7 Νοεμβρίου 2017

Τουρκία: «Τρίζει» το deal για S-400!

Με τυμπανοκρουσίες έκλεισε το deal Ερντογάν – Πούτιν, αξίας 2 δισ. δολ., για την πώληση του εξελιγμένου συστήματος αεράμυνας S-400 στην Τουρκία, αλλά στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα είναι πολύ πιθανό να κάνει πίσω και η συμφωνία να μην τεθεί σε εφαρμογή, καθώς μάλιστα η Ουάσιγκτον ετοιμάζει σαρωτικά αντίποινα κατά της Τουρκίας για την «παρασπονδία» της.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία τελικά, πιθανότατα, θα επαναλάβει ότι έκανε το 2015, όταν είχε κλείσει συμφωνία με κινεζική εταιρεία για ανάλογο σύστημα αεράμυνας, αλλά υπαναχώρησε. «Οι πιθανότητες σήμερα είναι χαμηλότερες από 10% να αγοράσει η Τουρκία το ρωσικό σύστημα», δηλώνει στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ο Τούρκος στρατηγός εν αποστρατεία, Χαλντούν Σολματζτούρκ.

Η κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί να μην κάνει αμέσως πίσω, για λόγους γοήτρου, αλλά έχει ακόμη αρκετό χρόνο μπροστά της για να αναθεωρήσει την απόφασή της για το S-400, δεδομένου ότι η συμφωνία με την Ρωσία δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες σχετικά με ευαίσθητα θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας για τη συμπαραγωγή των πυραύλων και η Μόσχα δεν είναι εύκολο να εγκρίνει αυτή τη μεταφορά σε χώρα που παραμένει στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, στόχος της Άγκυρας είναι να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για τους S-400 στην ευρύτερη διαπραγμάτευση για τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί, το οποίο θα παραχωρηθεί, προκειμένου να εξασφαλισθούν άλλα ανταλλάγματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην Ουάσιγκτον, την επόμενη εβδομάδα, ύστερα από μια αρκετά μεγάλη περίοδο σοβαρών δυσκολιών στην επικοινωνία των δύο πλευρών. Το θέμα των S-400 θα βρεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών, αλλά για την Τουρκία δεν είναι το σημαντικότερο, αφού το βασικό θέμα τουρκικού ενδιαφέροντος είναι, αυτή την περίοδο, οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους Κούρδους στην Συρία. 

Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι Αμερικανοί εξοπλίζουν ομάδες που έχουν πολιτική συγγένεια με το PKK και απεργάζονται τη διάσπαση της Συρίας και του Ιράκ, με τρόπο που θα θέσει σε αμφισβήτηση και την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.

Το διμερές «παζάρι» Ουάσιγκτον – Άγκυρας έχει πολλά ακόμη ανοικτά θέματα προς συζήτηση, από το καθεστώς της βάσης του Ιντσιρλίκ, που ενδιαφέρει τους Αμερικανούς, ως το σταθερό τουρκικό αίτημα προς την Ουάσιγκτον για την παροχή συστήματος αεράμυνας Patriot, το οποίο δεν έχει ικανοποιηθεί, λόγω της άρνησης της αμερικανικής πλευράς να μεταφερθεί στην Τουρκία ευαίσθητη τεχνογνωσία.

Οι συνομιλίες, πάντως, δεν θα είναι εύκολες, ούτε θα τελειώσουν γρήγορα, καθώς στην Ουάσιγκτον επικρατεί έντονη καχυποψία για τις προθέσεις του Ερντογάν, ενώ σε βασικά θέματα της ατζέντας, όπως αυτό της Συρίας, τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών αποκλίνουν σοβαρά. 

Αμερικανικές κυρώσεις 

Μέχρι να επανέλθει η Τουρκία σε καθεστώς «κανονικού» συμμάχου, η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο και απειλεί με σοβαρές κυρώσεις την Άγκυρα. Πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλονται στην Ρωσία για την ανάμιξή της στις αμερικανικές εκλογές, έγινε γνωστό ότι στο καθεστώς κυρώσεων εντάσσονται και οι δύο κρατικές εταιρείες της Ρωσίας, Almaz-Antey και Rosoboronexport, που κατασκευάζουν και διακινούν το σύστημα S-400.

Αυτό σημαίνει ότι τουρκικοί οργανισμοί, υπηρεσίες και αξιωματούχοι, που θα έλθουν σε συναλλαγή με τις δύο εταιρείες, μπορεί να υποστούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις, ή ακόμη και να συλληφθούν από αμερικανικές αρχές για να δικασθούν στις ΗΠΑ, όπως συνέβη με τρεις Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι κατηγορούνται ότι «έσπασαν» τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν.

Εκτός από αυτά τα μέτρα, όμως, που εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθούν όταν γίνουν οι επόμενες κινήσεις εφαρμογής της συμφωνίας για τους S-400 (π.χ. αν παραδοθεί μια πυροβολαρχία στην Τουρκία, ή αν εκταμιευθεί κάποιο ποσό προς τις ρωσικές εταιρείες), οι Αμερικανοί εξετάζουν και άλλα σοβαρά μέτρα.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να μπλοκάρουν προσωρινά την προμήθεια μαχητικών F-35, καθώς η Τουρκία περιμένει την παράδοση των πρώτων αεροσκαφών το 2018, ή να μπλοκάρουν τον εφοδιασμό των αεροπλάνων με ορισμένα από τα προγράμματα λογισμικού που το συνοδεύουν, τα οποία εντάσσονται στην «ευαίσθητη» αμερικανική τεχνογνωσία.

Ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Πετρ Πάβελ, άφησε, πριν από λίγες ημέρες, να φανεί ότι η Συμμαχία δεν θα είναι ανεκτική προς την Τουρκία και όλα τα ενδεχόμενα για κυρώσεις είναι ανοικτά. «Είναι απόφαση κυρίαρχου κράτους η επιλογή συστήματος αεράμυνας, αλλά θα πρέπει το κυρίαρχο κράτος να υφίσταται και τις συνέπειες των αποφάσεών του», τόνισε ο στρατηγός Πάβελ.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές δίνουν πολύ λίγες πιθανότητες να υλοποιηθεί η συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας. Εκτιμούν ότι θα βρεθεί κάποιο πρόσχημα, όπως η άρνηση της Ρωσίας να μεταφέρει τεχνογνωσία στην Τουρκία για τη συμπαραγωγή των πυραύλων, και τελικά το deal θα ακυρωθεί.

Πηγή: sofokleousin.gr  
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.