19 Δεκεμβρίου 2022

Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ποδοσφαίρου η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσσι.

Η θρυλική «Αλμπισελέστε» κατάκτησε το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο, σ' ένα συγκλονιστικό ματς με αντίπαλο στον τελικό την υπερασπίστρια του τίτλου, Γαλλία.
 
Η Εθνική Αργεντινής, οι «Γκαούτσος» του Λιονέλ Μέσι, είναι οι νέοι παγκόσμιοι πρωταθλητές, 36 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο αείμνηστος Ντιέγκο Μαραντόνα οδηγούσε για δεύτερη -και τελευταία ως τις 18 Δεκεμβρίου 2022- φορά την «Αλμπισελέστε» στην ποδοσφαιρική Γη της Επαγγελίας, το 1986 στο Μεξικό.
 
Κι αν ο «Ντιεγκίτο» δεν είχε επίγεια παρουσία στον τελικό του Κατάρ, είχε αφήσει πίσω του τον ποδοσφαιρικό κλώνο του. Ύστερα από έναν συγκλονιστικό, δραματικό, αξεπέραστο τελικό, η ομαδάρα του Λιονέλ Σκαλόνι με μαέστρο αλλά και πρώτο βιολί συνάμα τον Μέσι, άφησε σώμα, μυαλό, ψυχή και αίμα στο χορτάρι του «Λουσάιλ» εκθρονίζοντας τη μέχρι σήμερα κάτοχο του τίτλου Γαλλία, η οποία χρειάστηκε να κάνει δύο επικές επιστροφές για να παραμείνει στο παιχνίδι. 
 
Η πρώτη ήταν όταν ισοφάρισε στο δίλεπτο 80΄- 81΄ το 0-2 και η δεύτερη στην παράταση, με τον Κιλιάν Μπαπέ να ισοφαρίζει ξανά, σε 3-3 τώρα, να φτάνει στο χατ τρικ (!) και να γίνεται ο μόλις δεύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών που το πετυχαίνει σε τελικό, μετά τον Άγγλο Τζεφ Χαρστ, στον τελικό του 1966! 
 
Στη διαδικασία των πέναλτι η Αργεντινή είχε ξεκάθαρο προβάδισμα με τον σπεσιαλίστα τερματοφύλακα Εμιλιάνο Μαρτίνες και το απέδειξε, ευστοχώντας και στα τέσσερα χτυπήματα, έναντι δύο των Γάλλων. 
 
Ήταν μια απίστευτη βραδιά στη Ντόχα αυτή που βίωσε ο ποδοσφαιρικός πλανήτης, με δράμα, πολλές συγκινήσεις κι εναλλαγές συναισθημάτων, που έδωσε έναν από τους πιο σπουδαίους τελικούς όλων των εποχών για να κλείσει ιδανικά ένα υπέροχο τουρνουά. 
 
Η Αργεντινή έμοιαζε να οδεύει προς μια μονόπλευρη νίκη και μάλιστα στο… ρελαντί μετά το γκολ με πέναλτι του Μέσι (23΄) και το υπέροχο τέρμα του επίσης εκπληκτικού (όσο άντεξε) Άνχελ Ντι Μαρία στο 36΄. 
 
Με το 2-0 υπέρ τους από το πρώτο ημίχρονο, οι Νοτιοαμερικανοί έθεσαν υπό απόλυτο έλεγχο Γαλλία και παιχνίδι, αλλά ο Μπαπέ τιμώρησε το λάθος (πέναλτι) του Νίκολας Οταμέντι, μείωσε σε 1-2 στο 80΄ και στο επόμενο λεπτό ισοφάρισε. 
 
Ο Μέσι έβαλε ξανά μπροστά την Αργεντινή στην παράταση (108΄), αλλά η ενέργεια «πρωτάρη» από τον Γκονζάλο Μοντιέλ, που πήδησε στην περιοχή με το χέρι προτεταμένο και βρήκε την μπάλα, ξανάφερε τον Μπαπέ στα 11 βήματα για το 3-3, στο 118΄! 
 
Αυτό οδήγησε το παιχνίδι στα πέναλτι όπου ο Κέρβερος Μαρτίνες απέκρουσε την εκτέλεση του Κίνγκσλεϊ Κομάν ενώ ο Αουριέλ Τσουαμενί σούταρε άουτ, κι αφού στο ξεκίνημα της διαδικασίας είχαν ευστοχήσει Μπαπέ και Μέσι. 
 
Μετά τον «ψύλλο» αλάνθαστοι από την άσπρη βούλα αποδείχθηκαν επίσης οι Πάουλο Ντιμπάλα (2-1), Λεάντρο Παρέδες (3-1), μείωσε ο Ραντάλ Κολό Μουανί σε 3-2, αλλά στο τέταρτο πέναλτι ο Μοντιέλ έστειλε τον Ούγκο Λιορίς αριστερά,, την μπάλα δεξιά και τους απανταχού Αργεντινούς και τους φίλους τους στον έβδομο ουρανό…  
 
 
Στον μοναδικό Μέσι η Χρυσή Μπάλα 
 
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής πήρε δικαίως και τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη στη διοργάνωση του Κατάρ, μετά τα «πράματα και θάματα» που έκανε στα 35 χρόνια του στη χώρα του Κόλπου. 
 
Λιονέλ Μέσι παρόντος οι πιθανότητες για όλους τους υπόλοιπους ανάγονται σε μονοψήφιο αριθμό, ό,τι και αν αφορά αυτό: γκολ, ασίστ, ηγετική παρουσία, ποδοσφαιρική ποιότητα, όλα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. 
 
Ως εκ τούτου η ανάδειξη του «ψύλλου» σε κορυφαίο παίκτη του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, που είχε ως επακόλουθο τη βράβευσή του με την Χρυσή Μπάλα, δεν ήταν παρά η αναγνώριση της προσφοράς και της συνέπειάς του να ηγηθεί της Εθνικής ομάδας και να την οδηγήσει εκ του ασφαλούς στον τρίτο παγκόσμιο τίτλο της.
 
Στον τελικό με τη Γαλλία ο Μέσι σημείωσε τα δύο από τα τρία γκολ της ομάδας του σε κανονική διάρκεια και παράταση κι έφτασε συνολικά τα επτά, αναδειχθείς σε δεύτερο σκόρερ του τουρνουά, πίσω μόνο από τον συμπαίκτη του στην Παρί Σεν Ζερμέν Κιλιάν Μπαπέ, που αρκέστηκε στο Χρυσό Παπούτσι. 
 
Από τα επτά γκολ τα τέσσερα τα σημείωσε από τα 11 βήματα (με Σαουδική Αραβία, Ολλανδία, Κροατία, Γαλλία), ενώ έδωσε και 3 ασίστ στα 690 λεπτά που αγωνίστηκε στο Κατάρ. 
 
Να σημειωθεί ότι ο Μέσι είχε αναδειχθεί MVP και στη διοργάνωση του 2014 στη Βραζιλία, με το χαμένο τελικό της Αργεντινής στην παράταση από τη Γερμανία (0-1), γεγονός σπάνιο για παίκτη της ηττημένης ομάδας.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.