Γράφει ο Αμφικτύων
Ορμητικό και βίαιο μπήκε το 2022 και μας φέρνει πολλά και διάφορα. Θα θίξουμε ακροθιγώς τα κυριότερα.
Ο Covid19 φαίνεται ότι θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τον κόσμο με ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα. Ας ελπίσουμε ότι το καλοκαίρι θα το περάσουμε ήρεμα αν δεν ενσκήψει κάποια νέα μετάλλαξη.
Ουκρανικό: Το επόμενο 15ήμερο θα πάρουμε μια πρώτη γεύση αν θα ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Δύσης (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ) με τη Ρωσία εξ αιτίας του θέματος της Ουκρανίας ή θα πάμε προς όξυνση. Αν επιμείνει το ΝΑΤΟ στην ένταξη της στους κόλπους του τότε η κατάσταση οδηγεί τη Μόσχα σε πόλεμο. Αυτή η κρίση μπορούσε να αποφευχθεί αν στη συνάντηση της Μάλτας μεταξύ Ρήγκαν - Γκορμπατσόφ οι Ρώσοι ζητούσαν πριν από την διάλυση του Συμφώνου Βαρσοβίας τη δημιουργία και υπογραφή συμφωνίας για την δημιουργία "buffer zone" (μαξιλαριού μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας). Τότε πιάστηκαν «κότσοι. Η χώρα μας έχει συμφέρον για προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας διότι έτσι υποβαθμίζεται ο τουρκικός παράγων.
Μεταναστευτικό: Όσο ο τρίτος κόσμος μαστίζεται από πολέμους, ταραχές , στυγνούς δικτάτορες και φυσικά από ανεργία, φτώχεια και έλλειψη αναπτύξεως, το παγκόσμιο μεταναστευτικό «τσουνάμι» θα αυξάνει προς τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα προς την Ε.Ε. Όλοι οι φτωχοί επιθυμούν μια θέση στους «παραδείσους» της κοινωνικής πρόνοιας σε βάρος των γηγενών πληθυσμών.
Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας: Τούτο είναι ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ και θα εξελίσσεται επί μακρόν καθότι είναι οικονομικό και γεωστρατηγικό με προβολή στο μέλλον. Η Κίνα δεν κάνει βιαστικά βήματα. Τους στόχους της καταλαμβάνει οικονομικά, διπλωματικά και πολιτιστικά και λιγότερο στρατιωτικά. Εμάς θα μας απασχολήσει το θέμα του λιμένος Πειραιώς διότι οι ΗΠΑ δε βλέπουν με καλό μάτι τον Πειραιά να είναι η «Πύλη» των εμπορευμάτων της Κίνας στην Ευρώπη.
Σχέσεις Τουρκίας ΗΠΑ- ΝΑΤΟ: Η παρασπονδία της γείτονος έναντι των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ εξ αιτίας της αγοράς του Ρωσικού συστήματος S-400 αν δεν λυθεί εντός του προσεχούς έτους θα δυσχεράνει τον εξοπλισμό των Ε.Δ., αλλά και την οικονομία και την αμυντική βιομηχανία της γείτονος. Οι ΗΠΑ παρά την αμφιλεγόμενη στάση της Τουρκίας τη θέλουν εντός του ΝΑΤΟ διότι μερικά από τα ανοίγματα της προς τα έξω μπορεί να εξυπηρετήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα έναντι Ρωσίας και Κίνας (συγκρούσεις στον Καύκασο, Ουκρανία και τώρα ταραχές στο Καζακστάν, στις οποίες υποψιάζονται « δάκτυλο» Ερντογάν)
Η αφασία της Ε.Ε: Η Ευρώπη αν δε βρει μια κοινή φωνή και ένα βηματισμό προς τα μπρος δεν έχει μέλλον. Άμεσα πρέπει να αποκτήσει όργανα εθνικής άμυνας και ασφάλειας των συνόρων της, αλλιώς θα συνεχίσει την ίδια ολισθηρή πορεία προς διάλυση της. Όταν είναι ανίκανη να προστατεύσει τα σύνορα της από τρομοκράτες και τα αθρόα κύματα λαθρομεταναστών το μέλλον της προδιαγράφεται ζοφερό. Όταν μπορεί να έχει άφθονη ενέργεια από τα ενεργειακά πεδία Ελλάδος-Κύπρου και αγοράζει ενέργεια και εκβιάζεται από Τουρκία και Ρωσία τότε αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον.
Αλλά και ο Δυτικός Κόσμος αυτοκτονεί διότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει ενωμένος τις πολλαπλές προκλήσεις της παρούσας εποχής (ασιατική επέλαση, νεοθωμανισμός, μεταναστευτικό, ισλαμοκρατία, ενεργειακό, σπάνιες γαίες, απολυταρχία κ.α) ΗΠΑ και Ευρώπη δεν έχουν κοινή γραμμή σε σοβαρά θέματα και πρώτη που δημιούργησε διάσπαση και διχασμό είναι η Βρετανία, η οποία όμως πληρώνει τώρα και τα επίχειρα της «ανεξαρτησίας» της. Στον δυτικό κόσμο έχει θέση και η Ρωσία διότι ανήκει στη «Ευρασία» και παρέχει πλεονεκτήματα στη δυτική ασφάλεια έναντι του ασιατικού «δράκοντα»
Σχέσεις μας με Τουρκία: Αυτές θα παραμείνουν παγιωμένες όσο καιρό η γείτονα διατηρεί αξιώσεις επί της Ελληνικής επικράτεια και όσο καιρό διατηρεί το “casus beli” και τον διεξαγόμενο υβριδικό πόλεμο. Επομένως ακόμη και με αλλαγή ηγεσίας και καθεστώτος στην γείτονα το «νεοθωμανικό» δόγμα έχει μπει βαθιά στα κρανία των Τούρκων ώστε δεν πρόκειται να αλλάξουν πορεία. Δυστυχώς, χάσαμε μισό αιώνα σε άκαρπες και ζημιογόνες διαπραγματεύσεις που μας οδηγούν είτε στην παράδοση ή στον ακήρυκτο «υβριδικό» πόλεμο (προπαγάνδα, φοβικό μεταναστευτικό κ.α). Με την ενίσχυση των Ε.Δ θα διατηρήσουμε μια δύσκολη κατάσταση (ούτε ένοπλη σύγκρουση, ούτε ειρήνη). Εκτός και αν οι Τούρκοι σταθμίσουν έλλειψη πολιτικής βουλήσεως εκ μέρους μας και προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια στο πεδίο ώστε να μας σύρουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων εφ’ όλης της ύλης πράγμα αδιανόητο σήμερον. Δυστυχώς, υπάρχει ισχυρή 5η φάλαγγα της Τουρκίας στα ανώτερα κλιμάκια της πολιτικής και της καλούμενης «πνευματικής» ηγεσίας αλλά και των ΜΜΕ της πατρίδας μας.
Είναι απογοητευτική η διχαστική στάση των πολιτικών δυνάμεων ακόμη και στο μέγα πρόβλημα της "ζωής ή θανάτου" της χώρας. Αντί να ΕΝΩΣΟΥΝ τον απανταχού Ελληνισμό και να φτιάξουν Σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης για να αντισταθούμε έναντι των εχθρών μας, επιζητώντας και τη στήριξη των Φιλελλήνων και Συμμάχων μας, εμείς αναλισκόμαστε σε άκαρπες κομματικές έριδες που εγγίζουν την εθνική προδοσία, σε βαθμό ώστε να τους επαινούν και χειροκροτούν οι εχθροί μας.
Αμφικτύων
7/ 1/ 2022
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης>
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com
http://amphiktyon.blogspot.com/
http://amphiktyon.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου