26 Φεβρουαρίου 2022

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος, οι δυνατότητες των drone’s και η προετοιμασία της Τουρκίας για μια νέα εποχή αυτοματοποιημένων πολέμων...

Η Τουρκία είναι η δεύτερη στον κόσμο ως προς τον αριθμό των επιθέσεων με drone που πραγματοποιεί, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV). 
Εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας άρχισαν να ζητούν στενή παρακολούθηση των προσπαθειών της Άγκυρας να προετοιμαστεί για μια πιθανή νέα εποχή αυτοματοποιημένων πολέμων…
 
Πηγή: Army Technology  
Του Norbert Neumann  
 
Καθώς η χρήση UAS πολλαπλασιάζει τον χώρο μάχης, η εύρεση τρόπων καταπολέμησής τους αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.  
 
Συστήματα αέρος χωρίς πληρώματα χρησιμοποιούνται τόσο από ένοπλες δυνάμεις όσο και από μη κρατικούς φορείς. Ακόμη και τα πιο μικρά εμπορικά drones μπορούν να οπλιστούν και να προκαλέσουν καταστροφική βλάβη. Καθώς η χρήση τους πολλαπλασιάζει τον χώρο μάχης, η εύρεση τρόπων καταπολέμησής τους αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Ο Norbert Neumann κοιτάζει τη μυστική δύναμη πίσω από τα drones και μερικούς τρόπους με τους οποίους οι στρατοί στοχεύουν να τους αντιμετωπίσουν.  
 
Τα αυτόνομα και τηλεχειριζόμενα οχήματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ηλεκτρονικές επικοινωνίες και συστήματα. Καθώς ο αριθμός των εργασιών που μεταφέρονται σε συστήματα χωρίς πληρώματα αυξάνεται, αυξάνεται επίσης η ανάγκη για την ανάπτυξη λύσεων αντιαεροπορικών συστημάτων (UAS) και ηλεκτρονικού πολέμου (EW) για την καταπολέμησή τους.  
 
Η Τουρκία είναι η δεύτερη στον κόσμο ως προς τον αριθμό των επιθέσεων με drone που πραγματοποιεί, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV). Ωστόσο, ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κατάρ, Δρ Ali Bakir, λέει ότι ενώ η προσοχή είναι στα drones, οι δυνατότητες του EW διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην επιτυχία των επιχειρήσεων χωρίς πλήρωμα.  
 
«Αν και τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης της Τουρκίας (UACV) έχουν γίνει πρωτοσέλιδο τα τελευταία χρόνια, το KORAL ήταν η αόρατη δύναμη πίσω από την επιτυχία τους», γράφει ο Bakir σε μια ανάρτηση στο blog του Royal United Services Institute.  
 
Το KORAL είναι ένα επίγειο σύστημα ραντάρ EW που σχεδιάστηκε και παρήχθη από τον Τούρκο αμυντικό κατασκευαστή Aselsan. Το ηλεκτρονικό σύστημα άμυνας/ηλεκτρονικής επίθεσης αποτελείται από δύο φορτηγά και έχει σχεδιαστεί για να μπλοκάρει και να εξαπατήσει συμβατικούς και σύνθετους τύπους εχθρικών ραντάρ και αναλύει πολλαπλά σήματα στόχων σε ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων. 
 
Η KORAL παρέχει επιχειρήσεις ηλεκτρονικής υποστήριξης για τη διεξαγωγή πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, αλλά επιτίθεται επίσης σε επιχειρήσεις για την υποβάθμιση, την εξουδετέρωση ή την καταστροφή των δυνατοτήτων μάχης του αντιπάλου. Η Τουρκία απέδειξε τη σημασία μιας τέτοιας ικανότητας EW κερδίζοντας πολέμους αποκλειστικά με συστήματα χωρίς πληρώματα στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν από το 2016.  
 
KORAL -Τουρκικό Όχημα Ηλεκτρονικού Πολέμου. Χορηγός: Aselsan  
 
Μάθετε από τον εχθρό  
 
Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για επιτυχή χρήση του drone και των δυνατοτήτων EW προκάλεσαν συζητήσεις για το πώς αλλάζει το πεδίο της μάχης. Εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας άρχισαν να ζητούν στενή παρακολούθηση των προσπαθειών της Άγκυρας να προετοιμαστεί για μια πιθανή νέα εποχή αυτοματοποιημένων πολέμων.  
 
Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, δήλωσε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής διάσκεψης εναέριας και διαστημικής ισχύος της Βασιλικής Αεροπορίας: «Πρέπει να δούμε τα μαθήματα των άλλων. Δείτε πώς επιχειρεί η Τουρκία στη Λιβύη όπου χρησιμοποίησε τα UAV Bayraktar TB-2 από τα μέσα του 2019. Αυτά τα UAV έχουν διεξαγάγει επιχειρήσεις πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης και στόχευσης ενάντια στις πρώτες γραμμές, τις γραμμές ανεφοδιασμού και τις βάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης».  
 
Η Ρωσία ακολούθησε αυτή την ιδέα και άρχισε να εργάζεται για το παιχνίδι της ενάντια στα UAV, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ιδεών, τεχνικών και διαδικασιών. Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα ρωσικά συστήματα, η εμπλοκή της χώρας στη συριακή σύγκρουση από το 2015 παρείχε πραγματική εμπειρία από την οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.  
 
Εκτός από την εργασία σε ιδέες UAV-δολοφονίας drone, οι περισσότερες σημαντικές ρωσικές ασκήσεις σήμερα περιλαμβάνουν εκπαίδευση EW κατά των αντίπαλων συστημάτων drone. Αυτές περιλαμβάνουν συχνότερα τη δοκιμή των συστημάτων EW επίγειων οχημάτων Borisoglebsk 2 MT-LB και R-330Zh Zhitel.  
 
Σε άλλες ασκήσεις αντι-UAV, η Ρωσία ανέπτυξε τον αυτοματοποιημένο σταθμό εμπλοκής Silok-01 R-934BMV και το προηγμένο σύστημα καταστολής ραδιοφώνου Pole-21. Και οι δύο αυτές δυνατότητες μπορούν να ανιχνεύσουν και να καταστήσουν άχρηστο το UAS πατώντας τις επικοινωνίες τους και καταστέλλοντας τα κανάλια ελέγχου τους.  
 
Μια κίνηση προς τη συμβατότητα  
 
Το ΝΑΤΟ άρχισε να δοκιμάζει τη λύση αντίθετου αεροσκάφους Sensing for Asset Protection with Integrated Electronic Networked Technology (SAPIENT) που παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 2022. Το σύστημα αναπτύχθηκε από το Defense Science and Technology Laboratory (Dstl) και την υπηρεσία υποστήριξης Innovate UK.  
 
Το SAPIENT είναι μια ανοιχτή αρχιτεκτονική λογισμικού που βοηθά τους αισθητήρες, τις διεπαφές και τις μονάδες λήψης αποφάσεων να συνεργάζονται με ελάχιστη ή καθόλου μηχανική λογισμικού. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα μέσω της χρήσης της αυτονομίας. Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υιοθετήσει το SAPIENT ως πρότυπό του για τεχνολογίες αντιμετώπισης UAS.  
 
Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει επίσης την αύξηση της κακόβουλης χρήσης UAV και επιδιώκει να αναπτύξει ικανότητες για να τα αντιμετωπίσει. Το μπλοκ άρχισε να δοκιμάζει διάφορα συστήματα στο πλαίσιο της άσκησης τεχνικής διαλειτουργικότητας του συστήματος αντίθετου πληρώματος (C-UAS TIE 21) στα τέλη του περασμένου έτους. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, το Έγγραφο Ελέγχου Διασύνδεσης της SAPIENT αποδείχθηκε ότι ήταν ένα επιτυχημένο υποψήφιο σχέδιο προτύπου για συστήματα αντι-drone.  
 
«Επέτρεψε περισσότερες από 70 συνδέσεις μεταξύ συστημάτων αντιαεροπορικής αέρος (UAS) και συστημάτων διοίκησης και ελέγχου (C2). Διευκόλυνε επίσης 17 προηγμένες αυτόνομες μονάδες αισθητήρων από διαφορετικούς προμηθευτές να συνδεθούν με επτά μονάδες λήψης αποφάσεων», είπε η Dstl εκείνη την εποχή.  
 
Ενώ το SAPIENT δεν είναι ένα σύστημα αντι-UAV από μόνο του, παρέχει ένα κοινό πρότυπο για στοιχεία ανίχνευσης διεπαφής, τελεστή, σύντηξη και C2. Μετά το C-UAS TIE 21, πολλοί προμηθευτές τεχνολογίας counter-UAS υιοθέτησαν το SAPIENT ως πρότυπο, το οποίο βοηθά τις φιλοδοξίες συμβατότητας του ΝΑΤΟ. 
 
Η τεχνική αρχή του έργου Dstl για συστήματα αντι-UAS Ο David Lugton είπε σε μια δήλωση: «Η ευρεία εθελοντική υιοθέτηση του SAPIENT από τη βιομηχανία σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή, ανοίγει το δρόμο σε μια ανοιχτή εμπορική αγορά εξαρτημάτων C-UAS συμβατών με SAPIENT και τοποθετεί την αρχιτεκτονική ως κρίσιμης σημασίας παράγοντας, καθώς η ζήτηση για ταχεία διαλειτουργικότητα C-UAS αυξάνεται στα έθνη του ΝΑΤΟ». 
 
Το NGJ-MB είναι χτισμένο με ανοιχτή, αρθρωτή αρχιτεκτονική που μπορεί να φιλοξενήσει γρήγορες αναβαθμίσεις. Χορήγηση: Raytheon Intelligence & Space  
 
Ελέγξτε το φάσμα  
 
Το σύστημα επόμενης γενιάς Jammer Mid-Band (NGJ-MB) της Raytheon Intelligence & Space είναι ένα προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα επίθεσης που αρνείται, διακόπτει και υποβαθμίζει την εχθρική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων επικοινωνίας και συστημάτων αεράμυνας.  
 
Το πρόγραμμα NGJ-MB βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση παραγωγής και ανάπτυξης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Milestone C για το Ναυτικό των ΗΠΑ. Το σύστημα παρεμβολών πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο αεροσκάφος EA-18G Growler έως το 2022.  
 
Γράφοντας για τις δυνατότητες του συστήματος, η Raytheon Intelligence & Space είπε: «Χρησιμοποιεί ευέλικτη τεχνολογία κεραίας [ενεργής ηλεκτρονικά σαρωμένη συστοιχία] και ένα εξ ολοκλήρου ψηφιακό πίσω μέρος. Έχει επίσης ενσωματωμένη ψηφιακή τεχνολογία και τεχνολογία που βασίζεται σε λογισμικό, η οποία αυξάνει την ικανότητα εμπλοκής και επιτρέπει την ταχεία διεύθυνση της δέσμης και την προηγμένη διαμόρφωση παρεμβολών.»  
 
Αυτό επιτρέπει στο NGJ-MB να λειτουργεί από αυξημένες εμβέλειες, να επιτίθεται σε πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα και να χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές παρεμβολής. 
 
Ενώ η εταιρεία δεν διαφημίζει το σύστημα ως ένα συγκεκριμένο σύστημα αντι-UAS, καθώς τα UAS εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ζώνες που μπορεί να διαταράξει το NGJ-MB, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το NGJ-MB θα αποδειχθεί αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση των απειλών χωρίς πλήρωμα. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.