16 Φεβρουαρίου 2022

Πως η Δραχμή «σώζει» προς το παρόν τη Τουρκία. Το μήνυμα του Μάτριξ στον Ερντογάν.

Γράφει ο Δημήτρης Α. Αλεξόπουλος
 
Όχι δεν πρόκειται για επαναφορά του εθνικού μας νομίσματος-έτσι και αλλιώς το παρόν άρθρο έχει εκτός των άλλων και ανάλαφρο χαρακτήρα-αλλά για τη στήριξή της τουρκικής οικονομίας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα των οποίων το νόμισμα είναι η Δραχμή. 
 
Η δραχμή που για αιώνες επικράτησε να χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο μέρος του τότε γνωστού κόσμου άρχισε να εκλείπει σταδιακά ως νόμισμα μετά τις ρωμαϊκές κατακτήσεις και την επικράτηση του δηναρίου ως νομισματικής μονάδας. Παρόλα αυτά υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα νομίσματα τα οποία έχουν ως ρίζα τη λέξη δραχμή, όπως είναι το ντραμ της Αρμενίας, το ντιρχάμ του Μαρόκου ή το ντιρχάμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
 
Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν στις 19.01.2022 την υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων (swap), ύψους σχεδόν 5 δισ. δολαρίων, μία ένδειξη της αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων που παρέχει στην Άγκυρα χρηματοδοτική στήριξη καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική αναταραχή. Η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το συνάλλαγμα για να ενισχύσει τα διαθέσιμά της, τα οποία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο 20ετίας σε καθαρή βάση μετά τις δαπανηρές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος που ξεκίνησε η κεντρική τράπεζα τον περασμένο μήνα για να αναχαιτίσει την κρίση της τουρκικής λίρας. Οι δύο κεντρικές τράπεζες ανέφεραν ότι η συμφωνία θα είναι τριετής με δυνατότητα επέκτασης και το ύψος της ανέρχεται σε 64 δισ. λίρες και 18 δισ. Ντιρχάμ (το νόμισμα των ΗΑΕ).  
 
Η λεπτή ειρωνεία του Κοσμικού Φαρσέρ.  
 
Κάποιος από τους Μεγάλους παίκτες στο Μάτριξ αποφάσισε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν ότι ο δρόμος για την αποκατάσταση της τουρκικής οικονομίας περνάει από τον συμβιβασμό και τη συνεννόηση με την Ελλάδα και ότι αυτό ποτέ δεν μπορεί να γίνει με απειλές και εκβιασμούς του χειρίστου είδους. Το Μάτριξ μάλιστα επέλεξε τον στενότερο σύμμαχο της Ελλάδος τα ΗΑΕ για το ρόλο του ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ της τουρκικής οικονομίας. Το μοναδικό και πλουσιότερο κράτος το οποίο έχει για νόμισμα του τη Δραχμή. Επιπλέον το Μάτριξ υπενθυμίζει στον Ερντογάν ότι ήταν μέγα λάθος να επιτεθεί στην Αρμενία η οποία έχει επίσης τη Δραχμή ως εθνικό της νόμισμα.  
 
Το μήνυμα είναι σαφέστατο: «ΒΡΕΣ ΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».  
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.