7 Απριλίου 2021

Η προτεκτοροποίηση για την Κύπρο, η φινλανδοποίηση για την Ελλάδα είναι επί θύραις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Λευκωσία 08 Φεβρουαρίου 2021. 
 
Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
 
Όποιος παρακολουθεί αυτά που συμβαίνουν στη διεθνή σκακιέρα αντιλαμβάνεται πως βρισκόμαστε ενώπιον τεκτονικών αλλαγών που θα επηρεάσουν τις διεθνείς ισορροπίες και τις δομές του διεθνούς συστήματος. Οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι η αυτοκρατορία τους υποχωρεί και αντιδρούν σπασμωδικά και χωρίς σχέδιο.  
 
Την δεκαετία του ΄70, ο Χένρι Κίσινγκερ, που ότι και να πιστεύει κανείς γι΄αυτόν είχε την αίσθηση της ιστορίας και της γεωπολιτικής, διαμόρφωσε την αμερικανική πολιτική στην περίφημη τριγωνική σχέση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον, το Πεκίνο και τη Μόσχα και πέτυχε να στρέψει το Πεκίνο ενάντια στη Μόσχα. Σήμερα όμως το αμερικανικό κατεστημένο χωρίς διορατικότητα και αίσθηση της γεωπολιτικής πέτυχε το αντίθετο: να σφυρηλατήσει τη συμμαχία Μόσχας-Πεκίνου. Από τη στιγμή που με τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα οι Αμερικανοί αξιολογούν ως το κύριο αντίπαλο δέος για αυτοκρατορία τους την Κίνα, θα έπρεπε να είχαν επιδιώξει να στρέψουν τη Μόσχα εναντίον του Πεκίνου. Έκαναν ακριβώς το αντίθετο. Έσπρωξαν προς μια συμμαχία Μόσχας-Πεκίνου. Υποχρεωτικά τώρα καλούν τους Ευρωπαίους, παραδοσιακούς συμμάχους τους, σε διμέτωπο αγώνα, και ενάντια στην Κίνα και ενάντια στη Ρωσία. Και τους θέτουν το δίλημμα να επιλέξουν, μαζί τους ή εναντίον τους.  
 
Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Τα συμφέροντα των Ευρωπαίων δεν συμπίπτουν κατ΄ανάγκη με αυτά των Αμερικανών. Οι Γερμανοί έχουν αναπτύξει τις σχέσεις τους με τη Ρωσία σε τέτοιο βαθμό που πολύ δύσκολα θα υιοθετήσουν τους αμερικανικούς σχεδιασμούς ενώ και με την Κίνα οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να διακόψουν τους σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς τους. Την ίδια ώρα υπάρχουν για τους Αμερικανούς και άλλες φυγόκεντρες δυνάμεις. Παράδειγμα το Ιράν και η Τουρκία με τις προνομιακές σχέσεις τους τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Πεκίνο. Αλλά ακόμη και χώρες με στενές σχέσεις με τους Αμερικανούς, έχουν αναπτύξει παράλληλες σχέσεις με την Κίνα και τη Μόσχα.  
 
Η Κίνα για παράδειγμα κατασκευάζει λιμάνια στο Ισραήλ, σε δύο τοποθεσίες όπου ο 6ος στόλος των ΗΠΑ αναπτύσσεται, στη Χάϊφα και την Ashdod κοντά στο Τελ Αβίβ, παρά την αμερικανική αντίδραση. Και οι επενδύσεις της στα Βαλκάνια παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη.  
 
Η Κίνα έχει πλανητικές φιλοδοξίες. Η παρουσία της είναι έντονη πια στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Η Ρωσία το ίδιο, με ειδικά ενισχυμένη τη θέση της στη Μέση Ανατολή.  
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται αντιμέτωπες με δύσκολες επιλογές. Η επικοινωνιακή πολιτική της Αθήνας υπερτόνισε την τελευταία τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Μητσοτάκη και την «στρατηγική» σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας. Αυτό που δεν λένε οι επικοινωνιολόγοι του κ. Μητσοτάκη είναι αν ο υπερατλαντικός μας εταίρος εγγυάται την ασφάλεια της χώρας απέναντι στην τουρκική βουλιμία και σε τι μας ζήτησε να συμμορφωθούμε για να εξυπηρετηθούν τα αμερικανικά συμφέροντα. Η Ελλάδα είναι ολόκληρη μια αμερικανική βάση από την Αλεξανδρούπολη ως τη Σούδα. Σε μια στιγμή που η κατάσταση είναι εκρηκτική στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας ας ελπίσουμε να μη μας παρασύρουν οι Αμερικανοί σε κάποια περιπέτεια. Κυρίως με τη χρήση της Αλεξανδρούπολης ως βάσης. Μια έκρηξη στην περιοχή θα υποχρεώσει μάλλον την Τουρκία να συνταχθεί με το ΝΑΤΟ και φυσικά θα ζητήσει ανταλλάγματα σε βάρος μας. Ήδη έχει πουλήσει στην Ουκρανία δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρά τις καλές σχέσεις της με τη Μόσχα.  
 
Έχουμε εξάλλου την πολυτέλεια να αποποιηθούμε τις κινεζικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, όταν αυτό δεν το κάνει το Ισραήλ για τα δικά του λιμάνια, έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε τη σημασία που έχουν οι καλές σχέσεις με τη Μόσχα;  
 
Η δε Κύπρος σε ποια οικονομική κατάσταση θα βρεθεί αν στερηθεί τις ρωσικές επενδύσεις, που αν και συρρικνώθηκαν κάτω από την αμερικανική πίεση, παραμένουν ακόμη σημαντικές και είναι οξυγόνο για την κυπριακή οικονομία; Και πώς θα αντιμετωπίσει η Λευκωσία τις βρετανικές μηχανορραφίες σε βάρος της στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή την αμερικανική στήριξη στην Άγκυρα χωρίς την παραδοσιακή στήριξη της Μόσχας;  
 
Ασφαλώς η Ελλάδα ανήκει τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι υποχρεωμένη να κινείται στο πλαίσιο αυτών των επιλογών της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψει τις γέφυρες με την Κίνα ή την Ρωσία για να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα. Απαιτούνται λεπτές ισορροπίες στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση των ελληνικών γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο, έστω και αν ανήκει μόνο στην ΕΕ. Και αν χώρες όπως το Ισραήλ, η Τουρκία, η Γερμανία κ.α. πετυχαίνουν αυτές τις λεπτές ισορροπίες, δεν υπάρχει κανένας λόγος η Ελλάδα και η Κύπρος να μη ακολουθήσουν με την ίδια επιτυχία τον ίδιο δρόμο. Προπάντων που ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να τους ζητηθεί ρόλος Ιφιγένειας κάποια στιγμή για τον εξευμενισμό της Τουρκίας.  
 
Η πετυχημένη διπλωματία είναι αυτή που ξέρεις τι παίρνεις για ό,τι δίνεις. Αυτή η διπλωματία είναι άγνωστη στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Το πρόβλημα επομένως δεν είναι να μη έχουμε καλές σχέσεις με τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς, τους Εγγλέζους, τον οποιονδήποτε. Το πρόβλημα είναι τι δίνουμε και τι παίρνουμε σε αυτές τις σχέσεις. Και στο ζύγι πάντα χάνουμε.
 
Θα επαναλάβω αυτό που έγραψα και στο παρελθόν από αυτή εδώ τη στήλη: Χρειαζόμαστε ανατροπές! Και δυναμική πολιτική ανόρθωσης που να αφήνει πίσω της τη διαφθορά με ένα κράτος δικαίου και κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα εθνικά μας κλαψουρίσματα κανένας δεν τα ακούει. Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να γίνουν σοβαρά κράτη αν θέλουν να έχουν και σοβαρή παρουσία στη διεθνή σκηνή. Και να ισχυροποιήσουν το σπίτι τους για να μπορεί να αντέχει στους ανέμους και τις καταιγίδες. Κανένας δεν θα μας σώσει αν εμείς δεν θέλουμε να σώσουμε τον εαυτό μας. Οι συμμαχίες, όταν υπάρχουν, ενισχύουν τη θέση μας αλλά δεν αντικαθιστούν τις δικές μας ευθύνες.
 
Χρειαζόμαστε ανατροπές για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Χρειαζόμαστε και στοχαστικές προσαρμογές. Και τώρα είναι η ώρα. Αύριο ίσως θα είναι αργά! Η προτεκτοροποίηση για την Κύπρο, η φινλανδοποίηση για την Ελλάδα είναι επί θύραις.  
 
*Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.