14 Ιανουαρίου 2022
Η Κίνα δημιουργεί όπλα «ελέγχου του εγκεφάλου» σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσει και να διοικήσει το μέλλον του πολέμου
Έρχονται οι στρατοί Υπερ-ανθρώπων. Το κορυφαίο εθνικό επιστημονικό ίδρυμα της χώρας, η κρατική Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS), διαθέτει περίπου 60 δισεκατομμύρια γιουάν (9,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως στις προσπάθειες χαρτογράφησης των εγκεφαλικών λειτουργιών για να καταφέρει να δημιουργήσει Υπερ-πολεμιστές.
Πως θα σας φαινόταν πολεμικές ικανότητες όπως...η εκτόξευση επιθέσεων στο πεδίο της μάχης με μια απλή σκέψη....ή η ενίσχυση του ανθρώπινου εγκεφάλου για τη δημιουργία «σούπερ πολεμιστών» (Μετανθρωπισμός)... ή ο αποπροσανατολισμός και η Διατάραξη του μυαλού των εχθρών για να τους κάνει να υποταχθούν στην εντολή του ελεγκτή; Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Και όμως... η Κίνα θα το εφαρμόσει σύντομα...!
Πηγή: The Epoch Times
Άρθρο της Eva Fu
Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση
Κάποτε θεωρούσαμε ότι η δημιουργία ΥΠΕΡ-ανθρώπων υπήρχε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά η οπλοποίηση του ανθρωπίνου εγκεφάλου συζητείται από Κινέζους στρατιωτικούς αξιωματούχους εδώ και χρόνια και μάλιστα το Πεκίνο ξοδεύει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο στη νευροεπιστήμη που θα μπορούσε να φέρει αυτά τα σενάρια όλο και πιο κοντά στην πραγματικότητα.
«Η μελέτη στην επιστήμη του εγκεφάλου γεννήθηκε από ένα όραμα για το πώς θα εξελισσόταν ο μελλοντικός πόλεμος», έγραψε σε ένα άρθρο το 2017 ο Λι Πενγκ, ιατρικός ερευνητής σε θυγατρική της κρατικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας (AMMS). Τέτοιες έρευνες, είπε, έχουν «ένα εξαιρετικά ισχυρό στρατιωτικό χαρακτηριστικό» και είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση ενός «στρατηγικού υψηλού εδάφους» για κάθε χώρα.
Ο Λι δεν είναι μόνος που τονίζει την επείγουσα ανάγκη στρατιωτικοποίησης της επιστήμης του εγκεφάλου.
Τον Μάρτιο, μια κινεζική στρατιωτική εφημερίδα περιέγραψε την τεχνητή νοημοσύνη (AI) που τροφοδοτείται από σύννεφο «ενσωμάτωση ανθρώπου και μηχανής» ως το κλειδί για τη νίκη των πολέμων. Με την επιταχυνόμενη «ευφυΐα» του στρατού, προειδοποίησε, η Κίνα πρέπει να αποκτήσει γρήγορα μια σταθερή βάση σε αυτήν την τεχνολογία και οποιαδήποτε καθυστέρηση «θα μπορούσε να οδηγήσει σε αφάνταστες συνέπειες».
«Ποιοτικό» Πλεονέκτημα
Σύμφωνα με ερευνητικά έγγραφα και άρθρα σε στρατιωτικές εφημερίδες, οι Κινέζοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι βλέπουν τέσσερις τομείς όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όπλα καινοτομίες στην επιστήμη του εγκεφάλου.
Η «εξομοίωση εγκεφάλου» αναφέρεται στην ανάπτυξη ρομπότ υψηλής ευφυΐας που λειτουργούν όπως οι άνθρωποι. Ο «έλεγχος του εγκεφάλου» είναι η ενσωμάτωση των ανθρώπων με τις μηχανές σε ένα, επιτρέποντας στους στρατιώτες να εκτελούν εργασίες που είναι συνήθως αδύνατες για αυτούς. Ο «υπερεγκέφαλος» περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όπως τα κύματα υπερήχων ή οι υπέρηχοι, για την τόνωση του ανθρώπινου εγκεφάλου και την ενεργοποίηση του λανθάνοντος δυναμικού του εγκεφάλου. Το τέταρτο, που ονομάζεται «έλεγχος του εγκεφάλου», αφορά την εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας για την παρέμβαση και τον χειρισμό του τρόπου σκέψης των ανθρώπων.
Ανθρωποειδές ρομπότ "Jia Jia", που δημιουργήθηκε από μια ομάδα μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, εμφανίζεται μετά από μια παρουσίαση σε ένα συνέδριο στη Σαγκάη στις 9 Ιανουαρίου 2017.
Η Jia Jia μπορεί να κάνει μια απλή συνομιλία και να κάνει συγκεκριμένες εκφράσεις του προσώπου όταν ρωτήθηκε, και ο δημιουργός της πιστεύει ότι το απόκοσμα ζωντανό ρομπότ προαναγγέλλει ένα μέλλον της εργασίας των cyborg στην Κίνα.
(Johannes Eisele/AFP μέσω Getty Images)
Δύο μέλη ΔΕΠ με το Στρατιωτικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο που είναι συνδεδεμένο με τον στρατό σε μια εργασία του 2018 συζήτησαν το έργο τους που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος ερευνώντας ένα κομμάτι βιοτεχνολογίας που ονομάζεται «ψυχοϊός». Εφαρμόζεται στον στρατό, ένα τέτοιο ψυχολογικό όπλο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη «υπερπολεμιστών» που είναι «πιστοί, γενναίοι και στρατηγικοί». Σε πολέμους, ο ψυχοϊός θα μπορούσε να «χειραγωγήσει τη συνείδηση των εχθρών, να συντρίψει τη θέλησή τους και να παρέμβει στα συναισθήματά τους για να τους κάνει να υποταχθούν στη θέληση της πλευράς μας», είπαν οι συγγραφείς.
Οι επιστήμονες του εγκεφάλου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανάρρωση των ανάπηρων στρατιωτών και να αυξήσουν συστηματικά την προστασία της υγείας του στρατιωτικού προσωπικού, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2019 στην PLA Daily, την επίσημη εφημερίδα του κινεζικού στρατού, γνωστή ως Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.
Ενώ το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει αφοσιωθεί εδώ και χρόνια στο να «προηγηθεί στον αγώνα εξοπλισμών της βιοτεχνολογίας», η εξέλιξη των τεχνολογιών αιχμής έχει επιφέρει επιπλέον επείγουσα ανάγκη, σύμφωνα με τον Sam Kessler, γεωπολιτικό σύμβουλο στη North Star Support Group, μια πολυεθνική εταιρεία διαχείρισης κινδύνου.
«Η απίθανη φουτουριστική τεχνολογία που είχε ονειρευτεί στο παρελθόν έχει γίνει πλέον πιο ρεαλιστική σε πραγματικό χρόνο», έγραψε σε ένα σημείωμα στους The Epoch Times. «Αυτό δημιουργεί ελάχιστα περιθώρια λάθους, καθώς μια πιθανή απώλεια κυριαρχίας μιας τέτοιας τεχνολογίας θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην αποδυνάμωση των στρατηγικών φραγμών εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα».
Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα χρησιμοποιεί ένα ακουστικό διασύνδεσης που ελέγχεται από τον εγκέφαλο για να πετάξει ένα drone κατά τη διάρκεια ενός διανοητικού αγώνα drone στο Gainesville της Φλόριντα, στις 16 Απριλίου 2016. (Jason Dearen/AP Photo)
Ανησυχώντας για τις κινεζικές δραστηριότητες στη βιοτεχνολογία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν τον Δεκέμβριο στη μαύρη λίστα το AMMS της Κίνας —το κορυφαίο ινστιτούτο ιατρικής έρευνας της χώρας που διευθύνεται από τον κινεζικό στρατό— και τα 11 συνδεδεμένα με αυτήν ερευνητικά ινστιτούτα βιοτεχνολογίας, κατηγορώντας τα ότι ανέπτυξαν «υποτιθέμενα όπλα ελέγχου εγκεφάλου» για να προωθήσουν την Κινεζικός στρατός.
Το κινεζικό καθεστώς δεν σχολίασε αυτή την πτυχή της μαύρης λίστας των ΗΠΑ. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με το AMMS για σχολιασμό και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Κίνας δεν απέστειλε αίτημα από τους The Epoch Times για σχολιασμό.
Εβδομάδες πριν από την κίνηση, το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου ζήτησε δημόσια σχόλια σχετικά με έναν προτεινόμενο κανόνα για την απαγόρευση της εξαγωγής τεχνολογίας διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), ένα αναδυόμενο πεδίο που επιδιώκει να επιτρέψει στους ανθρώπους να επικοινωνούν απευθείας με μια εξωτερική συσκευή με τις σκέψεις τους.
Μια τέτοια τεχνολογία θα παρείχε ένα «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα ή πλεονέκτημα πληροφοριών» για τους αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως «ενισχύοντας τις ικανότητες των ανθρώπινων στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για βελτιωμένη λήψη αποφάσεων, υποβοηθούμενων ανθρώπινων επιχειρήσεων και προηγμένων επανδρωμένων και μη επανδρωμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων», το Commerce είπε το Τμήμα.
«Ένα θέμα του μέλλοντος της Κίνας»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στην πρώτη γραμμή στον τομέα της τεχνολογίας του εγκεφάλου, με τον μεγαλύτερο αριθμό ερευνητικών εργασιών στον κόσμο που έχουν δημοσιευτεί για το θέμα.
Τον Απρίλιο, η νεοσύστατη εταιρεία νευροτεχνολογίας του Έλον Μασκ, Neuralink, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει έναν πίθηκο να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή μέσω ενός τσιπ που έχει τοποθετηθεί στον εγκέφαλό του. Η Synchron, μια εταιρεία ανάπτυξης της τεχνολογίας εμφυτεύσιμης νευρωνικής διεπαφής στη Silicon Valley, κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα επτά tweets που είπε ότι στάλθηκαν ασύρματα από έναν ακινητοποιημένο Αυστραλό ασθενή που είχε λάβει το εμφύτευμα τσιπ της εταιρείας, γνωστό ως Stentrode. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας χορήγησαν στο Synchron 10 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Ιούλιο για να βοηθήσουν στην έναρξη της πρώτης δοκιμής του σε ανθρώπους στις ΗΠΑ.
Η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) έχει επίσης ερευνήσει το BCI για στρατιωτικές εφαρμογές, όπως ένα έργο «Avatar» που στόχευε να δημιουργήσει μια ημιαυτόνομη μηχανή που θα λειτουργεί ως υποκατάστατο του στρατιώτη.
Μια νεαρή γυναίκα παρακολουθεί έναν άνδρα, φορώντας μια συσκευή σάρωσης εγκεφάλου ΗΕΓ στο κεφάλι του, να παίζει ένα παιχνίδι φλίπερ μόνο με τη διάθεση των κουπιών να αντιδράσουν με τον εγκέφαλό του στο περίπτερο της ερευνητικής κοινοπραξίας Brain Computer Interface του Βερολίνου στην Έκθεση Τεχνολογίας CeBIT στο Αννόβερο της Γερμανίας. στις 2 Μαρτίου 2010. (Sean Gallup/Getty Images)
Το Πεκίνο, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην Αμερική, έδειξε ότι δεν θέλει να μείνει πίσω. Τον Ιανουάριο του 2020, τρεις μήνες πριν το Synchron ξεκινήσει την πρώτη του δοκιμή, το Πανεπιστήμιο Zhejiang της ανατολικής Κίνας είχε ολοκληρώσει τη δοκιμή ενός εμφυτεύματος εγκεφάλου σε έναν 72χρονο παράλυτο ασθενή. Χρησιμοποιώντας τα εγκεφαλικά του κύματα, ο ασθενής μπορούσε να κατευθύνει ένα ρομποτικό χέρι για να κάνει χειραψίες, να φέρει ποτά και να παίξει το κλασικό κινέζικο επιτραπέζιο παιχνίδι mahjong.
Τα τελευταία έξι χρόνια, το Πεκίνο έχει δει την πρόοδο στην έρευνα που σχετίζεται με τον εγκέφαλο ως «θέμα του μέλλοντος της Κίνας», σύμφωνα με αναφορές των κινεζικών ΜΜΕ.
Το κορυφαίο εθνικό επιστημονικό ίδρυμα της χώρας, η κρατική Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS), έχει διαθέσει περίπου 60 δισεκατομμύρια γιουάν (9,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως στις προσπάθειες χαρτογράφησης των εγκεφαλικών λειτουργιών, δείχνει ο ιστότοπός του. Τον Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας άνοιξε αιτήσεις για έρευνα στο πεδίο, με επιπλέον 3 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 471 εκατομμύρια δολάρια) που διατέθηκαν για 59 ερευνητικές ροές.
Ο ρόλος της επιστήμης του εγκεφάλου ήταν αρκετά σημαντικός ώστε ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping την έχει αναγνωρίσει ως τομέα προτεραιότητας της αναδυόμενης τεχνολογίας που είναι σημαντικός για την εθνική ασφάλεια της χώρας και για την ανάδειξη της Κίνας σε κεντρικό κόμβο για τις επιστημονικές καινοτομίες αιχμής στον κόσμο.
«Η Κίνα είναι πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη εποχή της ιστορίας στον στόχο της αναζωογόνησης του κινεζικού έθνους και χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία για να οικοδομήσουμε μια παγκόσμια υπερδύναμη επιστήμης και τεχνολογίας», είπε ο Σι στους μελετητές του CAS σε μια ομιλία του το 2018.
Στρατιώτες του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού παρατάσσονται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εκπαίδευσης στα βουνά Pamir στο Kashgar της Κίνας, στις 4 Ιανουαρίου 2021. (STR/AFP μέσω Getty Images)
Στρατιωτικό «υψηλό έδαφος»
Το κινεζικό καθεστώς αγωνίζεται για να κλείσει το χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την αξιοποίηση της δύναμης από αυτήν την αναδυόμενη τεχνολογία.
Όσον αφορά τον όγκο των δημοσιευμένων εργασιών για την τεχνολογία του εγκεφάλου, η Κίνα είναι δεύτερη μόνο μετά την Αμερική, δήλωσε ο Zhou Jie, ανώτερος μηχανικός στο κρατικό ινστιτούτο επιστημονικής έρευνας China Academy of Information and Communications Technology, σε πρόσφατο φόρουμ για το BCI. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε με ρυθμό 41 τοις εκατό κατά την περίοδο 2016 έως 2020, υπερδιπλάσιος από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 19 τοις εκατό, σύμφωνα με μια έκθεση του Μαΐου που συντάχθηκε από έναν κατασκευαστή ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Πεκίνο και μια δεξαμενή σκέψης που συμβουλεύει το Πεκίνο για μεγάλα δεδομένα και AI.
Η στοίβα των κινεζικών καινοτομιών στο BCI φαίνεται να συμβαδίζει με τον αυξανόμενο ενθουσιασμό.
Η AMMS, η κινεζική στρατιωτική ακαδημία υπό τις αμερικανικές κυρώσεις, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας της νευροεπιστήμης. Οι εφευρέσεις από το AMMS και τις θυγατρικές του από το 2018 περιλαμβάνουν διάφορες συσκευές συλλογής νευρικών σημάτων, μικροσκοπικά εμφυτεύματα κρανίου, σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης για την αποκατάσταση κατεστραμμένων νεύρων και φορητά γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας σχεδιασμένα για ενίσχυση του ελέγχου ρομπότ, σύμφωνα με ανοιχτό αποθετήριο αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Το 2019, το Ινστιτούτο Στρατιωτικής Ιατρικής υπό το AMMS δημιούργησε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος ελεγχόμενο από εγκέφαλο. Για να μετακινήσει το όχημα προς τα εμπρός, ένας χειριστής βάζει ένα καπάκι ηλεκτροδίου και φαντάζεται να κινεί το δεξί του χέρι. Η σκέψη για την κίνηση των ποδιών θα έδινε εντολή στο μηχάνημα να κατέβει.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Επιστήμης και Τεχνολογικής Καινοτομίας στην Άμυνα του AMMS το 2021 απέκτησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη χρήση εικονικής πραγματικότητας για ελλιμενισμό διαστημικών σκαφών. Η συσκευή ερμηνεύει τις δραστηριότητες του εγκεφάλου και των άκρων του αστροναύτη και τις μετατρέπει σε εντολές προσαρμογής της θέσης του αεροσκάφους σε πραγματικό χρόνο.
Ο Cho Yu Ng από το Χονγκ Κονγκ διαγωνίζεται κατά τη διάρκεια του αγώνα με αναπηρικό αμαξίδιο στο Kloten της Ελβετίας, στο Πρωτάθλημα Cybathlon, την πρώτη έκδοση ενός διεθνούς διαγωνισμού που διοργανώθηκε από το ETH Zurich για αθλητές με σωματική αναπηρία που χρησιμοποιούν τεχνολογία βιονικής υποβοήθησης, όπως ρομποτικές προθέσεις, διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή , και powered exoskeletons, στις 8 Οκτωβρίου 2016. (Michael Buholzer/AFP μέσω Getty Images)
Ενώ ένα σημαντικό μέρος καινοτομιών στο BCI και σε άλλους τομείς της τεχνολογίας του εγκεφάλου έχει πιθανή ιατρική χρήση, ορισμένες μπορεί επίσης να αξιοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ένα κινεζικό πανεπιστήμιο είχε προηγουμένως διαφημίσει τη μη επανδρωμένη μάχη μέσω ρομπότ ελεγχόμενων από τη σκέψη ως «υψηλό έδαφος» στην τεχνητή νοημοσύνη που η Κίνα «πρέπει να αγωνιστεί για να ελέγξει».
«Γίνετε μάρτυρες περισσότερων θαυμάτων με κινεζικά χαρακτηριστικά στην ενίσχυση του στρατού», διακήρυξε το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας, μια στρατιωτική ακαδημία που παρέχει ταλέντο στις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας, καθώς έδειξε μια λίστα με συσκευές που ελέγχονται από τον εγκέφαλο που παράγονται από το πανεπιστήμιο, συμπεριλαμβανομένου αναπηρικό καροτσάκι και ένα αυτοκίνητο που μπορούσε να ταξιδέψει περίπου 9,3 mph «σε οποιονδήποτε δρόμο».
«Μαζί, ας αλλάξουμε τον κόσμο με τα «μυαλά» μας», δήλωσε το σχολείο σε ανάρτηση στον ιστότοπό του τον περασμένο Νοέμβριο.
Το πανεπιστήμιο δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό από τους Epoch Times από τον Τύπο.
Καλεί για Αυτοδυναμία
Οι κανόνες αποκλεισμού του Υπουργείου Εμπορίου μπορεί να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν το Πεκίνο στην πορεία του για την προώθηση της βιοτεχνολογίας και των τεχνολογιών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, αλλά είναι απίθανο να το επιβραδύνουν, σύμφωνα με τον Grant Newsham, ανώτερο συνεργάτη του Κέντρου Πολιτικής Ασφαλείας και συνταξιούχο πεζοναύτη των ΗΠΑ.
«Οι Κινέζοι απλώς θα κάνουν λίγο ελιγμούς, θα αλλάξουν κάποια ονόματα και θα συνεχίσουν να προχωρούν με πλήρη ταχύτητα σε αυτές τις προσπάθειες να εξοπλίσουν τη βιοτεχνολογία», είπε στους The Epoch Times.
Αλλά οι κυρώσεις εξυπηρετούν έναν χρήσιμο σκοπό στο εσωτερικό: «καθιστώντας αδύνατο για τους Αμερικανούς (και άλλους) που θέλουν να επενδύσουν και να συνεργαστούν με τους κινεζικούς οργανισμούς να ισχυριστούν ότι «δεν ήξεραν» τι έκαναν οι Κινέζοι — ή να υποστηρίξουν ότι «Δεν απαγορεύεται», είπε.
Εν τω μεταξύ, οι Κινέζοι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στην επίτευξη αυτάρκειας σε αυτόν τον τομέα.
Το 2019, μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Tianjin στη βόρεια Κίνα παρουσίασε ένα τσιπ «Brain Talker», το οποίο, όταν συνδεθεί με τον εγκέφαλο μέσω ενός καλύμματος ηλεκτροδίου, θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει την πρόθεση του μυαλού ενός χρήστη και να το μεταφράσει σε εντολές υπολογιστή σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα.
Ο 21ος αιώνας ονομάζεται αιώνας της πληροφορικής. (εικονογράφηση The Epoch Times)
Το Πανεπιστήμιο Fudan, ένα ελίτ δημόσιο ίδρυμα στη Σαγκάη, παρουσίασε τον Ιανουάριο ένα απομακρυσμένο τσιπ BCI που μπορεί να επαναφορτιστεί ασύρματα έξω από το σώμα, αποφεύγοντας πιθανή βλάβη στον εγκέφαλο. Το τσιπ καταναλώνει μόνο το ένα δέκατο της ισχύος των δυτικών ομολόγων του και κοστίζει το μισό, ανέφεραν τότε τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο όρος "αυτο-αναπτύχθηκε" εμφανίστηκε ευρέως στις ανακοινώσεις της ομάδας και στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Ο Tao Hu, αναπληρωτής διευθυντής στο Ινστιτούτο Μικροσυστημάτων και Τεχνολογίας Πληροφορικής της CAS της Σαγκάης, δήλωσε ότι η Κίνα έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί του κόσμου στον τομέα του BCI.
«Η Κίνα δεν υστερεί σε σχέση με τις ξένες χώρες όσον αφορά τις σχεδιαστικές πτυχές του βασικού εξοπλισμού BCI», έγραψε σε άρθρο του Ιουνίου που δημοσιεύτηκε στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Κάλεσε τη χώρα να επιταχύνει την κατανομή των πόρων για να επιταχύνει την ανάπτυξη της BCI, δεδομένου του κινδύνου οι Ηνωμένες Πολιτείες να εμποδίσουν τις εξαγωγές της BCI στην Κίνα.
Ηθικοί κίνδυνοι
Η Κίνα έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα που τη βοηθά να κερδίσει ένα πόδι στον αγώνα: η τεράστια τράπεζα πρωτευόντων μη ανθρώπινων θηλαστικών της, σύμφωνα με τον Poo Mu-ming, ένα βασικό πρόσωπο που ηγείται της έρευνας εγκεφάλου της Κίνας στο CAS.
Η Κίνα ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής στον κόσμο για δοκιμαστικούς πιθήκους, αλλά σταμάτησε να τους στέλνει μόλις ξεκίνησε η πανδημία. Ο Poo, ο οποίος το 2008 μετατράπηκε από ποντίκια σε πιθήκους ως το πειραματόζωο στο ινστιτούτο νευροεπιστήμης του στο CAS, ήθελε από καιρό να χρησιμοποιήσει τους πόρους των πειραματόζωων της χώρας για να ενισχύσει την εγκεφαλική έρευνα της Κίνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα κρατικών μέσων ενημέρωσης.
Η ομάδα του το 2017 κλωνοποίησε το πρώτο ζευγάρι πιθήκων στον κόσμο χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο που παρήγαγε την Ντόλι το Πρόβατο - ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για την έρευνα που σχετίζεται με τον εγκέφαλο της Κίνας. Με την ίδια τεχνολογία κλωνοποίησης, οι Κινέζοι επιστήμονες θα μπορούσαν να παράγουν μαζικά και να πειραματιστούν σε πανομοιότυπους πιθήκους, εξαλείφοντας τις παρεμβολές στα πειράματα που προκύπτουν από ατομικές διαφορές σε πειραματόζωα, είπε ο Poo στους Science Times, μια εφημερίδα υπό το CAS, τον Οκτώβριο.
Πέντε κλωνοποιημένοι μακάκοι σε ένα ερευνητικό ίδρυμα στη Σαγκάη σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 27 Νοεμβρίου 2018 και κυκλοφόρησε στις 24 Ιανουαρίου 2019 από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Κινέζοι επιστήμονες είπαν ότι οι πέντε πίθηκοι κλωνοποιήθηκαν από ένα μόνο ζώο που είχε κατασκευαστεί γενετικά για να έχει διαταραχή ύπνου, λέγοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην έρευνα για τα ανθρώπινα ψυχολογικά προβλήματα. (STR/AFP μέσω Getty Images)
Το AMMS έχει επίσης προτείνει μελέτες για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για ένα «επιθετικό όπλο ελέγχου της συνείδησης» που στοχεύει συγκεκριμένες πνευματικές ή εθνοτικές ομάδες.
Ένα τέτοιο έργο αναφέρθηκε για πρώτη φορά ήδη από το 2012 από το Ινστιτούτο Ακτινοϊατρικής στο πλαίσιο του AMMS. Η βάση δεδομένων είχε στόχο να δημιουργήσει μια συλλογή εικόνων και βίντεο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιθετική συμπεριφορά. Οι προτεινόμενοι στόχοι του περιλαμβάνουν «πνευματικούς ηγέτες, οργανώσεις και ακραίες θρησκευτικές ομάδες που μοιράζονται την κοινή πεποίθηση και εθνοτικές ομάδες που μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά σε τοποθεσίες και συνήθειες τρόπου ζωής».
Ο πιο επιεικής ηθικός πήχης της Κίνας σε σύγκριση με τη Δύση της έδωσε περισσότερα περιθώρια για να αποκτήσει έδαφος με τα πειράματά της που σχετίζονται με το BCI που θα «την ενίσχυαν πολύ και θα εξορθολογούσαν τις καινοτομίες τους», σύμφωνα με τον Kessler.
Στην Κίνα, τέτοια πειράματα έχουν «λιγότερη γραφειοκρατία που τους εμποδίζει να χρησιμοποιούν αμφισβητήσιμες πρακτικές δοκιμών», είπε στους The Epoch Times. «Αυτό κάνει τη διαφορά σε έναν κόσμο όπου η αιχμή του ατόμου στην τεχνολογία και την ευφυΐα μπορεί να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την ικανότητά τους να παραμένουν μπροστά από την καμπύλη».
Ερωτηθείς από ένα περιοδικό που επέβλεπε εάν οι τεχνολογίες BCI μπορεί μια μέρα να «σκλαβώσουν» τους ανθρώπους, ο Poo φάνηκε ανενόχλητος.
«Εάν έχουμε την πεποίθηση ότι η κοινωνία μας θα είναι σε θέση να αναπτύξει μηχανισμούς για τον έλεγχο της χρήσης τεχνολογιών προς όφελός μας, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την τεχνητή νοημοσύνη», είπε στο National Science Review, ένα περιοδικό με κριτές υπό την αιγίδα του CAS, το 2017.
«Από τη δεκαετία του 1950, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τη συσσώρευση πυρηνικών βομβών και πίστευαν ότι σύντομα θα καταστραφούμε από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Αλλά ζούμε ακόμα πολύ καλά τώρα, έτσι δεν είναι;»
Ο Andrew Thornebrooke και η Donna Ho συνέβαλαν σε αυτήν την έκθεση.
*Η Eva Fu είναι συγγραφέας με έδρα τη Νέα Υόρκη για τους The Epoch Times που επικεντρώνεται στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κατηγορία Θέματος
ΗΠΑ,
Κίνα,
Κοινωνικά θέματα,
Παγκοσμιοποίηση,
Στρατιωτικές ειδήσεις,
Τεχνολογία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου