12 Μαΐου 2021

Η αντισυνταγματικότητα του CoronaPass

Του Αρχιμανδρίτου Αλεξίου Εγκλειστριώτη
 
Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρθρο 110, κατοχυρώνει το αποκλειστικό δικαίωμα ρύθμισης και διοίκησης των εσωτερικών υποθέσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς επίσης των θρησκευτικών της υποθέσεων, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και τον ισχύοντα Καταστατικό της Χάρτη.
 
Επισημαίνω, επίσης, ότι με βάση το άρθρο 18,1 του Συντάγματος έκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας και έχει επίσης το δικαίωμα να εκδηλώνει δια της λατρείας την πίστη του και τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις (18,4). Με βάση δε το άρθρο 19,1 του Συντάγματος κάθε ένας έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.  
 
Με βάση τα πιο πάνω, τα περιοριστικά μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα η υποχρέωση των πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών να επιδεικνύουν το λεγόμενο «Corona pass», για να εισέρχονται στους ιερούς ναούς, για να επιτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, συγκρούεται δε με διεθνείς συνθήκες, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα δε το άρθρο 10,1 όπου κατοχυρώνεται το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης των θρησκευτικών μας πεποιθήσεων.  
 
Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου να υποχρεώνει τους πιστούς να επιδεικνύουν το λεγόμενο Corona pass για να εισέλθουν στους Ιερούς Ναούς για να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα είναι παράνομη και αντισυνταγματική.  
 
Αναμέναμε ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, ως η Ανώτατη Εκκλησιαστική Αρχή, θα αντιδρούσε άμεσα, καλώντας το Κράτος να περιορίζεται στα του οίκου του και να μην θέτει περιορισμούς στους πιστούς, στην ενάσκηση των λατρευτικών τους δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, με το πρόσχημα της διασφάλισης της υγείας των πολιτών.  
 
Η Διοικούσα Εκκλησία μας πρέπει θεσμικά να υψώσει το ανάστημα της και να προστατεύσει τον θεσμό που εκπροσωπεί, καλώντας τον Ορθόδοξο λαό μας να αγνοήσει την απόφαση αυτή. 
Ο πιστός λαός μας αναμένει τη στήριξη από την Ιερά Σύνοδο. Επιτέλους κάποιοι πρέπει να μιλήσουν, στηρίζοντας το ποίμνιο της Εκκλησίας του Χριστού. Για να μην αισθάνονται οι πιστοί «εκλελυμένοι και ερριμένοι ωσεί πρόβατα μη έχοντα ποιμένα» (Ματθ. 9,36). Κάποια στιγμή οι Ιεράρχες μας, τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ, πρέπει να βγουν μπροστά, για να εμπνεύσουν και να ενδυναμώσουν τους πιστούς.  
 
Αρκετά ανεχθήκαμε τους λεγόμενους ειδικούς λοιμωξιολόγους και το Κράτος να κρύβεται πίσω από τους λεγόμενος Συμβούλους του, για να επιτίθεται με τέτοιο αναίσχυντο τρόπο, προσβάλλοντας την πίστη μας και τα θρησκευτικά μας δικαιώματα.  
 
Φτάνει πλέον η περαιτέρω ανοχή. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.