10 Απριλίου 2021

Η θνησιμότητα του κορωνοϊού. Προβλέψεις και αποτελέσματα ένα χρόνο μετά.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, στις 7 Απριλίου 2021
 
«Αν υποθέσουμε ότι η θνησιμότητα ανά επιβεβαιωμένα κρούσματα (CFR) του κορωνοϊού είναι 0.3% στον γενικό πληθυσμό (μία μέση εκτίμηση από την ανάλυση των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο) και ότι 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ θα μολυνθεί (περίπου 3.3 εκατομμύρια), αυτό θα οδηγούσε σε περίπου 10.000 θανάτους. Φαντάζει υψηλό νούμερο, αλλά θα θαφτεί μέσα στην αναμενόμενη διακύμανσο από τους ιούς της γρίπης. Αν δεν κάναμε τεστ για αυτόν τον ιό και οι θάνατοι από αυτόν χρεωνόταν στην γρίπη, δεν θα παρατηρούσαμε τίποτα ασυνήθιστο στο τέλος της χρονιάς. Στη χειρότερη περίπτωση, θα ήταν ελάχιστα χειρότερη από το μέσο όρο. Η κάλυψη των ΜΜΕ θα ήταν μικρότερη από ένα παιχνίδι ΝΒΑ από δύο αδιάφορες ομάδες. 
 
Κάποιοι ανησυχούν ότι οι 68 θάνατοι από covid-19 στις ΗΠΑ μέχρι εχθές 16 Μαρτίου 2020, θα τιναχθούν εκθετικά σε 680, 6.800, 68.000 ή 680.000, με παρόμοια καταστροφικά μοτίβα σε άλλες χώρες του κόσμου. Είναι αυτό ρεαλιστικό σενάριο ή μήπως είναι κακή επιστημονική φαντασία». 
 
Αυτά έγραφε ο κ. Γ. Ιωαννίδης πριν ένα χρόνο, στις 17 Μαρτίου 2020 [1]. Σήμερα γνωρίζουμε την απάντηση στο τελευταίο ερώτημα του αποσπάσματος. Με 570.000 θανάτους στις ΗΠΑ μέσα σε 12 μήνες, ήταν πράγματι ένα ρεαλιστικό σενάριο οι 680.000. Κάπου εκεί θα κλείσει η υπόθεση. 
 
Και όμως, δεν το βλέπει αυτό ο ίδιος, ούτε και σήμερα. Στις 26 Μαρτίου 2021 δημοσίευσε επισημονική μελέτη (όντας ο μοναδικός συγγραφέας της), όπου εκτιμά την θνησιμότητα ανά μολυσμένους ανθρώπους (IFR) στο 0.15%. [2] 
 
Ας αφήσουμε τις εκτιμήσεις και ας περάσουμε στην πραγματικότητα. Η θνησιμότητα ανά επιβεβαιωμένα κρούσματα (CFR) είναι σήμερα γύρω στο 2.17% και όχι στο 0.3% που προέβλεπε πριν από ένα χρόνο ο κ. Ιωαννίδης. 
 
Τη θνησιμότητα ανά φορείς (IFR), που είναι η κατ’ εξοχήν παράμετρος που υποδηλώνει την επικινδυνότητα του ιού, παρόλο που την εκτιμά σήμερα στο 0.15%, δηλαδή μόνο κατά 50% υψηλότερη της γρίπης (0.10%) – και αυτό είναι μία πρόοδος, διότι στην αρχή την προέβλεπε περίπου ίση με της γρίπης – σήμερα έχουμε τεκμήρια ότι είναι αρκετά υψηλότερη. Υπάρχουν μικρές χώρες, όπως το Γιβραλτάρ, όπου έχει ήδη πεθάνει περίπου το 0.30% του πληθυσμού. Υπάρχει και μία σχετικά μεγάλη χώρα, η Τσεχία (11 εκατομμύρια), στην οποία έχει πεθάνει ήδη το 0.25% του πληθυσμού. Σε πάνω από 6 χώρες έχει πεθάνει πάνω από το 0.20% του πληθυσμού και δεκάδες πάνω από 0.15%. 
 
Προσέξτε. Όλου του πληθυσμού. Δηλαδή, αν θεωρήσουμε ότι έχουν μολυνθεί όλοι και ο ιός σταμάτησε να μεταδίδεται. Στην πράξη, αν σε αυτές τις χώρες έχουν μολυνθεί, φερ΄ ειπείν, οι μισοί κάτοικοι, τότε η θνησιμότητα είναι η διπλάσια, δηλαδή μεταξύ 0.50%-0.60%. 
 
Δεν είναι εύλογη απορία πώς γίνεται σ’ αυτές τις πασίγνωστες συνθήκες να προβλέπει ο κ. Ιωαννίδης θνησιμότητα επί των πραγματικών φορέων μόνο στο 0.15%; 
 
Δεν είναι καιρός να αποδεχθεί ότι οι αρχικές προβλέψεις του έπεσαν τόσο έξω και να αρχίσει να προσεγγίζει την πραγματικότητα; 
 
Δεν είναι ευχάριστη υπόθεση για κανέναν η εξάπλωση του ιού, πόσο μάλλον τα μέτρα. Ούτε ευχάριστο είναι να αποτυγχάνουν οι προβλέψεις μας. Η ωριμότητα όμως επιβάλλει αυτοκριτική. 
 
Τέλος, θα σημειώσω ότι μόλις μία ημέρα νωρίτερα από την πρόβλεψη που αντέγραψα πιο πάνω, δηλαδή στις 16 Μαρτίου 2020, είχαν ξεκινήσει τα μέτρα εγκλεισμού στις ΗΠΑ. Θεωρώ εμφανές ότι το κίνητρο του κ. Ιωαννίδη όλο αυτό το δωδεκάμηνο να υποβαθμίσει την επικινδυνότητα του ιού, ήταν ότι η επιχειρηματολογία του εναντίον του εγκλεισμού, και όχι επειδή πίστευε ότι ο ιός δεν είναι επικίνδυνος. Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι εμφανίζεται υπέρ του εμβολιασμού και ασκεί κριτική στις κυβερνήσεις που δεν προχωρούν με ταχύτερο ρυθμό στον εμβολιασμό των πολιτών τους. 
 
Αυτό είναι θετικό σημείο, και ασφαλώς διακρίνει απολύτως το κύρος του επιστήμονα Ιωαννίδη από το πλήθος των ανθρώπων που κατατάσσουν τον εαυτό τους στους αρνητές ή σκεπτικιστές περί του ιού. Διότι οι τελευταίοι δεν έχουν ως κίνητρό τους απλώς την -εύλογη, ως ένα βαθμό- αντίρρηση στον εγκλεισμό, αλλά μία γενικευμένη καχυποψία προς πάντες, η οποία εξαπλώνεται και σε αβάσιμες έως παράλογες θεωρίες περί του τι συμβαίνει γύρω μας. 
 
 
Σημειώσεις 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.