26 Φεβρουαρίου 2022

Η Τουρκία συνεχίζει τη βεβήλωση ιστορικών εκκλησιών

Ο Δρ Βασίλειος Μεϊχανετσίδης, μελετητής της γενοκτονίας των Ελλήνων και προσωρινός βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών γράφει για τις ιστορικές εκκλησίες που έχουν βεβηλώσει οι Οθωμανοί, οι οποίοι μετέτρεπαν τις κατακτήσεις τους σε τζαμιά για να κάνουν επίδειξη ανωτερότητας της ισλαμικής θρησκείας…
 
Στο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο jihadwatch.org αναφέρεται μεταξύ άλλων:
 
Καθώς εκατομμύρια χριστιανοί γιόρταζαν την παραμονή των Χριστουγέννων στις 24 Δεκεμβρίου 2021, ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet) άνοιξε μια ιστορική εκκλησία, γνωστή και ως εκκλησία της Αγίας Σοφίας του Αίνου (Enez) στην Αδριανούπολη, ως τζαμί, μετά την αναστήλωσή της από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας. 
 
Αναφερόμενη στην πρώην ελληνική εκκλησία ως «ιστορικό τζαμί», η ιστοσελίδα της Diyanet έγραφε την παραμονή των Χριστουγέννων: 
«Το ιστορικό τζαμί, το οποίο μετατράπηκε μετά την κατάκτηση του Ενέζ από τον [Οθωμανό σουλτάνο] Μωάμεθ τον Πορθητή και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λόγω των σεισμών τα επόμενα χρόνια, ενώθηκε ξανά με τους πιστούς του μετά από 56 χρόνια μέσω της προσευχής της Παρασκευής υπό τον πρόεδρο της Diyanet, Ali Erbaş». 
 
Η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά των αυτόχθονων χριστιανών εξακολουθούν να διαγράφονται συστηματικά στην Τουρκία. Αμέτρητες εκκλησίες, μοναστήρια και άλλα μνημεία θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που ανήκουν σε χριστιανούς έχουν παραβιαστεί, καταστραφεί ή ερειπωθεί σε ολόκληρη την Τουρκία. 
 
Για παράδειγμα, έχει απομείνει μόνο ένας τοίχος από το αρμενικό μοναστήρι του Αγίου Βαρθολομαίου, το οποίο έχει γίνει χώρος ανασκαφών για κυνηγούς θησαυρών και χωρικούς στην πόλη Βαν, στην ανατολική Τουρκία. 
 
Το 1914 λειτουργούσαν 2.538 αρμενικές εκκλησίες και μοναστήρια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων του 1915, ο αριθμός αυτός μειώθηκε δραστικά, τώρα υπάρχουν μόνο 34 αρμενικές εκκλησίες που λειτουργούν, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη. 
 
Οι ασσυριακές (συριακές) εκκλησίες αντιμετωπίζουν το ίδιο μοτίβο βεβήλωσης. Η συριακή εκκλησία Mor Addai σε ένα χωριό στην περιοχή Idil του Σιρνάκ για παράδειγμα, ερήμωσε και οι κάτοικοι του χωριού άρχισαν να τη χρησιμοποιούν ως αχυρώνα. Η εκκλησία υπολογίζεται ότι χτίστηκε το 620 μ.Χ. 
 
Σύμφωνα με περσινές αναφορές των ΜΜΕ, αν και οι τοίχοι της ιστορικής εκκλησίας είναι ως επί το πλείστον όρθιοι, η υπόλοιπη εκκλησία είναι σε μεγάλο βαθμό ερειπωμένη, γιατί δεν έχει διατηρηθεί ή αποκατασταθεί. 
 
Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (1299-1922), ο σουλτάνος είχε την εξουσία να αποφασίζει για την «μοίρα» των εκκλησιών στις πόλεις που είχαν κατακτηθεί. Παραδοσιακά, οι Οθωμανοί μετέτρεπαν τη μεγαλύτερη εκκλησία των πόλεων που κατακτούσαν σε τζαμί, για να δείξουν την ανωτερότητα και την κυριαρχία τους έναντι των άλλων θρησκειών. 
 
Για το λόγο αυτό, η Αγία Σοφία, η μεγαλύτερη τότε εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, μετατράπηκε σε τζαμί και έγινε ιδιοκτησία του ιδρύματος του σουλτάνου Μωάμεθ μετά την κατάληψη της πόλης από τους Οθωμανούς το 1453. Αλλά δεν ήταν η μόνη Αγία Σοφία που μετατράπηκε σε ένα τζαμί. 
 
Σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν τουλάχιστον εννέα ιστορικές (πρώην) εκκλησίες με το όνομα Αγία Σοφία. Τώρα είτε χρησιμοποιούνται ως τζαμιά, είτε είναι τα λεγόμενα «εγκαταλελειμμένα» κτήρια που αποκαθίστανται ως τζαμιά, σύμφωνα με το βιβλίο Türkiye’de Kilise ve Manastırlar (Εκκλησίες και μοναστήρια στην Τουρκία) του Δρ. Ersoy Soydan. 
 
Αυτό συνέβη και στην οθωμανοκρατούμενη Κύπρο (1571–1878). Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου στην κυπριακή πόλη της Αμμοχώστου, για παράδειγμα, μετατράπηκε σε τζαμί με την προσθήκη ενός μιχράμπ και ενός μιναρέ μετά την οθωμανική εισβολή στην Κύπρο το 1571. 
 
Το καθεστώς των εκκλησιών και των συναγωγών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ρυθμιζόταν σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της σαρία. Ο Δρ Μεχμέτ Ακμάν, ο οποίος διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, γράφει ότι σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, «τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των μη μουσουλμανικών ναών στα εδάφη που καταλήφθηκαν μέσω πολέμου ανήκουν στο ισλαμικό κράτος… Στις πόλεις που κατέκτησαν, οι Οθωμανοί μετέτρεψαν τη μεγαλύτερη εκκλησία του τόπου σε τζαμί ως ένδειξη κυριαρχίας».

πηγή




Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...


24η Ιουλίου 2020, Μαύρη Παρασκευή - Olympiahttps://www.olympia.gr › istoria › m...·
24 Jul 2020 — Δεύτερη Άλωση και Σύληση της Του Θεού Αγίας Σοφίας, από τους βαρβάρους.


ΙΔΕΤΕ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΣ.

ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΒΑΡΒΑΡΩΝ .....

Αυτή η χώρα πέρασε από την βαρβαρότητα στην παρακμή χωρίς ποτέ να γνωρίσει τον πολιτισμό …Τσώρτσιλ…..
-«Από την πρώτη μαύρη μέρα που μπήκαν στην Ευρώπη, ήταν το μόνο δείγμα της ανθρωπότητας που έδειξε τη μεγαλύτερη έλλειψη ανθρωπισμού. Οπουδήποτε κι αν πήγαν, μια πλατιά κηλίδα αίματος έδειχνε τα ίχνη της διαβάσεώς τους και σ΄ όλη την έκταση της κυριαρχίας τους ο πολιτισμός εξαφανιζόταν».
Γλάδστων, Πρωθυπουργός της Βρετανίας, 1876
-«Δεν υπάρχει περίπτωση στην Ευρώπη, στην Ασία ή στην Αφρική, η εγκαθίδρυση της τουρκικής κυριαρχίας να μην είχε σαν συνέπεια την υποβάθμιση του πολιτισμού. Η Τουρκία, όπου βγήκε νικήτρια έφερε την καταστροφή».
Κλεμανσώ, πρωθυπουργός της Γαλλίας (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος)
-«Για την τουρκική λογική το σπαθί αποτελεί το πιο σίγουρο μέσον επίλυσης των προβλημάτων».
Ντομινίκ Ντυφούρ ντε Πραντ, Γάλλος διπλωμάτης (Dominique Dufour De Pradt 1759-1837)
-Αυτή η χώρα πέρασε από την βαρβαρότητα στην παρακμή χωρίς ποτέ να γνωρίσει τον πολιτισμό …Τσώρτσιλ…..
-Τούρκοι διαβήκαν. Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα. Β. Ουγκώ.
-Οι Τούρκοι είναι ο λαός της οργής του Θεού.
Μαρτίνος Λούθηρος, 1483-1546, Γερμανός θεολόγος, Μεταρρυθμιστής
-Η Τουρκία είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης.
Τσάρος Νικόλαος Α’, 1796-1855, Ρώσος ηγεμόνας
(σε συνομιλία του το 1844 με τον Δούκα Ουέλλιγκτον) κλπ κλπ

ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΠΟΥ ΠΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΒΡΩΜΕΡΟ ΤΟΥΣ ΠΟΔΙ ...
Μ.Ρ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.