2 Φεβρουαρίου 2022

Lancet: Πλησιάζει το τέλος της πανδημίας

H λοίμωξη Covid θα καταστεί άλλη μία ενδημική ασθένεια που θα πρέπει να διαχειρίζονται τα συστήματα υγείας και οι κοινωνίες, αποφαίνεται το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό. Η πανδημία, ως το φαινόμενο που άλλαξε τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους, έχει τελειώσει. Η ίδιοι, εμφανίζονται πεπεισμένοι, ότι με την Ομικρον η λοίμωξη Covid-19 δεν είναι πολύ πιο επικίνδυνη από μία σοβαρή γρίπη.
 
Η εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Ομικρον σημαίνει ότι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα προσβληθεί από αυτήν την παραλλαγή μέχρι τα τέλη Μαρτίου, εκτιμούν οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου καταγράφονταν παγκοσμίως 125 εκατομμύρια κρούσματα της Ομικρον την ημέρα (δεκαπλάσια από τα κρούσματα που διαγιγνώσκονταν στην κορύφωση του κύματος της μετάλλαξης Δέλτα τον Απρίλιο του 2021), ενώ το νέο στέλεχος βρίσκεται πλέον σε όλον τον πλανήτη, με εξαίρεση κάποιες χώρες στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βόρεια Αφρική, στη Νοτιοανατολική Ασία και στην Ωκεανία. 
 
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ακόμη και η πολιτική «Zero Covid» για μηδενικά κρούσματα που εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Κίνα και η Νέα Ζηλανδία, δεν θα καταφέρει να περιορίσει την υψηλή μεταδοτικότητα της Ομικρον. Εκτιμούν, επίσης, ότι το νέο κύμα κρουσμάτων που προκάλεσε η υπερμεταδοτική παραλλαγή θα κορυφωθεί στις περισσότερες χώρες έως τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Αυτές τις δυσοίωνες φαινομενικά -αλλά όχι πρακτικά- προβλέψεις, παραθέτει λεπτομερώς η κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet, επιδιώκοντας, ωστόσο, όχι να ταρακουνήσει την ανθρωπότητα, αλλά να εξηγήσει γιατί πλησιάζει το τέλος της πανδημίας. 
 
«H λοίμωξη Covid θα καταστεί άλλη μία ενδημική ασθένεια που θα πρέπει να διαχειρίζονται τα συστήματα υγείας και οι κοινωνίες. Η πανδημία, ως το φαινόμενο που άλλαξε τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους, έχει τελειώσει», υπογραμμίζουν οι ειδικοί. 
 
Η ίδιοι, εμφανίζονται πεπεισμένοι, ότι με την Ομικρον η λοίμωξη Covid-19 δεν είναι πολύ πιο επικίνδυνη από μία σοβαρή γρίπη, όπως εκείνη που, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, προκάλεσε περίπου 52.000 θανάτους τη χειμερινή περίοδο 2017-18, δηλαδή περισσότερους από 1.500 θανάτους την ημέρα κατά την κορύφωσή της. «Μετά το κύμα της Ομικρον, η Covid-19 θα επιστρέφει, αλλά η πανδημία όχι», τονίζει ο Κρίστοφερ Μουράι, υπεύθυνος της μελέτης στο Lancet. 
 
«Κλειδί» οι ασυμπτωματικοί 
 
Επίσης, οι επιστήμονες εξηγούν ότι μέχρι πριν από την εμφάνιση του νέου στελέχους, το ποσοστό των ασυμπτωματικών λοιμώξεων είχε υπολογιστεί στο 40%. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ομικρον υπολογίζεται στο υπερδιπλάσιο και αγγίζει το 80-90%. Το καλό με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ότι το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται διασωλήνωση ή πεθαίνουν, έχει μειωθεί κατά 80% με 90% στον Καναδά και στη Νότια Αφρική. 
 
Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελλάδα, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 21 Δεκεμβρίου 2021 και 17 Ιανουαρίου 2022, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 φορές, ο αριθμός τον διασωληνωμένων παρέμεινε σταθερός, υπογραμμίζει τοι Lancet.
 
Στις 17 Ιανουαρίου, το κύμα της Ομικρον εμφάνιζε κορύφωση σε 25 χώρες του κόσμου, ενώ σε άλλες χώρες η κορύφωση αναμένεται από τώρα έως τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2022. 
 
Δεδομένου ότι μέχρι το Μάρτιο του 2022 ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει μολυνθεί από το στέλεχος Ομικρον, ενώ σε πολλές χώρες θα έχει χορηγηθεί και η τρίτη, αναμνηστική δόση στον πληθυσμό, το επίπεδο ανοσίας έναντι του κορονοϊού αναμένεται αρκετά υψηλό παγκοσμίως. Επομένως, για μερικές εβδομάδες ή και μήνες αναμένεται και άμεση ύφεση της πανδημίας, καθώς θα έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό τείχος ανοσίας. 
 
Μάλιστα, λόγω και της σχετικής εποχικότητας που έχει ο κορονοϊός (το καλοκαίρι παρουσιάζει ύφεση σε σχέση με τον χειμώνα, όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τη γρίπη που εξαφανίζεται από την άνοιξη), στη χώρα μας είναι σχεδόν βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά βελτιωμένη, με μικρό αριθμό κρουσμάτων και ακόμη λιγότερες νοσηλείες και νεκρούς. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο σημαντική είναι και η συμβολή των φαρμάκων που χορηγούνται στο σπίτι, καθώς οι ασθενείς θα έχουν ένα σημαντικό θεραπευτικό όπλο που θα τους κρατήσει μακριά από τα νοσοκομεία και τις νοσηλείες. Στη χώρα μας ξεκινά άμεσα η χορήγηση χαπιών για τον κορονοϊό (εδώ) από την εταιρεία MSD (Merck στις ΗΠΑ), ενώ την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε και το χάπι της Pfizer (εδώ), το οποίο σύντομα αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα. 
 
Νέες παραλλαγές 
 
Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι ακριβείς στις προβλέψεις τους, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 θα εμφανιστούν και μερικές από αυτές μπορεί να είναι πιο σοβαρές από το στέλεχος Ομικρον. 
 
Ετσι, η ανοσία, είτε προέρχεται από μόλυνση, είτε από εμβολιασμό, θα εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας ευκαιρίες για εμμένουσα μετάδοση του SARS-CoV-2. 
 
Το θετικό, βέβαια, είναι ότι οι επιπτώσεις της μελλοντικής μετάδοσης του κορονοϊού στην υγεία θα είναι μικρότερες, λόγω της ευρείας προηγούμενης έκθεσης στον ιό, των αναμνηστικών εμβολίων που θα είναι προσαρμοσμένα σε νέα αντιγόνα ή παραλλαγές, της χορήγησης αντιικών φαρμάκων και της γνώσης ότι τα ευάλωτα άτομα μπορούν να προστατευτούν κατά τη διάρκεια μελλοντικών κυμάτων της λοίμωξης Covid-19 με μάσκες υψηλής προστασίας και φυσική απόσταση. 
 
Ο δρ Μουράι από την πλευρά του, εκτιμά ότι η Covid-19 θα γίνει άλλη μια ασθένεια που θα πρέπει να διαχειρίζονται τα συστήματα Υγείας και οι κοινωνίες στο μέλλον, δηλαδή ότι ήρθε για να μείνει. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των θανάτων από Ομικρον φαίνεται να είναι παρόμοιος με τους θανάτους κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής περιόδου γρίπης στις χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου. Ετσι, «μετά το κύμα της Ομικρον, η Covid-19 θα επιστρέφει αλλά όχι και η πανδημία», καταλήγουν οι οι ειδικοί στην ανάλυσή τους.  
 



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΜΑΛΙΣΤΑ, ΠΟΛΥ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ.
ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Κ ΚΑΠΟΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΤΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ Κ ΜΑΣ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΣΑΝ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΣΚΕΨΗ Κ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ, ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ;;;
΄Η ΜΗΠΩΣ Ο ΑΘΩΟΣ ΠΛΕΟΝ ΚΟΒΙΤ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΗΛΑΔΗ , Η ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΡΕΣΣΑ ;;;
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΟΥΜΙ Κ ΟΧΙ ΤΑ ΧΑΠΙΑ Κ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.