Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
Από την αρχή της Ρώσο-Ουκρανικής κρίσεως είχα γράψει ότι: «είτε επιτεθεί είτε όχι τελικά χαμένη θα βρει η Ρωσία». Όμως τότε δεν το τεκμηρίωσα , ούτε ολοκλήρωσα το συλλογισμό μου, παρότι χαρακτήρισα αυτό τον πόλεμο «εμφύλιο πόλεμο του Δυτικού κόσμου» προς μέγιστη χαρά της Κίνας . Αλλά ας αναλύσουμε την κατάσταση περαιτέρω. Για να αντιληφθούμε τα τεκταινόμενα πρέπει να θυμηθούμε το Β’Π.Π . Τότε η Γερμανία εισέβαλε στη Ρωσία όχι φυσικά για τα μάτια της «Μπαμπούσκας» αλλά για να βάλει στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές (υδρογονάνθρακες, ορυκτά κ.α) της αχανούς Ρωσικής ενδοχώρας. Τότε τη σταμάτησαν οι Δυτικές Δυνάμεις με το Β’Π.Π . Ίσως αναρωτηθεί κάποιος γιατί δεν αφήνουν τη Γερμανία να αναπτυχθεί προς ανατολάς προς Ρωσία; Γιατί ανησυχεί τόσο πολύ η Δύση;
Το Δόγμα Mac’ Kinder Σύμφωνα με αυτό: «Όποιος κατέχει την κεντρική Ευρώπη κατέχει την Ευρώπη, όποιος κατέχει την Ευρώπη κατέχει την Ευρασία και όποιος κατέχει την Ευρασία κατέχει τον κόσμο» Σημειωτέον ότι το παγκόσμιο παιχνίδι σήμερα παίζεται στην Ευρασία με τις αναδυόμενες χώρες (Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Τουρκία, Πακιστάν κλπ) και ουραγό την Ε.Ε.
Στον Β’ Π.Π οι ναυτικές δυνάμεις με επικεφαλείς τις ΗΠΑ και Αγγλία δεν επέτρεψαν στη Γερμανία να βάλει χέρι στο « Κουτί της Πανδώρας» Έκτοτε με το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» κράτησαν διαιρεμένη την Ευρώπη και τη Γερμανία σε ανατολική και δυτική. Η Γερμανία και η Ευρώπη ήταν όμηρος των ΗΠΑ και τελούσαν κάτω από ιδιόρρυθμη κατοχή. Με τη συνένωση της Γερμανίας και εν συνεχεία μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ έγινε η συνένωση της Ευρώπης. Η ενωμένη Γερμανία εκείνο που δεν μπόρεσε να κάνει με τις στρατιές ο Χίτλερ, το πέτυχε τώρα με την «Ost Politic”, δηλαδή τον προσεταιρισμό της Ρωσίας. Έτσι δημιουργήθηκε μια άτυπη συμμαχία αμοιβαίων συμφερόντων και η Ρωσία έγινε ο ενεργειακός τροφοδότης της Γερμανίας και μερικώς της Ευρώπης σε ενέργεια και πρώτες ύλες. Στο διάστημα αυτό το ΝΑΤΟ ουσιαστικά ατόνισε και μια νέα τάξη πραγμάτων άρχισε να αναδύεται στην Ε.Ε με την ανάγκη εξασφαλίσεως Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας.
Ετσι τα συμφέροντα των ΗΠΑ για την εξαγωγή του σχιστολιθικού της αερίου βρέθηκαν σε μέγα κίνδυνο εξ αιτίας του φυσικού αερίου της Σιβηρίας μέσω του « NORTHSTREAM» και γιατί όχι και του «MEDSTREAM» Η Γερμανία έγινε ο ανταγωνιστής των ΗΠΑ και εκμεταλλευτής των εταίρων της.
Η Ελλάδα πρώτη αντιμετώπισε την επεκτατική επιδρομή της Τουρκίας στην Κύπρο αλλά οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν έδωσαν σημασία. Ούτε οι πόλεμοι που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και η Τουρκία στη γειτονιά μας τους ανησύχησαν. Μόνο όταν άρχισε το μεταναστευτικό ρεύμα άρχισαν να ανησυχούν. Η Γερμανία βολεμένη με το φτηνό Ρωσικό αέριο και από την οικονομική εκμετάλλευση των λοιπών χωρών της Ε.Ε δημιουργούσε πλεονάσματα στον Π/Υ της σε βάρος των νοτίων. Παράλληλα, πιστή στην παραδοσιακή Γερμανο-Τουρκική συμμαχία βόηθησε την οικονομική ανάπτυξη της γείτονος και την εξόπλισε με σύγχρονα οπλικά συστήματα. Αντίθετα, την Ελλάδα την καθήλωσε επί 10ετία με εξοντωτικά Μνημόνια.
Αποκατάσταση της Νατοϊκής Ισορροπίας. Ούτως εχόντων των πραγμάτων η ισορροπία στην Ευρώπη άρχισε να αλλάζει υπέρ των Κεντρικών δυνάμεων (Γερμανίας, Ρωσίας και Κίνας) Οι ΗΠΑ κινδύνευαν να χάσουν το προγεφύρωμα τους στην Ευρασία που είναι η Ευρώπη και Ανατ. Μεσόγειος. Η θρυαλλίδα για την αλλαγή του παιχνιδιού στάθηκε η Ουκρανία , ένα αγκάθι στην πλάτη της Ρωσίας.
Το εβραιόπουλο που κρατάει το Κίεβο. Και ξαφνικά με τον πόλεμο που ξεκίνησε ο Πούτιν όλα άλλαξαν στην Ευρασία ως δια μαγείας.
1/ Ξαναζωντάνεψε το μισοπεθαμένο ΝΑΤΟ
2/ Κόπηκε ο ομφάλιος λώρος Γερμανίας –Ρωσίας και ο NORTHSTREAM. Αν επαναλειτουργήσει θα τελεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.
3/ Ενεργειακός τροφοδότης στο εξής της Ε.Ε θα είναι οι ΗΠΑ με το σχιστολιθικό υγροποιημένο αέριο, έστω κι’ αν είναι ακριβότερο
4/ Με τον τραπεζικό ‘κόφτη’ Swift θα πληγεί η Ρωσία αλλά και η Ε.Ε για αρκετό καιρό.
5/ Η Ε.Ε άρχισε ήδη να διψάει για ενέργεια και η φτωχοποίηση της είναι ραγδαία
6/ Την πνίγει το ρεύμα εκατομμυρίων μεταναστών κ.α
Η Τουρκία παραδοσιακή Ουδέτερη.
Μέσα σ’ αυτή την αναταραχή η Τουρκία πάλι το έπαιξε «ουδέτερη», φιλική και με τη Δύση και με την Ανατολή. Ενώ καταδίκασε τον πόλεμο δεν έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου στη Ρωσία και έγινε ο μεσολαβητής για την εκεχειρία μεταξύ των εμπολέμων. Πάντως, όπως η αναθεωρητική Ρωσία που θέτει το Ουκρανικό έτσι και η αναθεωρητική Τουρκία δεν έχασε ευκαιρία να θέτει το ζήτημα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Πόσα άραγε θα ζητήσει από τις ΗΠΑ για αυτή την εκδούλευση όταν έρθει ο λογαριασμός;
Αμφικτύων
27/2/ 22
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου