14 Μαΐου 2021

ΜΥΘΟΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΛΙΜΝΗ;

Γράφει ο Αμφικτύων
 
Ο δραστήριος ΥΠΕΞ κ. Δένδιας με μιά αναπάντεχη δήλωση του ότι «η Ελλάς δεν σκοπεύει να κάνει γεωτρήσεις για εξόρυξη των ενεργειακών μας πόρων» άφησε κυριολεκτικά άναυδους τους σκεπτόμενους Έλληνες. Γιατί ήταν γνωστό και στα καβουράκια του Αιγαίου ότι αυτά κολυμπούσαν πάνω σε μια λίμνη πετρελαίου και αερίων. Αυτά τα είχαμε πληροφορηθεί από το 1973 από τη Χούντα, η οποία και ενήργησε την πρώτη-και τελευταία λόγω δημοκρατίας- γεώτρηση ανοιχτά της Θάσου και με αυτό το μικρό κοίτασμα καλύπτουμε σχεδόν το 20% των αναγκών μας σε πετρέλαιο.
 
Όταν η γείτων Τουρκία έχει αγοράσει στόλο από ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα και συνεχίζει να τα αναβαθμίζει, όταν χαράζονται ΑΟΖ μεταξύ των γειτόνων μας και γίνεται μάχη για τον σφετερισμό της δικής μας ΑΟΖ από την Τουρκία, ερωτά κανείς για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά εκτός από τη διασφάλιση του ορυκτού ενεργειακού μας πλούτου; Μήπως για τα μπαρμπούνια και τις τσιπούρες ή για να σώσουμε τα καβουράκια και τις μαρίδες από τυχόν περιβαλλοντικό ατύχημα; Και αν συμβεί κάποιο ατύχημα στη Λιβυκή, Αιγυπτιακή, Κυπριακή, Ισραηλινή και αργότερα στην Τουρκική ΑΟΖ δεν θα υποστούμε τις συνέπειες της; 
 
Από την άλλη μεριά ο κ. Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το κλείσιμο των λιγνιτορυχείων και του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου Πτολεμαίδος για περιβαλλοντικούς λόγους, χωρίς όμως να δηλώσει πως θα καλύψουμε το έλλειμμα σε ενέργεια που θα προκύψει στη χώρα; Μήπως από ηλιοθερμική ενέργεια, τα φωτοβολταϊκό, τις ανεμογεννήτριες και την υδροηλεκτρική ενέργεια; Οι πρώτες δεν μπορούν να δώσουν την απαιτούμενη ισχύ κορμού αλλά δρουν συμπληρωματικά, ενώ η υδροηλεκτρική ενέργεια εξαρτάται από τις μειωμένες βροχοπτώσεις και από τις γειτονικές μας χώρες από όπου πηγάζουν οι ποταμοί; 
 
Ολα αυτά δεν έρχονται σε αντίθεση με την εξαγγελία της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη για ανάπτυξη; Χωρίς επαρκή ενέργεια μπορεί να γίνει ανάπτυξη; 
 
Είναι παραλογισμός να βλέπουμε το 2050 την Πράσινη Ανάπτυξη με τις πιθανές νέες μορφές καθαρής ενέργειας, όπως το υδρογόνο και έως τότε να κρατούμε ταπωμένες τις δεξαμενές φυσικού αερίου στα πόδια μας . Μας θυμίζει τον αλήστου μνήμης G.A.P στον οποίο ο Πούτιν μιλούσε για δάνειο για να μην προσφύγει στο ΔΝΤ και αυτός του μιλούσε για ...πράσινη ενέργεια και πράσινα άλογα, αλλά και τον Θ. Πάγκαλο που δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο» Και ρωτάμε «μήπως τα ενεργειακά μας πεδία τα πήρε ο αέρας όπως την Ελληνική σημαία των Ιμίων»; 
 
Δυστυχώς, ο πολιτικός κόσμος ΔΕΝ ζήτησε να μάθει την πραγματική αιτία παραίτησης από την ενεργειακή μας αυτάρκεια, ούτε τα ΜΜΕ που ασχολούνται με ανούσια και συχνά επιβλαβή «τριχοειδή» θέματα είπαν λέξη. Υποψιαζόμαστε ότι η παραίτηση απηχεί την ηττοπαθή και τουρκολάγνα πολιτική του ΕΛΙΑΜΕΠ. 
 
Αν υπάρχει ένα μείζον θέμα που πρέπει συνεχώς να μας απασχολεί είναι αυτό της ενεργειακής μας αυτάρκειας. Επομένως, το θέμα των υδρογονανθράκων και του ορυκτού μας πλούτου πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στην ημερησία διάταξη και όχι να το διαγράψουμε. Τούτο είναι θέμα εθνικής επιβίωσης . Η Τουρκία και Αίγυπτος μας άφησαν πίσω στην ανάπτυξη παρότι ήταν πριν ουραγοί. 
 
Αμφικτύων 
 
14/5/ 2021 
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών  Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.