30 Νοεμβρίου 2017

Επιστολή της Ι. Μητροπ. Γλυφάδας για παραπλανητικό βιβλίο για τους Ανώνυμους Αλκοολικούς.

Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΒΟΥΛΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΒΑΡΗΣ


ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ 
Αγίου Όρους 34 και Καστοριάς 40 
Τ.Κ. 10447 
Αθήνα 

Εν Βούλᾳ τῃ 23ῃ Νοεμβρίου 2017 

Αγαπητοί μου αδελφοί,
Χαίρετε εν Κυρίῳ πάντοτε! Με έκπληξη ελάβαμε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο ενημέρωση περί νεο-εκδοθέντος βιβλίου σας υπό τον τίτλο «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ-Ακολουθώντας τα 12 στάδια απεξάρτησης των Ανώνυμων Αλκοολικών». 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι προ δέκα περίπου ετών είχαμε εκπονήσει σχετική αντιαιρετική μελέτη, η οποία ευρίσκεται ανηρτημένη στην ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση:
ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ Ή ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ; ΕΔΩ 

Προφανώς δεν γνωρίζατε ότι το πρόγραμμα των Δώδεκα Βημάτων, όπως εφαρμόζεται στους «Αλκοολικούς Ανώνυμους», αλλά και στις ποικίλες ομάδες των «Ανωνύμων», κινείται εκτός ορίων Ορθόδοξου πίστεως και ζωής, διότι η ίδια η γένεσή του προήλθε από τον χώρο του αποκρυφισμού, η δε εφαρμογή του συνιστά αποδοχή αντορθοδόξων εννοιών και πρακτικών, όπως αναλύονται στην προαναφερθείσα μελέτη και όπως διακρίνονται και μέσα στο ίδιο το νεο-εκδοθέν βιβλίο.

Ενδεικτικά μόνον παραθέτουμε κάποια από τα πολλά προβλήματα που διαπιστώσαμε στο βιβλίο:

– Ο συγγραφέας του βιβλίου επιχειρεί να συγκρίνει ανόμοια πράγματα, όπως: τα Μυστήρια της Εκκλησία με τα Βήματα (σελ. 227), τα Δώδεκα Βήματα με την Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου (σελ. 145-146), τον πνευματικό πατέρα με τον καθοδηγητή των ΑΑ (σελ. 154).

– «Η καθοδήγηση κάποιου ιερέα δεν είναι ουσιώδους σημασίας» (σελ. 152), αλλά του υποστηρικτή των βημάτων είναι, πάντα κατά τα γραφόμενα.

– Κανείς Ορθόδοξος Χριστιανός δεν μπορεί να ενστερνιστεί το Τρίτο Βήμα που αναφέρεται στον Θεό «όπως Τον αισθανόμαστε», και ούτε και τη βλάσφημη θέση ότι «Για να είναι επιτυχημένη, η θεραπεία πρέπει να βασίζεται σε πνευματικότητα... στην οποία ο Θεός παραμένει ανώνυμος»! (σελ. 31-32).

– Απαράδεκτη ορθοδόξως είναι και η διδασκαλία «στο Τρίτο Βήμα παραδίδει το εγώ του... σ᾿ εκείνη την ανώνυμη δύναμη, ντυμένη με ό,τι ο ίδιος πιστεύει ότι ταιριάζει, με οποιουσδήποτε όρους, είτε θεολογικώς ακριβή είτε εντελώς αιρετική»! (σελ. 196).

Σχετικά με τον συγγραφέα του βιβλίου, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα[1]. 

Ο ίδιος ομολογεί ότι είχε πρόβλημα αλκοολισμού ακόμα και κάποια έτη μετά τη χειροτονία του[2]. 

Ο πνευματικός του έχει καθαιρεθεί λόγω ομοφυλοφιλίας[3]. 

Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες εναντίον του συγγραφέως περί αντορθοδόξων διδασκαλιών[4], και για μια σειρά άλλα παραπτώματα. 

Παραθέτουμε από επώνυμη καταγγελία για τον συγγραφέα, όταν ήταν ηγούμενος στη μονή Αγίου Ιωάννου του San Fransisco. 

Σύμφωνα με αυτήν, ο πατήρ Μελέτιος αποκάλυπτε τις αμαρτίες των εξομολογούμενων μοναχών, χρησιμοποιούσε υπνοθεραπεία, μέσω της οποίας υπαγόρευε στους μοναχούς να κάνουν πράξεις ομοφυλοφιλίας, τις οποίες έδινε και ως υπακοή στους μοναχούς. Επίσης, ο προαναφερθείς δήλωσε ότι «συχνά δυσκολεύεται να προσευχηθεί κατά τη διάρκεια του διαλογισμού και αντί να αγωνισθεί να προσευχηθεί, απλά μένει σε κατάσταση επίγνωσης και διαλογισμού»[5]. 

Ο καταγγέλλων καταθέτει, μεταξύ άλλων, ότι ο πατήρ Μελέτιος τον απέτρεψε από το να διαβάζει τον ΄Αγιο Ιωάννη Χρυσόστομο, διότι ο ΄Αγιος Ιωάννης ήταν Αντι-Σημίτης (sic) κ.τ.λ. και ότι έκανε ρασοφόρο στο μοναστήρι μια γυναίκα η οποία είχε υποστεί αλλαγή φύλου [6]. 

Έξι μοναχοί αποχώρησαν από το μοναστήρι, ενώ ο ηγούμενος π. Μελέτιος παραιτήθη και έφυγε από την Αμερική.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, με την έκδοση του εν λόγω βιβλίου εκτίθεσθε ανεπανόρθωτα στο Ορθόδοξο πλήρωμα. Πατρικά σας παρακαλούμε να αναλάβετε την ευθύνη σας απέναντι στον Τριαδικό Θεό και να προχωρήσετε σε άμεση ανάκληση των κυκλοφορησάντων βιβλίων, προς αποφυγή συγχύσεως και βλάβης στις ψυχές των πιστών. 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
[1]. h t t p s://w w w. youtube.com/watch?v=jwpXnqXr9dg
[2]. h t t p s://w w w. youtube.com/watch?v=Th8rXD3nHAU
[3]. h t t p s://w w w. pokrov.org/persons/archimandrite-michael-rymer/ και https://www.pokrov.org/Documents/Articles/1145/Decision.pdf
[4]. h t t p s://w w w. pokrov.org/update-monastery-of-saint-john/
[5]. h t t p://w w w. monomakhos.com/the-fires-of-manton/
[6]. h t t p://w w w. monomakhos.com/the-fires-of-manton/ 

Ευχέτης προς Κύριον,

† Ο Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης 
ΠΑΥΛΟΣ ο Α´ 

Κοινοποίησις: εις την Ιεράν Πατριαρχικήν και Σταυροπηγιακήν Μονήν Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπῳ, της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

▪ Κοινοποιούμε στην ανωτέρω Ιερά Μονή, διότι στο βιβλίο αναγράφεται ότι η έκδοση έγινε με τη συνεργασία του φορέως «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΘΙΣΜΕΝΩΝ», ο οποίος λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Διονυσίου Ολύμπου.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.