Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
Αρκετά αρνητικά μπορεί να προσάψει ο καθένας, ειδικά από αυτούς που δεν πρόσκεινται στην κυβέρνηση για ενέργειές της ή παραλείψεις της σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναιού. Η κριτική είναι εύκολη και η προσπάθεια εντυπωσιασμού ευκολότερη εφ όσον δεν χρειάζεται δράση. Και για να μην αφήσω τον εαυτό μου εκτός, έχω κι εγώ μερικές φορές διαφωνήσει με αποφάσεις για μέτρα που ελήφθησαν ή δεν ελήφθησαν ή έστω δεν ελήφθησαν με τον τρόπο που εγώ θα ήθελα. Και για τα σχολεία και για τα γήπεδα και για τα κορωνοπάρτυ. Εγώ όμως δεν αποφασίζω. Και τολμώ να πω ότι ουδείς θα έπρεπε να μέμφεται την κυβέρνηση για έλλειψη ενδιαφέροντος και μειωμένης δραστηριοποίησης όπως συνεχώς επισημαίνει η αντιπολίτευση. Η οποία, όντας «προφυλαγμένη» στη θέση της χωρίς την υποχρέωση να παίρνει αποφάσεις, μπορεί άνετα να λέει ό,τι θέλει.
Η επίθεση που δεχόμαστε από τον ιό –ανεξαρτήτως μετάλλαξής του- είναι δολοφονική. Κατά περιστάσεις μη αντιμετωπίσιμη. Και αναφορικά με ενδεχόμενες ελλείψεις σε κλίνες, Μ.Ε.Θ., εξοπλισμό, προσωπικό, η πραγματικότητα ξεπερνά κατά πολύ τη φαντασία, δημιουργώντας μια κατάσταση απολύτως απρόβλεπτη.
Ουδείς όμως δικαιούται να μιλά για έλλειψη ενημέρωσης και αδυναμία επιβολής μέτρων. Και εξηγούμαι: Απόγευμα Τρίτης, 4 Ιανουαρίου: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 50.126, εκ των οποίων 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.344.923. Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος βρέθηκε θετικός στον κορωναϊό. Το δεύτερο κρούσμα κορωναϊού, μέσα σε λίγες μέρες, “μέσα” στο Μαξίμου και πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι είχε κολλήσει και ο γιος του, Κωνσταντίνος. Είχαν προηγηθεί : Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός του Γιώργος Κώτσηρας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Δημήτρης Σκαλτσούνης και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης. Είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της απειλής;
Μα είχαμε φθάσει στο σημείο να …βαρυόμαστε ν ακούμε δελτία ειδήσεων και κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον κορωναιό και τα μέτρα και την άμεση ανάγκη εμβολιασμού και τις ατομικές μας ευθύνες με ενδελεχείς επισημάνσεις από διαπρεπείς γιατρούς, καθηγητές Πανεπιστημίου, λοιμωξιολόγους και πνευμονολόγους ακόμα και μέσα από …. Ψυχαγωγικές εκπομπές της τηλεόρασης.
Θέλετε να μού πείτε ότι οι Έλληνες δεν ξέρουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν; Έχουμε εφαρμόσει επακριβώς τις οδηγίες; Και πόσοι ΔΕΝ τις έχουν εφαρμόσει και «κυκλοφορούν ελεύθεροι» μεταξύ μας, μέχρι και χλευάζοντας όσους φορούν μάσκα; Πόσοι «αντιεμβολιαστές» , πόσοι αρνητές γιατροί, πόσοι ιερείς, πόσοι δάσκαλοι, πόσοι καταστηματάρχες, πόσοι διοργανωτές κορωνοπάρτυ έχουν γράψει –τουλάχιστον- στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις οδηγίες, τα «όχι» και τα «ναι», τις υποχρεώσεις των σοβαρών πολιτών;
Έχουν υπάρξει και αστοχίες, μέχρι και σε ανόητα κυβερνητικά τηλεοπτικά σποτ όπου σκεπτικιστές πολίτες ανεμβολίαστοι καλούσαν την κυβέρνηση να τους ενημερώσει σωστά, σοβαρά και εμπεριστατωμένα. Λες και δεν το έκανε, επί μήνες!
Σήμερα, Τρίτη, 4 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο ραδιόφωνο ειδικά για το στέλεχος Ομικρον επισήμανε πως επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι είναι πιο μολυσματικό προσβάλλοντας και εμβολιασμένους.
Αλλά ο γενικός απολογισμός ήταν εφιάλτης με 50.126 νέα κρούσματα.
Ην ίδια ώρα, ποδοσφαιρικές ομάδες και ομάδες μπάσκετ έμεναν χωρίς παίκτες και οι αγώνες τους αναβάλλονταν, κέντρα διασκέδασης «χτυπούσαν μύγες» , χιλιάδες εργαζόμενοι ‘έμεναν άνεργοι και οι υπεύθυνοι ζητούσαν από την κυβέρνηση «να κάνει κάτι». Δηλαδή; Μα μέχρι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών απηύθυνε κάλεσμα στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα κατά του κορωνοϊού και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων. Και ζητούσε τον έλεγχο όλων όσων εισέρχονται στις δικαστικές αίθουσες και επεσήμαινε ότι «δεν νοείται οποιαδήποτε αδράνεια στα θέματα αυτά».
Αν πιστέψουμε στα λόγια του Δικηγορικού Συλλόγου, «Η απονομή της Δικαιοσύνης ανήκει στον σκληρό πυρήνα της κρατικής λειτουργίας» . Και η αποστροφή αυτή, δεν απέχει από του να κληθεί η κυβέρνηση να ….κηρύξει στρατιωτικό νόμο.
Δυστυχώς, ο ολοκληρωτικά «τελικός» απολογισμός δεν μπορεί να γίνει πριν ο Υπέρτατος Άρχοντας «σφυρίξει τη λήξη του αγώνα». Μόνο τότε θα μπορέσουμε με «μετρηθούμε». Και αυτός ο απολογισμός, αργεί ακόμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου