23 Απριλίου 2021

Σε διπλό κλοιό ο Ερντογάν

Του Κώστα Ράπτη 
 
Η ετήσια ομιλία για την κατάσταση του έθνους την οποία εκφώνησε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου μπορεί να συνοψισθεί, σε ό,τι αφορά τη διεθνή πολιτική, σε μόλις μία φράση: "Έχουμε αρκετή υπομονή, υπευθυνότητα, επαγγελματισμό, αυτοπεποίθηση και πίστη στην υπόθεσή μας, καθώς και κοινή λογική, όταν λαμβάνουμε αποφάσεις οποιουδήποτε είδους. Αλλά ελπίζω ότι κανείς δεν θα διανοηθεί να ξεπεράσει την "κόκκινη γραμμή” με τη Ρωσία. Και εμείς οι ίδιοι θα καθορίζουμε σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση πού αυτή χαράσσεται”.
 
Η προειδοποίηση αφορά πρωτίστως τη "συλλογική Δύση”, όπως την αποκάλεσε ο Ρώσος πρόεδρος στη μόνη ονομαστική αναφορά του - και τα συμφραζόμενά της δίνει πρωτίστως η ουκρανική κρίση (παρακλάδι της οποίας μπορεί να θεωρηθεί και η καταγγελλόμενη από τη Μόσχα συνωμοσία για την αποσταθεροποίηση της Λευκορωσίας).  
 
Όμως την ίδια στιγμή, μιαν άλλη, ρητά εξειδικευμένη προειδοποίηση απηύθυναν οι Ρώσοι ιθύνοντες για μια "κόκκινη γραμμή” που κινδυνεύει να παραβιαστεί. Αποδέκτης είναι η Τουρκία, που άλλωστε ως μέλος του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβάνεται στη "συλλογική Δύση”, με αφορμή και πάλι την ουκρανική κρίση.  
 
Η Ρωσία θα επανεξετάσει τη στρατιωτική της συνεργασία με την Τουρκία αν αυτή υλοποιήσει τα σχέδιο πώλησης drones στην Ουκρανία, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα από την έκκληση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στις 12 Απριλίου να πάψουν οι τρίτες χώρες να τροφοδοτούν τη "μιλιταριστική” έξαρση του Κιέβου.  
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία αγόρασε το 2019 από την Τουρκία 12 μη επανδρωμένα Bayraktar TB2 ικανά να φέρουν πυρομαχικά MAM-L της τουρκικής εταιρείας Roketsan. Τον Οκτώβριο ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εξοπλιστικής εταιρείας Ukrspetsexport, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός αυτών των drones θα φτάσει τα 48. Η χρήση τουρκικών drones αποτέλεσε, ως γνωστόν, καθοριστικό παράγοντα για την επικράτηση των αζερικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το περασμένο φθινόπωρο.  
 
Το ποια είναι εν προκειμένω η "κόκκινη γραμμή” δεν είναι δύσκολο να το διακρίνεις. Ρωσία και Τουρκία έχουν βρεθεί να στηρίζουν αντίπαλες πλευρές σε μία σειρά μετώπων, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, χωρίς να αυτό να παρεμποδίζει (ίσα ίσα αξιοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί) τη μεταξύ τους συνεργασία. Όμως η "εισπήδηση” του Ερντογάν στον μετασοβιετικό χώρο αποτελεί ανατροπή. Πόσω μάλλον όταν συνοδεύεται από την ενθάρρυνση των ΗΠΑ προς την Άγκυρα να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στην επίλυση της αφγανικής κρίσης, γεγονός που ενισχύει τις τουρκικές φιλοδοξίες στον κεντρασιατικό χώρο των τουρκομουσουλμανικών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και του κινεζικού Σιντζιάνγκ.  
 
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η προοπτική επανάκαμψης της Τουρκίας αβρόχοις ποσί στους κόλπους της "συλλογικής Δύσης”, μετά το ρήγμα που άνοιξε επιδέξια ανάμεσά τους ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κυρίως με την πώληση των συστημάτων S-400, δείχνει να απομακρύνεται, αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ο Τζο Μπάιντεν προτίθεται να προχωρήσει μεθαύριο, ημέρα μνήμης της Σφαγής των Αρμενίων, σε επίσημη αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας. Το πλήγμα θα είναι μεγάλο όχι μόνο στο συμβολικό επίπεδο (όπου πλήττει όλο το αφήγημα σχετικά με την ανάδυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους), αλλά και νομικά, διότι θα ανοίξει τον δρόμο για τη διεκδίκηση επανορθώσεων.  
 
Άγνωστο ασφαλώς παραμένει έως τώρα εάν τα περί αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας από τον Μπάιντεν αποτελούν απλώς διαπραγματευτική κίνηση ή επικύρωση του ότι δεν νοείται επιστροφή στην προτέρα κατάσταση χωρίς η Τουρκία να πληρώσει τίμημα.  
 
Σε κάθε περίπτωση, το περιθώριο κινήσεων που άνοιξε η νεοψυχροπολεμική αντιπαράθεση Ρωσίας-ΗΠΑ στον Ερντογάν, επιτρέποντάς του να αποσπά διαφορετικά οφέλη από την κάθε πλευρά, μοιάζει να στενεύει πλέον απελπιστικά, αφού ακριβώς η κλιμάκωση των τριβών κατατάσσει στην κατηγορία του αντιπάλου οποιονδήποτε διεκδικεί την ελευθερία να κινείται ως "επιτήδειος ενδιάμεσος”.  
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.