12 Μαΐου 2021

ΕΣΧΑΤΗ ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΜΟΥ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΟΥΡΟ.

Γράφει ο Αντώνης Αντωνάς.
 
Ο αείμνηστος Παντελής Κούρος, έφυγε αφήνοντας πίσω του κάτι ζωντανό … Το είναι του, την ανθρωπιά του, την αγάπη του, τις ιερές του παρακαταθήκες, τα ποιήματα του, τους σοφούς του λόγους , τον πατριωτισμό του, την λεβεντιά του ….
 
Δεν μπόρεσα φίλε μου να σε κρατήσω, ο Ύψιστος σε ήθελε κοντά του, σφικτά να σε σφίξει στην αγκαλιά του. Έφυγες! Όμως μπορώ να ακούω νοερά την όμορφη μουσική λαλιά σου και να μοιράζομαι μαζί σου το παρελθόν μας, όπως η μοίρα μας καθόρισε μέσα από στους δρόμους μας τους παράλληλους, που σμίξαν δεκαετίες τώρα … 
 
Μίλα με τους Αγγέλους Παντελάκο, απάγγειλε τα ποιήματα σου, θα σε καταλάβουν, γιατί όπως γράφει και λαλεί και ο Ν. Βρεττάκος … 
 
Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φως 
θα ελιχθώ προς τα πάνω όπως ένα 
ρυακάκι πού μουρμουρίζει. 
Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα 
στους γαλάζιους διαδρόμους
συναντήσω αγγέλους, θα τους 
μιλήσω ελληνικά, επειδή 
δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε 
μεταξύ τους μέ μουσική. 
 
Σε ποιο να πω τον πόνο μου, σε ποιο θε να μιλήσω και λαλήσω; Ότι άλλο να γράψω ουκ ημπορώ, ότι άλλο να λαλώ ουκ οίδα, στερεύει, γνώση και μυαλό και η οδύνη με κυριεύει ….Νοερά μόνο μπορώ το χέρι μου να σου απλώσω, όπως και εσύ το άπλωνες όταν σε χείλος γκρεμού βρισκόμουν…. Πάντα θα σε θυμάμαι και τιμώ. 
 
Τις οδύνες μου δεν μπορώ να απομακρύνω, μόν΄ των πύρρειων δακρύων τις σταλαγματιές μπορώ να τις μαζέψω, από τα ιερά χώματα μας, βάλσαμο πόνου να φτιάξω με αυτό, ψυχή και καρδιά να αλοίψω, να μαλακώσουν τις πληγές της απώλειας σου.  
 
Με τα παιδιά σου τα καλά τα αγαπημένα, που μέχρι την υστάτη σου πνοή βρίσκονταν κοντά σου…. τον Κυριάκο και Έμμα, την Βάσω, την Ράνια … να μοιρασθώ…. 
 
Ποτέ δεν είχα την αξίωση να μ έχεις πρώτο. Καθόλου δεν με ΄νοιαζε η κατάταξη, μου αρκούσε μόνο ότι με είχες φίλο και ότι μαζί πορευθήκαμε σε κακοτράχαλους ατραπούς, αλλά με πίστη, δυνατά και τίμια φτάσαμε στο τέρμα.
 
Περαστικοί όλοι είμαστε σε τούτο εδώ τον κόσμο. Ευτυχισμένος να κοιμάσαι αιώνια και το χέρι σου να απλώνεις πάνω από την οικογένεια σου και την Κύπρο με αγάπη.
 
Τα ποιήματα σου τα σοφά και συμβολικά, που μου ΄στελλες, όλα τα κατέχω και ανεξίτηλα τα καταχωρώ στα ιστορικά μου τα βιβλία. Είναι ιερές παρακαταθήκες ….  
 
Άφησες και μια ιερή ευχή σε ένα από τα πολλά, μικρό αλλά μεγάλο σε συμβολισμό ποίημα σου…. 
 
Η ευχή του γεροπρόσφυγα (Απόσπασμα) 
 
«Θαρκούνται πως ξεχάσαμε τα σπίθκια τζιαι την γη μας/ μα πάντα τζιείνα βρίκουνται στον νουν τζιαι την ψυσιή μας / Κανένας εν ενοιάστηκεν, για να ρτει να μας σώσει,/ μόνο η πίστη στον Θεό, μπορεί να μας λυτρώσει./ Σώσε την Τζιύπρο, Πλάστη μου, κάμε μου τούντην χάρη,/ τζιαι πέψε τον Αρκάτζιελον ύστερα να με πάρει ……» 
 
Ο Αρκάντζιελος ήρτεν Παντελή μας, πριν την ώρα του και όταν ήσυχα τα μάτια έκλεισες και για πάντα εκοιμήθης, μαζί του στα ουράνια σε συνόδεψε με θεία εντολή Κυρίου … Τζιαι απού ψηλά είθε σύντομα, μαζί με τον φίλο σου αείμνηστο Γλαύκο, θε να δείτε την Λευτεριά της αγαπημένης σας πατρίδας Κύπρου, που με τόσο πάθος λατρέψατε και αφιερωθήκατε ψυχή τε και σώματι ….. 
 
Ας ευχηθούμε τα λόγια σου τα ιερά και οι ευχές σου, τώρα που βρίσκεσαι κοντά στον Ύψιστο να εισακουσθούν και όλοι υστάτη ικεσία, να αναπέμψουμε στον Πανάγαθο μέσα από την ψυχή μας, αναπαμό και λύτρωση να δώσει και σε σένα και σ΄ όλο τον νησί μας. 
 
ΑΙΩΝΙΑ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟ ΜΟΥ. 
 
«Οι νεκροί πεθαίνουνε, μόνο όταν τους λησμονάνε!»  
 
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.