28 Νοεμβρίου 2017

Η Ευρωζώνη δεν αγαπά το πλαστικό χρήμα: Το 79% των συναλλαγών της κινείται με μετρητά

Σχόλιο ιστολογίου ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: παρόλο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους τραπεζίτες λυσσαλέα επιβάλλει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, δεν θα καταφέρει τίποτα, επειδή ολόκληρος ο κόσμος προτιμά τα μετρητά, επειδή τα χρήματα σε φυσική μορφή είναι χρήμα και όχι μια λογιστική εγγραφή σε υπολογιστή. 

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, όπου τα μετρητά αποτελούσαν κυρίαρχο μέσο πληρωμών το 2016, σύμφωνα με μελέτη στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η μελέτη, με τίτλο: «Η χρήση των μετρητών από νοικοκυριά στην Ευρωζώνη», έχει συνταχθεί από τους Henk Esselink και Lola Hernandez και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ. 

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που μετρά τη ζήτηση μετρητών για συναλλαγές στην Ευρωζώνη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 2016 περίπου το 79% όλων των πληρωμών στα σημεία πώλησης έγιναν με μετρητά, το 19% με κάρτες και το 2% με άλλα μέσα πληρωμών. Σε όρους αξίας πληρωμών, το 54% αντιστοιχούσε σε χρήση μετρητών, το 39% σε κάρτες και το 7% σε άλλα μέσα. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης είναι μεγάλες. Όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών, τα μετρητά χρησιμοποιούνται περισσότερο στις νότιες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και τη Γερμανία, Αυστρία και Σλοβενία, όπου το 80% ή περισσότερο των συναλλαγών στα σημεία πώλησης έγιναν με μετρητά. Σε όρους αξίας, το ποσοστό των μετρητών ήταν υψηλότερο στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα (από 72% έως 75%), ενώ ήταν χαμηλότερο στις χώρες Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), την Εσθονία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία (27% έως 33%).

Το 2016, οι καταναλωτές της Ευρωζώνης έκαναν κατά μέσο όρο 1,6 πληρωμές την ημέρα ή 11 πληρωμές την εβδομάδα, από τις οποίες οι 1,2 πληρωμές την ημέρα ή 9 πληρωμές την εβδομάδα έγιναν με μετρητά. Στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, οι καταναλωτές έκαναν κατά μέσο όρο 1,7 συναλλαγές την ημέρα με μετρητά ή 12 την εβδομάδα, που ήταν και οι περισσότερες στην Ευρωζώνη. Αν και το ποσοστό των πληρωμών σε μετρητά για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ ήταν μικρό, σε όρους αξίας αντιστοιχούσε στο 10% όλων των πληρωμών σε μετρητά στην Ευρωζώνη. Και πάλι οι διαφορές μεταξύ των χωρών όσον αφορά τα ποσοστά αυτά είναι σημαντικές, καθώς κυμαίνονταν από 3% στη Γαλλία και 5% στο Βέλγιο έως 21% στην Ιρλανδία και τη Σλοβενία και 26% στην Ελλάδα.

Υψηλά είναι και τα ποσοστά των ελληνικών νοικοκυριών που χρησιμοποιούν μετρητά για να πληρώσουν το ενοίκιο ή τους λογαριασμούς ρεύματος. Κατά μέσο όρο, στην Ευρωζώνη (με την εξαίρεση της Γερμανίας) μόνο το 6% των ενοικίων πληρώνεται με μετρητά, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 26% και στη Σλοβακία και τη Μάλτα περίπου 15%. Το 56% των Ελλήνων και το 25% των Ιταλών που συμμετείχαν στην έρευνα πλήρωνε τον λογαριασμό ρεύματος με μετρητά. Κατά μέσο όρο το 24% των καταναλωτών της Ευρωζώνης που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι κρατούσαν μετρητά, εκτός τραπεζικών λογαριασμών, προληπτικά ως διαθέσιμα. Στην Ελλάδα, το μέσο ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα που διατηρούσε προληπτικά μετρητά ανερχόταν σε 22%.

Μόνο το 9% των καταναλωτών της Ευρωζώνης φύλαγε μετρητά από 1.000 έως 5.000 ευρώ και το 2% πάνω από 5.000 ευρώ στο σπίτι του ή σε τραπεζική θυρίδα. Οι δύο χώρες, όπου τα νοικοκυριά κρατούν περισσότερο από 1.000 ευρώ σε μετρητά, είναι η Σλοβενία (23%) και η Λιθουανία (20%). Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα ήταν 18% και για την Ιταλία 19%.

Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα, σύμφωνα με τη μελέτη, που η πλειοψηφία των καταναλωτών δήλωσαν ότι προτιμούν τις πληρωμές με μετρητά, εάν είναι ελεύθεροι να επιλέξουν μεταξύ μετρητών και άλλων μέσων πληρωμών. Υψηλά είναι το αντίστοιχο ποσοστό και στην Ελλάδα, καθώς το 43% προτιμά την πληρωμή με μετρητά, ενώ το 39% με άλλους τρόπους πληρωμών. 

huffingtonpost.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.