεια με τη νόσο. 
 
Τα τεστ εμπορικής χρήσης που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή περιορίζονται στη διάγνωση ατόμων που έχουν ήδη συμπτώματα.  
 
Οι ερευνητές πίσω από το νέο τεστ που αναζητά τις τοξικές πρωτεΐνες δήλωσαν ότι δεν χρειάζεται εξελιγμένο εξοπλισμό, ούτε λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και άλλους παράγοντες κινδύνου. 
 
Αυτό θα το καθιστούσε δυνητικά εύκολο στη χρήση σε τυπικά εργαστήρια και κλινικές, είπε η Δρ. Νταγκέτ, αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε μπορεί να είναι διαθέσιμο.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.