28 Φεβρουαρίου 2022

ΠΟΛΕΜΟΣ

Γράφει ο Απόστολος Παπαδημητρίου
 
Ο πόλεμος πρέπει να οδηγεί στην καταδίκη αυτού που τον κηρύττει, οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία και η αφορμή, αληθινές ή επίπλαστες. Ο πόλεμος οδηγεί σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών, στη μεγάλη ταλαιπωρία των αμάχων και σε οικονομικές ζημίες όχι μόνο του αμυνομένου, αλλά και του επιτιθεμένου. Με βάση τα ανωτέρω κατακριτέα είναι η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
 
Καθώς τα μέσα ενημέρωσης είναι πλήρως ελεγχόμενα από το διεθνές σύστημα εξουσίας, γινόμαστε αποδέκτες μονομερούς ενημέρωσης, με κίνδυνο να σχηματίσουμε άκρως εσφαλμένη εικόνα. Έφθασαν κάποιοι να χαρακτηρίσουν τον Πούτιν δικτάτορα, που οραματίζεται την εξάπλωση της Ρωσίας, κατά το προηγούμενο των τσάρων, και άλλοι τον χαρακτήρισαν νέο Χίτλερ, τον οποίο αναμένει η ίδια μ’ εκείνον τύχη!  
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προαναγγείλει την κήρυξη του πολέμου, μετά τη λήξη των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων και δεν διεψεύσθη. Βέβαια η μετακίνηση στρατευμάτων προς τα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας γεννούσε υποψίες για τον σκοπό του Ρώσου προέδρου. Οι εξουσιάζοντες τη Γερμανία πρώτοι κατήγγειλαν την εισβολή, κατηγόρησαν τους συναδέλφους τους της Ρωσίας ως ψεύτες, ανήγγειλαν τη διακοπή των εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου εγκατάστασης δευτέρου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στη Βόρεια θάλασσα και κινούνται για τη λήψη απόφασης απομόνωσης της Ρωσίας από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Το σημαντικό, οπωσδήποτε αναμενόμενο, είναι ότι οι δυτικές χώρες δεν έσπευσαν να αποστείλουν στρατεύματα προς στήριξη των αμυνομένων Ουκρανών. Περιορίστηκαν στην φραστική καταδίκη της Ρωσίας και στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας. 
 
Ο Πούτιν φαίνεται να έλαβε απόφαση, που, θεωρητικά, μπορεί να οδηγήσει στην γενίκευση της σύρραξης με ανυπολόγιστες τις συνέπειες για τον πλανήτη. Είναι όντως η αφροσύνη ενός αλαζόνα ηγέτη, ο οποίος υπερεκτιμά την ισχύ του και προκαλεί τον κύριο εχθρό του ή είναι εγχείρημα άκρως ριψοκίνδυνο, προκειμένου να ανασχεθεί η επιβουλή κατά της χώρας του; 
 
Είναι αναμφισβήτητο ότι οι δυτικές χώρες, αν θεωρηθεί ότι αποτελούν αρραγές μέτωπο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είναι σαφέστατα κατά πολύ πιο ισχυρές από τη Ρωσία. Αν παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, που έφερε και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, θα διαπιστώσουμε ότι το συμβάν εκείνο δεν σήμανε και το τέλος του ψυχρού πολέμου, όπως αρχικά φάνηκε. Επί Γέλτσιν, ο οποίος υπετάγη πλήρως στα δυτικά συμφέροντα, η οικονομία της Ρωσίας οδηγείτο σε κατάρρευση. Τότε δημοσιεύονταν φωτογραφίες που εικόνιζαν πολίτες της Μόσχας να αναμένουν στη σειρά για λήψη φαγητού από δημόσιο συσσίτιο. Και, ξαφνικά, προέκυψε, ως διάδοχός του, ο Πούτιν, που είχε διατελέσει και πράκτορας της Κα.Γκε.Μπε. Σκληρότητα και αποφασιστικότητα διακρίνουν συνήθως τους πράκτορες. Ο Πούτιν ήλθε σε σύγκρουση με τους ισχυρούς της οικονομίας στη χώρα του, που με τη βοήθεια ξένων κεφαλαίων, είχαν ιδιοποιηθεί τον πλούτο των λαών της ΕΣΣΔ. Κάποιους, που αντιστάθηκαν εκτέλεσε, με μεθόδους γνωστούς σ’ αυτόν. Άρχισαν να κάνουν λόγο στη Δύση για δικτάτορα υπό εκκόλαψη.  
 
Επιχείρησαν αρχικά να σχηματίσουν το παντουρανικό τόξο, από την Τουρκία μέχρι την Κίνα με ηγέτιδα δύναμη την Τουρκία. Απέτυχαν παταγωδώς. Κάποιες χώρες, παρά τις μνήμες κακής διαβίωσης υπό το κομμουνιστικό καθεστώς, αποδέχθηκαν την επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία. Ακολούθησε η επιχείρηση ένταξης στο ΝΑΤΟ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, που είχαν δοθεί ως λάφυρο στους Σοβιετικούς, μετά τη λήξη του Β΄ μεγάλου πολέμου του 20ου αιώνα. Η επιχείρηση εστέφθη από πλήρη επιτυχία. Οι λαοί είχαν δοκιμασθεί τόσο από τον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό, ώστε έβλεπαν τους δυτικούς ως υπερασπιστές της ελευθερίας! Και όμως αυτοί είχαν υποσχεθεί στον Γκορμπατσώφ ότι δεν θα επιχειρούσαν κάτι τέτοιο. Το ψέμα είναι το κυριότερο όπλο της διπλωματίας. Στη Δύση απαγορεύεται να τεθεί το ερώτημα: Ποιόν σκοπό επιτελεί πλέον το ΝΑΤΟ, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού;
 
Στη βουλιμία των ΗΠΑ έγιναν στόχος και οι χώρες Γεωργία και Ουκρανία. Στην πρώτη αμερικανόδουλος ηγέτης, με παρότρυνση των ΗΠΑ, προκάλεσε τη Ρωσία και υπέστη τις συνέπειες. Η δύση πάντως ωφελήθηκε, καθώς οι Γεωργιανοί μίσησαν τους Ρώσους. Στις πρόσφατες διαδηλώσεις Ουκρανών δεν ήταν λίγες οι σημαίες της Γεωργίας. Στη Ουκρανία τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, καθώς σ’ αυτήν διαβιώνουν πολλοί Ρώσοι και όχι φιλορώσοι, όπως επαναλαμβάνουν τα άκρως ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης. Απόδειξη η κατά καιρούς εκλογή φιλορώσων προέδρων.  
 
Ποια είναι η Ουκρανία; Είναι η περιοχή στην οποία, με έδρα το Κίεβο, οι Σκανδιναβοί Ρως οργάνωσαν ισχυρό κράτος ασκήσαντες εξουσία επί των εντοπίων Σλάβων. Από εκεί ήλθαν σε επαφή, ως πολέμιοι αρχικά και ως σύμμαχοι, μετά τον εκχριστιανισμό τους, με τους προγόνους μας της Ρωμανίας, τους αποκαλούμενους Βυζαντινούς. Με την πάροδο των αιώνων, ο λαός που σχηματίστηκε, οι Ρώσοι, δοκιμάστηκαν από επιδρομές τόσο από την Ανατολή, όσο και από τη Δύση. Κατακτήθηκαν από Μογγόλους, ενώ το δυτικό τμήμα του κράτους τους, η Ουκρανία σήμερα, πέρασε στα χέρια του ισχυρού πολωνολιθουανικού κράτους. Υπό κατοχή οι κάτοικοι περί το Κίεβο και δυτικότερα υπέστησαν τα πάνδεινα από τις διώξεις, προκειμένου να ασπασθούν τον καθολικισμό. Άλλοι τον ασπάσθηκαν, ενώ άλλοι προσχώρησαν στην ουνία, τον δούρειο ίππο του Βατικανού. Όταν η περιοχή εντάχθηκε εκ νέου στη ρωσική αυτοκρατορία, κατά τον 18ο αιώνα, είχε διαμορφωθεί εικόνα με μεγάλη σύγχυση, καθώς κατοικούσαν σ’ αυτήν ρωμαιοκαθολικοί, ουνίτες και ορθόδοξοι. Ασφαλώς οι δύο πρώτες ομάδες είχαν διαμορφώσει εθνική συνείδηση, λόγω της πίστης τους, διάφορη της ρωσικής. Τί συνέβαινε όμως με τους ορθοδόξους κατοίκους. Ο όρος Ουκρανός συναντάται κατά τον 18ο αιώνα. Ως εθνικός όμως ή ως γεωγραφικός;  
 
Η κομμουνιστική επανάσταση (1917) οδήγησε στον σχηματισμό της ΕΣΣΔ. Μία από τις «δημοκρατίες» ήταν και αυτή της Ουκρανίας, έστω και ως μόρφωμα στο εσωτερικό χώρας. Τα σύνορα χαράχθηκαν αυθαίρετα, μάλιστα υπερεκτάθηκαν, ώστε νε περιλάβουν επί πλέον ρωσικό πληθυσμό. Είχαν προβάλει σθεναρή αντίσταση οι κάτοικοι της Ουκρανίας κατά τον εμφύλιο πόλεμο, που ακολούθησε την επανάσταση των Μπολσεβίκων (1917). Υποστηρίζεται και είναι πιθανόν ότι για να τους τιμωρήσουν οι κομμουνιστές επί Στάλιν προκάλεσαν λιμό (1932-1933), με τη δέσμευση των σιτηρών του μέχρι σήμερα σιτοβολώνα. Ο αριθμός των θυμάτων εξαρτάται από την ιδεολογία του ιστορικού που ασχολήθηκε (3,5-7,5 εκατομμύρια), ενώ οι κομμουνιστές αρνούνται εσκεμμένη ενέργεια. Αυτό το τραγικό συμβάν είχε ως συνέπεια οι επιζήσαντες να καταστούν άκρως αντικομμουνιστές. 
 
Με την εισβολή των Γερμανών στην ΕΣΣΔ (1941), συγκρότησαν και έθεσαν στη διάθεση των Ες-Ες δύο μεραρχίες που διέπραξαν πλήθος εγκλημάτων σε βάρος Εβραίων, τσιγγάνων και συμπατριωτών τους. Για τους οργανωμένους σε παραστρατιωτικές ομάδες, απογόνους εκείνων, που ενέτειναν τη δράση τους κατά των Ρώσων από του 2014 δεν γίνεται λόγος από τα αυτολογοκρινόμενα μέσα ενημέρωσης. Ο Στάλιν έκανε στην Ουκρανία επί πλέον δώρο την Κριμαία (1954), την οποία απέσπασε από τη Ρωσία. Σήμερα οι δυτικοί ομιλούν για αυθαίρετη προσάρτησή της και πάλι στη Ρωσία, παρά το δημοψήφισμα, ενώ στήριξαν την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, όπου οι Αλβανοί έγιναν πλειοψηφία χάρη σε κατακτητές, με τους οποίους συνεργάστηκαν. Τιμώρησαν μάλιστα τη Σερβία με τον ανηλεή βομβαρδισμό της (1999). 
 
Με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ουκρανία κατέστη για πρώτη φορά ανεξάρτητο κράτος χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συνθήκη, όπως με όλα τα άλλα νεοσχηματιζόμενα κράτη. Θα χρειαστεί ένα ακόμη άρθρο για να παρουσιάσουμε πλήρη την εικόνα της σύγχρονης Ουκρανίας. 
 
Κλείνουμε ξαναγράφοντας ότι κάθε πόλεμος είναι κατακριτέος, όποια και να είναι η αιτία και η αφορμή. 
 
«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

.............. Με βάση τα ανωτέρω κατακριτέα είναι η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία....
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
ΙΣΑ ΒΑΡΚΑ ΙΣΑ ΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΑΘΩΟΙ ΑΔΙΚΑ.
ΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΔΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΤΑΓΡΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ Κ ΣΤΙΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΙΕΣ.
ΤΑ ΚΑΛΑ Κ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΟΛΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.