3 Απριλίου 2021

SOS από το Πατριαρχείο του Ετσμιατζίν, για τα Αρμενικά μνημεία που καταστρέφουν οι Αζέροι. Παντού και πάντα ίδιοι οι Τούρκοι, καταστροφείς του πολιτισμού...

Η κυβέρνηση της Αρμενίας, μαζί με το Αρμενικό Πατριαρχείο του Ετσμιατζίν, απευθύνουν έκκληση προς τον πολιτισμένο κόσμο για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να σωθούν τα πανάρχαια Χριστιανικά μνημεία που έπεσαν στα χέρια των Αζέρων με τη λήξη του πολέμου στο Αρτσάχ και κινδυνεύουν με ολοσχερή καταστροφή. 
 
Γράφει ο Κρικό Τσακιτζιάν
 
Ήδη από την πρώτη στιγμή της κατάληψης του Sushi, οι Αζέροι έδειξαν τις προθέσεις τους. Κατέστρεφαν ό,τι αρχαίο έβρισκαν μπροστά τους και φυσικά τίποτα απ’ αυτά δεν θύμιζε κάτι από το δικό τους πολιτισμό. Όλα τα μνημεία ήταν Αρμενικά, γεγονός που αποδείκνυε σε ποιόν ανήκουν ιστορικά οι συγκεκριμένες περιοχές.  
 
Από την καταστροφική τους μανία, δεν γλίτωσε το ιστορικό «πράσινο μοναστήρι» που βρίσκονταν στην περιοχή του Sushi ή αλλιώς όπως το λένε οι Αρμένιοι «Κανατσβάνκ».  
 
Μαζί με τη μονή κατέστρεψαν και τα μοναδικά μνημεία πέτρινων σταυρών, που είναι μιας ιδιαίτερης τεχνοτροπίας και τη συναντά κανείς έντονα στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.  
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το Πατριαρχείο του Ετσμιατζίν στα χέρια του, στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, πέρασαν στους Αζέρους 161 εκκλησίες και μονές, που κινδυνεύουν με άμεση ολοσχερή καταστροφή, για να μη θυμίζει στον υπόλοιπο κόσμο τίποτα από το παρελθόν, πως έζησαν Αρμένιοι στους τόπους αυτούς. Σκοπό έχουν να ξεριζώσουν κάθε ίχνος Αρμενικού πολιτισμού από τα μέρη αυτά.  
 
Κατέστρεψαν από την πρώτη στιγμή της κατάληψης των εδαφών ολοσχερώς την εκκλησία της Παναγίας του Τζεμπραΐλ, όπως λέγεται στα Αζερικά ή Μαχακαβάν, όπως την λένε οι Αρμένιοι. 
 
Καταστροφές προκάλεσαν επίσης στη μονή Amaras που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα. Στη συγκεκριμένη μονή λειτούργησε το πρώτο σχολείο που δίδαξε την Αρμενική γλώσσα στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ.  
 
Από τη μανία των μουσουλμάνων του Αζερμπαϊτζάν και των Τζιχαντιστών που πολέμησαν στο πλευρό τους, δεν γλίτωσαν το φρούριο Tigranakert και το μοναστήρι Τσιτσερναβάνκ.  
 
Σε κίνδυνο βρίσκονται συνολικά 4.000 αρχαία Χριστιανικά, Αρμενικά μνημεία.  
 
Την τακτική αυτής της θηριωδίας ακολούθησαν οι Αζέροι και στην κατάληψη των Αρμενικών εδαφών στο Ναχιτσεβάν, όπου κατέστρεψαν ολοσχερώς 400 εκκλησίες, μεταξύ αυτών και τη Μονή Αμαρά, όπου ήταν ο τόπος ταφής του Αγίου Γρηγορίου, εγγονού του προστάτη της Αρμενίας, Γρηγορίου του Φωτιστή. Φυσικά τις καταστροφές αυτές τις αρνούνται μέχρι και σήμερα οι Αζέροι.  
 
Για να γίνει κατανοητό στο δυτικό κόσμο, στο Αρτσάχ εφαρμόζονται πολιτικές όπως στην Παλμύρα της Συρίας, όπου οι βάρβαροι, όσα κειμήλια δεν κατέστρεψαν, τα έκλεψαν και τα πούλησαν στη μαύρη αγορά των λαθρεμπόρων αρχαιοκαπήλων.  
 
Έτσι και στην περιοχή του Αρτσάχ, υπήρχαν εν λειτουργία 21 μουσεία, τα 12 από αυτά λειτουργούσαν στις περιοχές, Sushi, Hadrut και Martuni, καθώς και σε άλλες πόλεις που έχουν περάσει στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν. Σ’ αυτά υπήρχαν κειμήλια θρησκευτικά, άλλα από την καθημερινή ζωή, από τη φυσική ιστορία κι από τον πολιτισμό.  
 
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο βομβαρδισμός ήταν συνεχής και ο κόσμος κρυβόταν για καιρό στα καταφύγια κι από κει φυγαδεύτηκαν με την ξαφνική τροπή του πολέμου στην Αρμενία, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να φυγαδεύσουν τον πολιτιστικό πλούτο των μουσείων και έτσι να πέσουν στα χέρια των απολίτιστων βαρβάρων.  
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα κειμήλια ήδη έχουν πουληθεί σε αρχαιοκάπηλους στο εξωτερικό.
 
Οι Αρμένιοι έχουν προσφύγει στον ΟΗΕ, στην Unesco και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις προκειμένου να προστατέψουν ό,τι απέμεινε στα χέρια των Αζέρων.  
 
Κάνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα, να προστατέψουν τον πολιτιστικό πλούτο της Αρμενίας, που είναι σπάνιος και μετράει πάνω από μιάμιση χιλιετία. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.