26 Νοεμβρίου 2017

Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΣΟ

Γράφει η Μαίρη Καρά 

     Πριν αναχωρήσει απ’ την Μυρίανδρο ο Αλέξανδρος οδήγησε τέθριππο στην θάλασσα ως προσφορά στον Ποσειδώνα, πιθανώς για να αποτραπεί μια άκαιρη επέμβαση του φοινικικού στόλου. Όταν όμως συγκεντρώθηκε κοντά στον ποταμό μεγάλη περσική δύναμη, αξιόλογο τμήμα της οποίας συγκροτούσαν 30.000 Έλληνες οπλίτες, η μάχη προαναγγελόταν πεισματική, αν και παραδόξως τελείωσε εύκολα και πολύ ΓΡΗΓΟΡΑ. 
     Ο Αλέξανδρος διάβηκε πρώτος τον ποταμό, κατορθώνοντας  να αποκόψει την αριστερή εχθρική πτέρυγα. Αυτή υποχώρησε αφήνοντας ακάλυπτο το κέντρο, όπου η Μακεδονική φάλαγγα είχε διαρραγεί απ’ τους Έλληνες μισθοφόρους, οι οποίοι τώρα πλήττονταν κι από τα πλάγια. Στην αρχή η διάβαση ήταν τόσο στενή, ώστε ο Στρατός υποχρεωνόταν να προχωρεί σε κέρας,  ενώ το πεζικό προπορευόταν κι ακολουθούσε το ΙΠΠΙΚΟ. 
     Όταν όμως αργότερα η διάβαση έγινε λίγο ευρύτερη, ο Αλέξανδρος ανέπτυξε το μέτωπο του Στρατού, μεταφέροντας προς τα εμπρός τις τάξεις των οπλιτών. Πλησιάζοντας στον ποταμό Πίναρο παρέταξε τον Στρατό για μάχη. Το δεξιό άκρο το κατέλαβαν οι υπασπιστές και μετά απ’ αυτούς από δεξιά προς τα αριστερά πέντε τάξεις της φάλαγγας υπό τον Κοίνο, τον Περδίκκα, τον Μελέαγρο, τον Αμύντα και τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ.
     Ο Κρατερός ήταν επικεφαλής στις τρεις τελευταίες αριστερές τάξεις και ο Παρμενίων σε ολόκληρη την αριστερή πτέρυγα. To πλάτος της πεδιάδας μεταξύ του όρους δεξιά και της θάλασσας αριστερά δεν ξεπερνούσε τα 14 στάδια. Όμως ο Αλέξανδρος, φοβούμενος μην κυκλωθεί απ’ την υπεράριθμη περσική στρατιά, έδωσε εντολή στον Παρμενίωνα να μην απομακρυνθεί απ’ την θάλασσα και τού έστειλε όλο το συμμαχικό ιππικό και τους ελαφρά οπλισμένους πεζούς Θράκες και ΚΡΗΤΕΣ.
     Ο Δαρείος βασιζόμενος στην γνώμη των αξιωματούχων του - πως μόνο με το ιππικό τους θα νικούσαν τους Έλληνες σίγουρα- αναχώρησε από την ευρύχωρη πεδιάδα των Σώχων κατευθυνόμενος προς την Κιλικία. Μαθαίνοντας όμως πως ο Αλέξανδρος  ερχόταν εναντίον του, αποφάσισε να πολεμήσει εκεί που ήταν στρατοπεδευμένος, κοντά στον ποταμό Πίναρο, του οποίου οι όχθες ήταν σε ορισμένα σημεία απόκρημνες και είχαν γίνει με τα χαρακώματα ακόμα πιο ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΕΣ. 
     Ο Βασιλιάς Δαρείος για να παραταχθεί ασφαλέστερα, έστειλε πριν από όλα πέρα απ’ τον ποταμό 30.000 Ιππείς και 20.000 Ψιλούς, δηλαδή ελαφρά οπλισμένους. Κατόπιν γέμισε όλον τον χώρο μεταξύ του όρους και της θάλασσας κοντά στον Πίναρο ποταμό με 90.000 οπλίτες, απ’ τους οποίους οι 30.000 Έλληνες μισθοφόροι κατέλαβαν το κέντρο και τις δυο πλευρές κατέλαβαν ανά 30.000 Ασιάτες οπλίτες, οι ΚΑΡΔΑΚΕΣ.
     Στα υψώματα αριστερά στάθηκαν 20.000 άνδρες, για να χτυπήσουν την πίσω και την δεξιά πλευρά του Αλέξανδρου. Ο άλλος αναρίθμητος όχλος έμεινε αχρησιμοποίητος, επειδή ήταν στενός ο τόπος και το χειρότερο, δεν διευθετήθηκε έτσι, ώστε να συνδράμει όπου θα χρειαζόταν, μα εγκλωβίστηκε άτακτα στο πίσω μέρος των Ελλήνων μισθοφόρων και Ασιατών ΟΠΛΙΤΩΝ.
     Κι αφού παρατάχθηκε ο Στρατός, ανακλήθηκαν οι 30.000 ιππείς και οι 20.000 πεζοί που είχαν περάσει τον Πίναρο κι ένα μέρος του ιππικού στάλθηκε στην άκρα αριστερή πτέρυγα. Λόγω όμως της ορεινής περιοχής δεν μπορούσε να κινηθεί και πήρε εντολή να πάει στην δεξιά πτέρυγα, όπου ήδη βρισκόταν και το άριστο τμήμα του περσικού ιππικού.
Ο Δαρείος κατά το περσικό έθος κατέλαβε το κέντρο της παράταξης, με ευγενείς ιππείς γύρω του, πίσω απ’ το πεζικό των Ελλήνων ΟΠΛΙΤΩΝ. 
     Η αποφασιστική στιγμή της επίθεσης του Αλέξανδρου εναντίον του Δαρείου είχε έρθει.
Αφού είχαν αναπαυτεί λίγο τα στρατεύματά του, άρχισε να προχωρεί βάδην προς τα εμπρός, υποθέτοντας ότι οι εχθροί θα περνούσαν τον ποταμό, για να επιτεθούν πρώτοι.
Μα εξακολούθησε να προχωρά, βλέποντάς τους να παραμένουν ακίνητοι πίσω απ’ τον ρηχό ΠΟΤΑΜΟ. 
     Φθάνοντας σε απόσταση βέλους παρέλαβε το ιππικό υπό τους Περοίδα και Παντόρδανο, τους υπασπιστές και τις τάξεις του στρατού στα δεξιά της φάλαγγας, επιτάχυνε τον βηματισμό, πέρασε τον ποταμό και χτύπησε αιφνιδιαστικά τους Κάρδακες της αριστερής πτέρυγας των Περσών. Εκείνοι, αντιστεκόμενοι για λίγο μόνο, έστρεψαν σχεδόν αμέσως τα ΝΩΤΤΑ ΤΟΥΣ. 
     Μόλις είχε αρχίσει η μάχη και το μεγαλύτερο τμήμα του στρατού ήταν ακέραιο 60.000 οπλίτες, 100.000 ιππείς και δεκάδες χιλιάδες πεζοί, όταν οι αντίπαλοι συνολικά δεν ξεπερνούσαν τους 30.000 άνδρες, ενώ ήταν λιγότεροι απ’ τους μισούς εκείνοι που καταδίωκαν τους πανικόβλητους ΠΕΡΣΕΣ. 
     Όταν αντιλήφθηκε ο Δαρείος την τροπή που πήρε η μάχη, πίστεψε πως διέτρεχε κι ο ίδιος τον έσχατο κίνδυνο κι έτρεξε γεμάτος πανικό με το άρμα του πίσω απ’ τους φυγάδες. Είχε καταληφθεί από τέτοιο τρόμο, ώστε έφευγε ασταμάτητα, συναντώντας δε μερικά φαράγγια και ανώμαλα εδάφη, πήδηξε απ’ το άρμα και συνέχισε την φυγή έφιππος, πετώντας την ασπίδα, το τόξο και την ΚΑΝΔΥ, τον βασιλικό ΜΑΝΔΥΑ. 
     To αποτέλεσμα αυτής της οπισθοχώρησης ήταν προφανές. Στο μέσο και την δεξιά πλευρά των Περσών, όπου βρίσκονταν οι Έλληνες μισθοφόροι και οι άριστοι απ’ τους ιππείς Πέρσες, αγωνίστηκαν μεν γενναία κατά των τάξεων της φάλαγγας υπό τον Κρατερό και τον Παρμενίωνα και κατά των Θεσσαλών Ιππέων, όσο υπέθεταν ότι ήταν παρών ο ΔΑΡΕΙΟΣ. 
     Οι Έλληνες μάλιστα μισθοφόροι αντιλαμβανόμενοι κάποιες ρωγμές στην Μακεδονική Φάλαγγα αντιστάθηκαν τόσο πεισματικά, ώστε έπεσαν ο ταξιάρχης Πτολεμαίος του Σελεύκου και 120 πεζέταιροι. Αλλά και στο άκρο αριστερό πλευρό οι Θεσσαλοί και οι Πελοποννήσιοι δέχθηκαν μεγάλη πίεση από την μάζα του περσικού ιππικού. Όμως οι Ιππείς διατήρησαν τις θέσεις τους, αν και οι αντίπαλοι υπερτερούσαν ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ. 
     Ωστόσο, η κατάρρευση της αριστερής πλευράς του περσικού στρατού επέτρεψε στον Αλέξανδρο να στρέψει την σφήνα του Ιππικού προς το κέντρο κατά των Περσών και ιδιαίτερα κατά του Δαρείου, αναζητώντας να θέσει ένα τέλος σε οποιαδήποτε μελλοντική ανασυγκρότηση των περσικών δυνάμεων με εστία τον μεγάλο βασιλέα.  Όμως, ο Δαρείος είχε ήδη τραπεί σε φυγή, εγκαταλείποντας πίσω του την οικογένεια, τους θησαυρούς και τους στρατιώτες του. Την γενική φυγή του περσικού στρατού ακολούθησε άγρια καταδίωξη του από τους ΝΙΚΗΤΕΣ. 
     Η καταδίωξη κατά των Περσών δεν συνεχίστηκε, γιατί έπεφτε το σκοτάδι κι ο Αλέξανδρος επέστρεψε στο στρατόπεδο. Σ’ αυτή την μάχη ο Ελληνικός Στρατός είχε απώλειες 450 νεκρούς απ’ τo πεζικό και τους Ιππείς και περίπου 4.500 τραυματίες, ενώ οι Πέρσες έχασαν 30.000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ. 
     Αυτή ήταν η περίφημη μάχη της ΙΣΣΟΥ ή η μάχη στον Πίναρο ποταμό. Ήταν μια ακόμα τακτική νίκη του Αλέξανδρου, μα όχι και στρατηγική, καθώς δεν επιτεύχθηκε η βασική του επιδίωξη, να κυριαρχήσει δια μιας σε ολόκληρη την ΑΣΙΑ.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.