26 Νοεμβρίου 2017

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σενάρια «κόντρα» στην αβεβαιότητα…

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος 

Στο προσκήνιο, της πολιτικής κατάστασης στην Γερμανία παραμένει  ΣΑΦΗΣ η αδυναμία της Καγκελαρίου κ Μέρκελ να σχηματίσει νέα Κυβέρνηση μετά τα απροσδόκητα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου και την αποχώρηση του Κόμματος των Φιλελεύθερων FDP από τις διαπραγματεύσεις για Συγκυβέρνηση με CDU και τους «Πράσινους».

Η έλλειψη συμφωνίας για σχηματισμό Κυβέρνησης εντείνει την αίσθηση της πολιτικής αβεβαιότητας όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση που ήδη ταλανίζεται από το BREXIT και τις επερχόμενες εκλογές στην Καταλονία…

Έγραψα ήδη στα Βlogs άρθρο με τίτλο: ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» 
ΕΔΩ

Στο παρασκήνιο οι συνομιλίες είναι πολύωρες και έντονες και επικεντρώνονται πλέον στην πιθανότητα ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ νέας Κυβέρνησης ‘Μεγάλου Συνασπισμού» (Grand Coalition) με τη συνεργασία των Χριστιανό-Δημοκρατών της κ Μέρκελ και των Σοσιαλ-Δημοκρατών του κ Schulz.

Ως γνωστόν, ο k Schulz διαπιστώνοντας ότι η συμμετοχή του Κόμματός του επί 8 συνεχή έτη στην Κυβέρνηση του «Μεγάλου Συνασπισμού» κατέληξε σε ποσοστά που οι Σοσιαλ-Δημοκράτες είχαν να δούνε εδώ και επτά δεκαετίες, αποφάσισε να πάρει τη θέση της «Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» στην Bundestag…

Καθώς κατέρρευσαν οι ελπίδες για Συν-Κυβέρνηση τύπου Τζαμάικα με την αποχώρηση των Φιλελεύθερων οι επιλογές περιορίστηκαν δραματικά.

Η κ Μέρκελ θα μπορούσε να σχηματίσει Κυβέρνηση μειοψηφίας με τους «Πράσινους» αλλά αυτό συνιστά ένα Πολιτικό Πείραμα που δεν έχει παρελθόν στην μεταπολεμική πολιτική ιστορία της Γερμανίας.

Η κ Μέρκελ επιθυμεί σφόδρα ΝΕΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ αλλά δεν συμφωνεί ο Πρόεδρος της Γερμανίας  κ Stein-Meier (παλαιό στέλεχος της SPD, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Αντί-Καγκελάριος στις Κυβερνήσεις της κ Μέρκελ του «Μεγάλου Συνασπισμού»). Εξάλλου οι σχετικές σφυγμομετρήσεις δίνουν τα ίδια περίπου ποσοστά των εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου σε νέες εκλογές το 2018…

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο Γερμανός Πρόεδρος «φοβάται» μήπως το Ακροδεξιό A.f.D. που κέρδισε για πρώτη φορά 94 έδρες στο Εθνικό Κοινοβούλιο αυξήσει τις έδρες του στις νέες εκλογές…

Η κ Μέρκελ «ελπίζει» ότι καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του A.f.D. προέρχεται από το δικό της Κόμμα  CDU και το αδελφό Κόμμα CSU αφού «εκτονώθηκαν» τον Σεπτέμβριο θα επιστρέψουν στο «πατροπαράδοτο μαντρί» τους στις νέες εκλογές.

Παρατηρώντας τα όσα λέγονται δημοσίως και κάνοντας «ελεύθερες υποθέσεις» για τα όσα λέγονται πίσω από «κλειστές πόρτες» σε συζητήσεις του Γερμανού Προέδρου με το παλιό του Κόμμα και τον Πρόεδρό του κ Schulz, της κ Μέρκελ και των στελεχών της με τον Γερμανό Πρόεδρο και τους «Πράσινους» καθώς και άλλων προσώπων που δρουνε στα παρασκήνια, αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα ένα νέο σενάριο διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας στη Γερμανία, την χώρα-ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Οι επόμενες μέρες, ίσως εβδομάδες, μπορεί να κάνουν πραγματικότητα το σενάριο της «στήριξης» του κ Schulz και του SPD σε μια Κυβέρνηση «Μειοψηφίας» με την κ Μέρκελ και τους «Πράσινους» ή, σενάριο απίθανο αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με την κ Μέρκελ και την Γερμανία, αναθεώρησης της «σκληρής γραμμή» του κ Schulz και συμμετοχή του σε μία νέα Συν-Κυβέρνηση «Μεγάλου Συνασπισμού» καθώς η αβεβαιότητα ΔΕΝ βοηθά την Γερμανία και τους Γερμανούς ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ευρωπαίους…Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.