28 Φεβρουαρίου 2022

ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ: Ο ΠΟΥ σχεδιάζει νέα "Συνθήκη Πανδημίας" για το 2024

Kit Knightly 26 Φεβρουαρίου Ιανουαρίου 2022, OffGuardian Διάβαστε το εδώ. 
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος
 
Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σχέδια για μια "διεθνή συνθήκη για την πρόληψη και την ετοιμότητα σε περίπτωση πανδημίας". 
 
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει συσταθεί ένα "διακυβερνητικό διαπραγματευτικό όργανο", το οποίο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα, την 1η Μαρτίου. 
 
Στόχος είναι να "παραδώσει έκθεση προόδου στην 76η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2023" και στη συνέχεια να έχει το προτεινόμενο μέσο έτοιμο για νομική εφαρμογή έως το 2024. 
 
Τίποτα από αυτά δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, τα σημάδια ήταν όλα εκεί. Αν έχετε δώσει προσοχή, θα μπορούσατε πιθανώς να προβλέψετε σχεδόν τα πάντα που θα περιέχονται σε αυτή τη νέα νομοθεσία. 
 
Ένα έγγραφο με τίτλο "Πολυμερής σε περιόδους παγκόσμιας πανδημίας: Διδάγματα και η πορεία προς τα εμπρός" (“Multilateralism in times of global pandemic: Lessons learned and the way forward” ) δημοσιεύθηκε από την G20 τον Δεκέμβριο του 2020. 
 
Περιγράφει λεπτομερώς όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι διεθνείς πολυμερείς οργανισμοί κατά τη διάρκεια της "πανδημίας" [η έμφαση προστέθηκε]:"Τα μεμονωμένα κράτη δεν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά από μόνα τους παγκόσμιες δημόσιες απειλές όπως η πανδημία COVID-19 [...] η υπέρβαση της τρέχουσας κρίσης υγείας και η ανοικοδόμηση των μέσων διαβίωσης μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω πολυμερούς δράσης τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό μέτωπο [...] Η πανδημία COVID-19 και οι οικονομικές συνέπειές της αποκάλυψαν την αδυναμία των σημερινών ρυθμίσεων για την πολυμερή συνεργασία. Οι διεθνείς οργανισμοί με την εντολή να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά." 
 
Και συνεχίζει προτείνοντας διάφορες λύσεις, μεταξύ των οποίων..."Η G20 θα πρέπει να ενισχύσει την ικανότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ένας ισχυρότερος και πιο ευέλικτος ΠΟΥ μπορεί να βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τις πανδημίες και άλλες προκλήσεις στον τομέα της υγείας. Μπορεί να παρέχει συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και να συντονίζει ταχείες παγκόσμιες αντιδράσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας." 
 
Τον Ιανουάριο του 2021 το thinktank της ΕΕ Foundation for European Progressive Studies δημοσίευσε ένα έγγραφο 268 σελίδων με τίτλο "Μεταρρύθμιση της πολυμερούς πολιτικής σε μετακοβιδικούς καιρούς", το οποίο ζητούσε "πιο νόμιμα και δεσμευτικά Ηνωμένα Έθνη" (“Reforming Multilateralism in Post Covid Times”), πρότεινε την ένταξη της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζητούσε:Είναι η εθνική κυριαρχία συμβατή με την πολυμέρεια;". 
 
Λίγους μήνες αργότερα το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε τη δική του παραλλαγή του θέματος: "Επαναπροσδιορίζοντας την πολυμέρεια για ένα μετα-Κοβιντιανό μέλλον" (“Reimagining multilateralism for a post-Covid future”) 
 
Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2021, η Διεθνής Επιτροπή για την Ετοιμότητα κατά της Πανδημίας δημοσίευσε την έκθεσή της σχετικά με το πώς ο κόσμος χειρίστηκε το Covid, η οποία απηχεί κατά τόπους σχεδόν λέξη προς λέξη το έγγραφο της G20. Κάναμε μια λεπτομερή ανάλυση της εδώ. 
 
Η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Helen Clark, πρόεδρος της επιτροπής, δήλωσε στον Guardian..."[Η πανδημία] επιδεινώθηκε από την έλλειψη παγκόσμιας ηγεσίας και συντονισμού των γεωπολιτικών εντάσεων και του εθνικισμού που αποδυναμώνουν το πολυμερές σύστημα, το οποίο θα έπρεπε να ενεργεί για να κρατήσει τον κόσμο ασφαλή". 
 
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Επιτροπή Κοινωνικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ συνεδρίασε για πρώτη φορά το 2022, με έμφαση στην "Ενίσχυση της πολυμέρειας" (“Strengthening multilateralism”). 
 
Στη συνέχεια, στις 17 Φεβρουαρίου, ο Robert Dworkin του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων δημοσίευσε αυτό το άρθρο με τίτλο "Υγεία των Εθνών: Πώς η Ευρώπη μπορεί να καταπολεμήσει μελλοντικές πανδημίες, το οποίο εκφράζει επίσης την ανησυχία του για "τις αποτυχίες της διεθνούς συνεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας" (Health of nations: How Europe can fight future pandemics, which also expresses concern over “the failures of international cooperation during the pandemic”) και προτείνει :"Η ΕΕ θα πρέπει να συνδυάσει την πίεση για τη μεταρρύθμιση και την αύξηση της χρηματοδότησης του ΠΟΥ με την υποστήριξη ενός νέου ταμείου για επείγοντα περιστατικά υγείας, το οποίο θα εποπτεύεται από αντιπροσωπευτική ομάδα χωρών." 
 
Συνεχίζει και συνεχίζει και συνεχίζει... τα μηνύματα είναι περισσότερο από σαφή. 
 
Ακόμα και μόλις την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας σε πάνελ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Anne Linde προειδοποίησε ότι το Covid έχει "αποκαλύψει τρύπες" στη διεθνή τάξη και ότι ο ΟΗΕ, ο ΠΟΥ και η ΕΕ δεν έχουν επαρκείς εξουσίες για να αναλάβουν την κατάλληλη δράση. 
 
Τα σημάδια είναι όλα εκεί, και αναβοσβήνουν σαν φώτα νέον εδώ και μήνες: Νέα διεθνής νομοθεσία για την "αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών". 
Όλοι ξέραμε ότι τελικά θα ερχόταν. Τώρα έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, και ξεκινά την 1η Μαρτίου. 
Δεν είναι καταπληκτικό τι μπορεί σχεδόν να σου διαφύγει όταν είσαι απορροφημένος από έναν πόλεμο; 
 
Μιλώντας για τον πόλεμο, η στάση που θα κρατήσει ο ΠΟΥ απέναντι στη Ρωσία κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βαρόμετρο. Αν η Ρωσία καταγγείλει την προτεινόμενη συνθήκη ή αν αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις, θα μας πει πολλά για το πόσο πραγματική είναι πραγματικά η σύγκρουση στην Ουκρανία και ποια κατεύθυνση θα πάρει στη συνέχεια η Μεγάλη Επανεκκίνηση (Great Reset). 
 
Πράγματι, αν ο ίδιος ο πόλεμος χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει περαιτέρω ότι χρειαζόμαστε "ισχυρότερους πολυμερείς θεσμούς" ή "σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας", μπορεί να αποκαλύψει σε κάποιο βαθμό τη γενικότερη ατζέντα.
------------------ 
 
Δικτυογραφία: 
WHO planning new “pandemic treaty” for 2024 – OffGuardian 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.