1 Μαΐου 2021

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν,/θανάτῳ θάνατον πατήσας/καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι/ζωὴν χαρισάμενος.
 
Ἀνάστασιν Χριστοῦ θεασάμενοι,  
προσκυνήσωμεν ἅγιον, Κύριον,  
Ἰησοῦν τὸν μόνον ἀναμάρτητον.  
Τὸν Σταυρόν σου Χριστὲ προσκυνοῦμεν  
καὶ τὴν ἁγίαν σου Ἀνάστασιν  
ὑμνοῦμεν καὶ δοξάζομεν·  
σὺ γὰρ εἶ Θεὸς ἡμῶν,  
ἐκτὸς σοῦ ἄλλον οὐκ οἴδαμεν,  
τὸ ὄνομά σου ὀνομάζομεν.  
 
Δεῦτε πάντες οἱ πιστοί,  
προσκυνήσωμεν τὴν τοῦ Χριστοῦ ἁγίαν ἀνάστασιν·  
ἰδοὺ γὰρ ἦλθε διὰ τοῦ Σταυροῦ  
χαρὰ ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ.  
 
Διὰ παντὸς εὐλογοῦντες τὸν Κύριον,  
ὑμνοῦμεν τὴν ἀνάστασιν αὐτοῦ·  
Σταυρὸν γὰρ ὑπομείνας δι᾿ ἡμᾶς,  
θανάτῳ θάνατον ὤλεσεν. 
 
Ἀναστὰς ὁ Ἰησοῦς ἀπὸ τοῦ τάφου  
καθὼς προεῖπεν,  
ἔδωκεν ἡμῖν τὴν αἰώνιον ζωὴν  
καὶ μέγα ἔλεος. 
 
Τα πρώτα λόγια, που άκουσαν οι πιστές, στον Ιησού Αγίες Μυροφόρες από τον εξ ουρανού απεσταλμένο Άγγελο, όταν πήγαν και αντίκρυσαν τον κενό τάφο του Αναστάντος Χριστού ήταν «ΕΣΕΙΣ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ!» 
 
Οι ευσεβείς μυροφόρες μαθήτριες του Ιησού, μέσα στο μαύρο σκοτάδι δεν φοβήθηκαν το μίσος των Γραμματαίων και Φαρισσαίων υποκριτών και δημίων … « Μέσα στα βαθιά χαράματα ..» ( Λουκά 24,1) έρημες και μόνες βάδισαν με οδηγό μόνο το ιερό άσβεστο φως, που τους φώτιζε τον δρόμο για να αποδώσουν τι πρέπουσες ιερές τιμές, μυρώσουν το Άγιο σώμα και να εκδηλώσουν την λατρεία τους στον Θεάνθρωπο Ιησού… 
 
Λίγο αργότερα οι Άγιοι Απόστολοι την Πεντηκοστή παρά τις διώξεις και προπηλακισμούς αναφωνούσαν εύτολμα σε πλήθος κόσμου « Εσείς που σταυρώσατε τον Ιησού ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ!» (Πράξης 2,32,.36) Και συνέχισαν απτόητοι παρά τους λιθοβολισμούς, εξανδραποδισμούς, βασανιστήρια , φυλακίσεις, σταυρώσεις να δίνουν το Αναστάσιμο μήνυμα και την μαρτυρία ότι ο Ιησούς είναι ο μόνος αληθινός Θεός… 
 
Από τότε με το ίδιο ιερό θάρρος από Αγία επιφοίτηση μύριοι Χριστιανοί εθνομάρτυρες ομολογούσαν ότι πιστεύουν σε ένα θεό, πατέρα παντοκράτωρα, ποιητή ουρανού και γης, ακόμη και την υστάτη όταν τα μαρτύρια πλέον τους αφαιρούσαν και την τελευταία τους πνοή … υμνούσαν και δοξολογούσαν τον Αναστάντα Χριστό…. 
 
Τα ιερά αυτά παραδείγματα πρέπει και σήμερα να μας δίνουν μηνύματα τόλμης και αυτοθυσίας και να εξουδετερώνουν την δειλία μας και ατολμία μας. Κάποτε ο Ιησούς επέπληξε τους μαθητές του, όταν έδειξαν δειλία στην τρικυμία και απέδωσε τη συμπεριφορά τους στην ολιγοπιστία: «τί δειλοί ἐστέ, ὀλιγόπιστοι;». (Ματθ. 8,26). Και ο Απ. Παύλος τονίζει σε όλους τους πιστούς ότι «το πνεύμα που μας έδωσε ο Θεός δεν είναι πνεύμα δειλίας, αλλά πνεύμα δύναμης» (Β´ Τιμ.1,7). 
 
Όσοι λοιπόν εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στον αναστημένο Ιησού και ακολουθούμε τα βήματά του με συνέπεια, δεν σταματούμε στις δοκιμασίες και τους ποικίλους πειρασμούς, που καθημερινά δεχόμαστε από την ποικιλόμορφη κρίση της εποχής της πανδημίας, τον ανομολόγητο πόνο, αλλά και τις ιταμές απειλές, που δεχόμαστε από επίδοξους βαρβάρους ολετήρες του Ελληνισμού. Ευχόμαστε σύντομα αμφότερα να εξαφανισθούν.  
 
Το φρόνημά μας πρέπει να είναι ακμαίο , αισιόδοξο σταυροαναστάσιμο και οι ενέργειές μας να διαπνέονται από γεναιότητα, ανδρεία και ευψυχία, διότι ο Θεάνθρωπος Ιησούς υπέστη και άντεξε τα φρικτά πάθη, εσταυρώθη υπέρ ημών, αλλά την Τρίτη ημέρα ανέστη εκ νεκρών, καταργώντας οριστικά τη φθορά και τον θάνατο. 
 
Μετά τον Γολγοθά και την Σταύρωση η Ανάσταση έρχεται. 
Θάρρος, δύναμη, πίστη και υπομονή χρειάζονται σήμερα για να αντιμετωπίσουμε τα μύρια κακά του σύγχρονου αυτού άχαρου και ανήθικου κόσμου. Θα είναι μια σθεναρή απάντηση, που θα προέρχεται από τους ιερούς θησαυρούς της Ορθόδοξης πίστης μας και του Ευαγγελίου… Θα είναι μια απάντηση στον διεφθαρμένο κόσμο τον φορτωμένο με μύριες αμαρτίες και καταχρήσεις, που επέφεραν και τις σημερινές συμφορές. Σε ένα κόσμο που οι ανθρώπινες αξίες έχουν πλέον χάσει κάθε έννοια και σημασία, για αγάπη, ειρήνη και ηθική, όπως μας τα δίδαξε ο Ιησούς και τα οποία αφού καταχωνιάσαμε τα ξεχάσαμε …. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά …! (Αποσπασματικές πληροφορίες ρήσεων από ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ). 
 
Αμήν γαρ λέγω υμίν, εάν έχητε πίστιν ως κόκκον σινάπεως, ερείτε τω όρει τούτω, μετάβα ένθεν εκεί, και μεταβήσεται· και ουδέν αδυνατήσει υμίν.  
 
Η πίστις σου σέσωκέ σε· ύπαγε εις ειρήνην.  
και κατά Λουκάν ζ’ 50  
 
Πίστις άνευ έργων νεκρά εστί.  
Παλαιά Διαθήκη (Ιακώβ Κ’ 20)  
 
Όταν ένας άνθρωπος παύει να πιστεύει στο Θεό, δεν είναι ότι δεν πιστεύει πια σε τίποτε. Πιστεύει σε οτιδήποτε.  
 
Μην προσπαθείς να κατανοήσεις για να πιστέψεις. Πίστεψε για να κατανοήσεις.  
 
Εν αρχή ην ο Λόγος, και ο Λόγος ην προς τον Θεόν, και Θεός ην ο Λόγος.  
(το πρώτο εδάφιο του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου)  
 
Τα αδύνατα παρ’ ανθρώποις δυνατά εστί παρά τω Θεώ.  
κατά Λουκάν (ιη’ 27)  
 
Θεού άγνοια θάνατός εστι ψυχής.  
 
Μνημονευτέον Θεού μάλλον, ή αναπνευστέον.  
 
Τον Θεόν έργοις μεν σέβου, λόγοις δε ύμνει, εννοίᾳ δε τίμα.  
 
Έχεις λύπη; Ο Χριστός σου λείπει.  
 
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΑΔΕΛΦΙΑ. 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ – www.ledrastory.com



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.