10 Μαΐου 2021

Προσοχή: Kίνδυνος θανάτου εάν φάτε ζυμαρικά ή ρύζι 5 ημερών

Εάν το κρέας παραμείνει έξω από το ψυγείο για πολύ καιρό, όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να το πετάξουμε. Τι γίνεται όμως με το ρύζι ή τα ζυμαρικά;
 
Παρόλο που αυτές οι δύο τροφές φαίνονται αβλαβείς και νόστιμες ακόμα και κάποιες μέρες μετά το μαγείρεμα, πιθανότατα θα το σκεφτείτε δύο και τρεις φορές να φάτε μπαγιάτικα ζυμαρικά ή ρύζι μόλις μάθετε για το βακτήριο Bacillus cereus.
 
Προσοχή στο βακτήριο Bacillus cereus 
 
Δεν είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο μικρόβιο. Το B. cereus ζει σχεδόν παντού: στο έδαφος, στις φαγητό ή και στο έντερο. 
 
«Οι γνωστοί φυσικοί βιότοποι του B. cereus είναι ευρείας εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους, των ζώων, των εντόμων, της σκόνης και των φυτών», ανέφερε η Anukriti Mathur, ερευνήτρια βιοτεχνολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Αυστραλίας. 
 
«Τα βακτήρια θα αναπαραχθούν χρησιμοποιώντας τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα [..] συμπεριλαμβανομένων του ρυζιού, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των μπαχαρικών, των αποξηραμένων τροφίμων και των λαχανικών». 
 
Ορισμένα στελέχη αυτού του βακτηρίου είναι χρήσιμα για τη δημιουργία προβιοτικών, αλλά κάποια άλλα μπορούν να σας προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, εάν τους δοθεί η ικανότητα να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Αυτό είναι που συμβαίνει όταν αποθηκεύετε τρόφιμα σε λανθασμένες συνθήκες. 
Στο χειρότερο σενάριο μπορούν να επιφέρουν ακόμη και θάνατο. 
 
Δηλητηρίαση οικογένειας μετά από κατανάλωση σαλάτας ζυμαρικών 4 ημερών 
 
Το 2005, μία τέτοια περίπτωση καταγράφηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Microbiology. Πέντε παιδιά σε μια οικογένεια αρρώστησαν από την κατανάλωση σαλάτας ζυμαρικών τεσσάρων ημερών. 
 
Σύμφωνα με την μελέτη, η σαλάτα ζυμαρικών παρασκευάστηκε την Παρασκευή και την πήραν σε πικνίκ το Σάββατο. Αφότου επέστρεψαν από το πικνίκ, την έβαλαν στο ψυγείο μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, οπότε και τα παιδιά την έφαγαν για βραδινό. 
 
Εκείνο το βράδυ τα παιδιά άρχισαν να κάνουν εμετό και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, το μικρότερο παιδί πέθανε. Ένα άλλο υπέφερε από ηπατική ανεπάρκεια, αλλά επέζησε, και τα υπόλοιπα είχαν λιγότερο σοβαρή τροφική δηλητηρίαση. 
 
«Το B. cereus είναι μια γνωστή αιτία τροφιμογενούς ασθένειας, αλλά η μόλυνση με αυτό το βακτήριο δεν αναφέρεται συνήθως λόγω των συνήθως ήπιων συμπτωμάτων της«, εξηγούν οι ερευνητές. «Ένας θάνατος λόγω ηπατικής ανεπάρκειας μετά την κατανάλωση ζυμαρικών δείχνει την πιθανή σοβαρότητα». 
 
Πώς πέθανε ένας φοιτητής αφότου έφαγε ζυμαρικά 5 ημερών
 
Αν και αυτοί οι θάνατοι είναι πολύ σπάνιοι, έχουν καταγραφεί στην επιστημονική βιβλιογραφία περισσότερες από μία φορές. Μια άλλη υπόθεση που δημοσιεύτηκε το 2011 αφηγείται την ιστορία ενός 20χρονου μαθητή στο Βέλγιο που προετοίμαζε κάθε φορά τα γεύματά του για όλη την εβδομάδα. Σε αυτή την μοιραία περίσταση, είχε φτιάξει μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας. 
 
Είχε μαγειρέψει τα ζυμαρικά πέντε ημέρες νωρίτερα και τα ζέστανε μαζί με σάλτσα. Εκείνη την ημέρα, άφησε κατά λάθος το φαγητό του στον πάγκο της κουζίνας για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Μετά από διάρροια, κοιλιακό άλγος και άφθονο εμετό, πέθανε αργότερα εκείνο το βράδυ. 
 
Μια απάντηση-προσθήκη σε αυτή την μελέτη υπογράμμισε δύο ακόμη περιπτώσεις νεαρών ατόμων που υπέστησαν ηπατική ανεπάρκεια και πέθαναν από τον B. Cereus. Ενός 11χρονου που πέθανε μετά την κατανάλωση κινεζικών ζυμαρικών (noodles) και ενός 17χρονου που πέθανε αφότου έφαγε ζυμαρικά 4 ημερών. 
 
Υπαρκτή αλλά πολύ σπάνια η περίπτωση τέτοιας δηλητηρίασης 
 
Προτού… ορκιστείτε να μην ξαναφάτε ζυμαρικά, πρέπει να τονίσουμε ότι οι περισσότεροι που αρρωσταίνουν από το βακτήριο B. cereus δεν καταλήγουν να έχουν ηπατική ανεπάρκεια. Συνήθως, είναι μια πολύ ήπια περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης. 
 
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το B. cereus μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και θανατηφόρες καταστάσεις, όπως σήψη, σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, βρέφη, ηλικιωμένους και έγκυες γυναίκες», λέει η Mathur. 
 
«[Τα περισσότερα] άτομα βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου χωρίς καμία θεραπεία. Αυτά τα άτομα δεν πηγαίνουν καν σε γιατρό για να λάβουν διάγνωση» και ως εκ τούτου δεν αναφέρονται ως περιπτώσεις δηλητηρίασης. 
 
Πώς μπορεί να προκαλέσει τόσο σοβαρή τροφική δηλητηρίαση; Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε; 
 
Το B. cereus έχει μια κακή συνήθεια να εκκρίνει επικίνδυνες τοξίνες στα τρόφιμα. Μερικές από αυτές τις τοξίνες είναι πραγματικά δύσκολο να σκοτωθούν με τη θερμότητα που αναπτύσσεται όταν ζεσταίνουμε απλά το φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων. 
 
Για παράδειγμα, μία από τις τοξίνες που προκαλεί εμετό στον άνθρωπο (ονομάζεται εμετική τοξίνη), μπορεί να αντέξει στους 121 °C για 90 λεπτά. Και αυτή δεν είναι η μοναδική τοξίνη στο… οπλοστάσιο του εν λόγω βακτηρίου. 
 
“Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αναγνωρίζει μια τοξίνη (αιμολυσίνη BL) που εκκρίνεται από το B. Cereus και αυτό οδηγεί σε μια φλεγμονώδη απόκριση”, εξηγεί η Mathur, μιλώντας για μια ερευνητική μελέτη για το βακτήριο, που συνέγραψε πέρυσι. 
 
«Η έρευνά μας δείχνει ότι η εν λόγω τοξίνη στοχεύει και ανοίγει τρύπες στο κύτταρο, προκαλώντας κυτταρικό θάνατο και φλεγμονή». 
 
Η ομάδα της προσδιόρισε επίσης δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα να εξουδετερώσει την επίδραση της αιμολυσίνης BL, διακόπτοντας έτσι την πορεία του B. cereus. Οι μέθοδοι περιλαμβάνουν είτε μπλοκάρισμα της δραστικότητας της τοξίνης, είτε μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από αυτήν. 
 
Αν και η προσέγγισή τους βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της έρευνας, η ομάδα ελπίζει ότι αυτές οι τεχνικές θα μπορούσαν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν σε άλλα βακτήρια που παράγουν τοξίνες, όπως το E. coli. 
 
Αλλά το πιο σημαντικό είναι να διατηρείτε το φαγητό σας στο ψυγείο και να εξασκείτε καλές πρακτικές υγιεινής στην κουζίνα. 
 
«Είναι σημαντικό να πλένουμε σωστά τα χέρια μας και να προετοιμάζουμε το φαγητό σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλείας», λέει η Mathur. «Επιπλέον, η σωστή θέρμανση των υπολειπόμενων τροφίμων θα καταστρέψει τα περισσότερα βακτήρια και τις τοξίνες τους».
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.